El projecte de recuperació dels torrents de Valls arriba a les escoles

El projecte de recuperació dels torrents de Valls arriba a les escoles

Mestres de diferents centres educatius de Valls han realitzat una sortida al torrent del Catllar per conèixer de primera mà el projecte de recuperació dels torrents de la ciutat que es preveu que arribi el proper curs a totes les escoles vallenques. La sortida va tenir lloc dilluns 1 d'abril a la tarda i es va recórrer el torrent del Catllar des de la primera resclosa fins el carrer de Les Parellades. Els docents van passar pels diferents trams on les escoles faran les inspeccions periòdiques per determinar la qualitat ambiental dels nostres torrents, dins del projecte Torrents de Valls que ha impulsat el departament de Medi Natural de l'Ajuntament.

El projecte Torrents de Valls proposa als centres educatius que els infants descobreixin l’entorn del torrents i les seves característiques ambientals, en una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d’aquests espais fluvials tan característics i singulars de Valls. Es preveu que el projecte impulsat per la regidoria de Territori i Medi Natural arribi a les escoles la propera tardor i que hi participin més d’un miler d’alumnes que “adoptaran” i es faran seus diversos trams dels torrents, en concret els més pròxims als seus centres.

L’objectiu és generar un vincle perdurable en el temps entre els alumnes i els torrents, estimulant així la sensibilització dels més petits en favor de la conservació d’aquests espais fluvials. La proposta educativa se suma als passos que està efectuant l’Ajuntament per recuperar els torrents com a pulmó verd i espais ambientals singulars de la ciutat. En aquest sentit, en els últims anys el consistori ha desenvolupat el Pla Especial de Torrents que va agafar com a base el Document Marc sorgit d’un procés de participació ciutadana, així com la inclusió en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’un espai de protecció perifluvial.

La iniciativa de sensibilització ambiental a les escoles que a partir del proper curs escolar impulsarà a l’Ajuntament vol incloure els torrents de Valls al Projecte Rius (més informació), una iniciativa de l’Associació Hàbitats que es duu a terme a tota la Península Ibèrica per estimular la participació activa de la societat en favor de la conservació i millora dels rius. En concret, el Projecte Rius fomenta l’apropament de la població al riu perquè coneguin i descobreixin com són i com funcionen els ecosistemes fluvials i la importància ambiental i social de la seva conservació. Actualment hi ha més de 250 grups actius.

D’acord amb la metodologia del Projecte Rius, els alumnes de les escoles de Valls “adoptaran” trams dels torrents dels que es convertiran en sentinelles ambientals, en tindran cura i se’n faran, de manera simbòlica, responsables de que es faci una conservació adequada. Així, realitzaran dues inspeccions anuals i recolliran dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l’entorn, a més de dades físico-químiques de l’aigua i la determinació de la seva qualitat biològica en base a les famílies d’invertebrats que hi viuen. Aquestes dades permetran copsar l’estat dels torrents i, amb el temps, disposar d’un històric acumulatiu al llarg dels anys per observar la seva evolució.

VALLS · 4 D'ABRIL DE 2019