Oques Grasses, La Casa Azul, Boikot, Itaca Band, Joan Dausà i Toteking al Sant Joan vallenc

Oques Grasses, La Casa Azul, Boikot, Itaca Band, Joan Dausà i Toteking al Sant Joan vallenc

> La comissió de músiques rebla un cartell divers i amb artistes de primera línia

> Julio Maloa, excantant de la La Raíz, s’incorpora a Boikot

La comissió de músiques de la Festa Major de Sant Joan de Valls ha tancat la major part del cartell de l’escenari principal de l’aparcament del Barri Antic. Oques Grasses, La Casa Azul, Boikot, Itaca Band, Joan Dausà, Toteking i Pupil·les són els set grups que s’han fet públics per als tres concerts que tindran lloc entre el 22 i el 24 de juny d’enguany. Quatre d’ells s’estrenen en aquest escenari de la Festa Major vallenca que novament serà d’accés lliure. Tres formacions porten el seus treballs publicats aquest mateix 2019 i dues més el 2018.

Pluralitat i actualitat són les dues màximes que segellen el programa de concerts de l’escenari principal de la Festa Major de Sant Joan de Valls, ubicat en l’aparcament del Barri Antic de la ciutat. Dissabte 22 Oques Grasses (descarregar imatge) presentarà el seu nou treball “Fans del sol” (Halley Records, 2019), acabat d’estrenar just després d'un any i mig de repòs de carretera. El parèntesi els ha carregat d’energia. La seva música variada, que pivota al voltant del reggae que ells etiqueten com casolà, és un dels principals actius que guanya força en el directe. Els osonencs compartiran nit amb una formació local, encara per desvelar, i amb Joan Dausà (descarregar imatge), l’artista que obrirà la nit. Serà un dels pocs concerts amb posada en escena de gran format del santfeliuenc, qui amb el seu darrer disc, “Ara som gegants” (Promo Arts, 2018), ha actuat en els escenaris més diversos.

Nit de Sant Joan majúscula

La Nit de Sant Joan, la del 23 de juny, oferirà a Valls un triple cartell integrat per Itaca Band, Boikot i Pupil·les. Itaca Band (descarregar imatge) vindrà de passejar el nou treball discogràfic d’enguany per les sales de Barcelona, Madrid i València, i en la seva ruta camí del festival Canet Rock. Amb més d’una dècada a la carretera s’han convertit en una de les propostes de més èxit barrejant ska, reggae, música llatina i punk. La seva consolidació nacional, estatal i internacional converteix aquest nou llançament en un dels més esperats de l’any. A Valls la comissió de músiques ha seleccionat aquesta formació també per comptar amb el músic vallenc Jordi Busquets Fort, a la bateria, en la línia de donar suport al teixit creatiu local.

Compartiran l'escenari amb els madrilenys Boikot (descarregar imatge), uns clàssics del compromís social i polític. Aquesta banda de ska-punk-rock suma enguany tres nous membres que faran les delícies del seguidors del grup. En primer lloc, Julio Maloa, cantant de la La Raíz, s’incorpora a Boikot després del comiat de la formació valenciana el passat novembre. Maloa aportarà la seva carismàtica energia als directes com a nou frontman de Boikot. En segon lloc, el trompetista Albert Benavent, vell amic d’aventures amb formacions valencianes també mítiques com Obrint Pas, Aspencat i La Gossa Sorda. I finalment, un clàssic de l’escena punk-rock malgrat la seva formació clàssica: el multi-instrumentista Jano. El rap electrònic festiu de les valencianes Pupil·les (descarregar imatge) segellarà una nit majúscula amb les lletres vives i reivindicatives, on majoritàriament destaquen els missatges feministes amb els quals van néixer com a cordó umbilical. Ara el melic de la seva música segueix sent l'empoderament de la dona.

Tancament creixent

La darrera nit de concerts, la del 24 de juny, portarà bandes també de gran carisma. L’electropop de La Casa Azul (descarregar imatge) i el rapper Toteking xafaran per primer cop l’escenari vallenc. El barceloní Guille Milkyway és l’ànima, el motor i el factòtum de La Casa Azul, una de les bandes més potents de la música de ball a tot l’Estat i arribarà a Valls amb un disc recent “La gran esfera” (Elefant Records, 2019). Les seves lletres juvenils i la recuperació del so dels vuitanta han descobert una fusió perfecta entre el bubblegum, el sunshine-pop i l’europop entre d’altres. Amb la seva constant invitació al ball, han aconseguit ser cap de cartell dels festivals més importants d’arreu.

El sevillà Toteking (descarregar imatge) serà el primer desembarcament important del rap estatal en la Festa Major vallenca, una línia demanada llargament per diferents col·lectius locals. Aquest gran nom del rap en castellà farà pujar dalt de l’escenari el seu darrer treball discogràfic “Lebrón” (2018), així com els temes imprescindibles d’una carrera d’enregistraments en solitari que començava fa quinze anys, el 2004. Toteking ha estat molt crític amb la condemna de la justícia espanyola contra el rapper mallorquí Valtonyc. La tercera nit de concerts també comptarà amb una formació local, que s’anunciarà properament.

VALLS · 3 D'ABRIL DE 2019