Tot a punt per a l'ampliació del Museu de Valls

Tot a punt per a l'ampliació del Museu de Valls

> L’equipament passarà a ocupar la major part de l’edifici de Casa de Cultura amb l’objectiu de fer-lo més accessible i disposar de nous espais expositius

> Es preveu iniciar les obres aquest mateix any, després de l’aprovació del projecte executiu i la seva licitació

El Museu de Valls afrontarà aquest mateix any les obres de la seva ampliació a l’edifici de la Casa de Cultura. L’Ajuntament de Valls aprovarà el projecte i licitarà les obres que suposaran una inversió, en una primera fase, de 280.000 euros IVA inclòs i que, es concentraran a les plantes baixa i primera. D’aquesta manera, el Museu, que actualment ja està ubicat a les dues plantes superiors de l’equipament, passarà a ocupar la major part de l’edifici, en el que és l’ampliació més important de la història del Museu des del seu trasllat, l’any 1970, a la Casa de Cultura.

El projecte s’ha encarrilat definitivament després de l’acord de concessió dels espais de la Casa de Cultura per part de la Generalitat a l’Ajuntament, el passat 30 de novembre, en un acte encapçalat pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i l’alcalde de Valls, Albert Batet. La primera fase inclou la remodelació de les plantes baixa i primera que ara s’incorporaran en la seva major part al Museu, però també es preveu la reforma de la façana per millorar l’accessibilitat a l’equipament.

D’aquesta manera, el projecte que ara es presenta contempla la reforma a la mateixa planta baixa, convertint-la en un autèntic vestíbul del Museu de Valls des d’on iniciar ja d’entrada el recorregut museogràfic i accedir a les diferents sales expositives situades a les plantes superiors. Aquest vestíbul es convertirà en un espai acollidor que servirà de distribuïdor dels visitants, punt d'informació i de serveis de recepció, a més de ser un nou espai per albergar exposicions de petit format.

Es preveu també fer una remodelació de la façana per fer més visibles els serveis que conté la Casa de Cultura que, a més del Museu, acull l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp i l’Arxiu Municipal. En aquest sentit s'avançarà lleugerament l'entrada i aquesta serà més transparent, per fer més accessible l'edifici. A la mateixa façana, es preveu una actuació en el cos sobresortint de l'edifici, donant-li una nova pell, que reforçarà la visibilitat de l’equipament.

El salt qualitatiu del Museu serà a la primera planta que s’incorporarà al recorregut museogràfic i que permetrà mostrar-hi una part representativa de la col·lecció que a hores d’ara no té espai per ser exposada. D’una manera especial, el Museu guanya en aquesta planta tota la zona que ocupava l’antiga biblioteca comarcal Carles Cardó abans del seu trasllat al Barri Antic l’any 2014. A la mateixa primera planta es destina una zona a espai d’acolliment de grups així com per a la celebració d’activitats de petit format. Aquesta aula facilitarà una millor atenció als grups escolars que visiten el museu.

Finalment, des de la primera planta, el recorregut continuarà i enllaçarà amb les dues plantes superiors que en l’actualitat ja ocupa el Museu i que tindran la mateixa funció actual d’acollir exposicions temporals, tant siguin sobre el fons propi com també per acollir mostres monogràfiques de temàtica diversa. El projecte d’ampliació preveu també la remodelació d’aquestes dues plantes per fer-les més funcionals, tot i que en aquest cas les obres, pressupostades en 170.000 euros, s’executarà en una segona fase. Aquesta fase posterior també inclourà l’ampliació de dipòsit d’obres, amb un nou magatzem que s’ubicarà a la segona planta, i que permetrà guanyar espai per acollir el fons d’art del Museu de Valls que, en els últims anys, gairebé s’ha doblat.

Disseny d’un nou programa museològic

D’altra banda, el Museu de Valls, de comú acord amb el Serveis de Museus de la Generalitat de Catalunya, ha endegat un estudi d'un nou programa museològic que es definirà en paral·lel amb les obres d’ampliació que es preveuen executar en els propers mesos. El Museu de Valls conté una important col·lecció formada per més de 3.000 de peces, entre les que destaquen la col·lecció d’art català dels últims 120 anys, considerada una de les millors del país. El llegat inicial de Francesc Blasi Vallespinosa o donacions del Dr. Estil·les, del matrimoni Rodón-Giró, Cèsar Martinell, Maria Galofré, del prestigiós fotògraf Francesc Català-Roca i la col·lecció de Daniel Giralt-Miracle, configuren en el seu conjunt un fons artístic d’un gran valor. A més, conté una important col·lecció arqueològica centrada en el món iber, disponible per als investigadors, que prové principament dels jaciments del forn de Fontscaldes i del poblat del Vilar de Valls.

L’any 1954 s’inauguren les primeres sales expositives del museu a l’edifici del Castell i l’any 1970 es trasllada a la Casa de Cultura, al passeig dels Caputxins. En l’actualitat, a més dels espais de Casa de Cultura, el Museu de Valls gestiona també com a sales expositives la Biblioteca Popular així com la Capella de Sant Roc per a art contemporani.

VALLS · 28 DE FEBRER DE 2019