El talent vallenc s'integra en la producció audiovisual del Museu Casteller de Catalunya

El talent vallenc s'integra en la producció audiovisual del Museu Casteller de Catalunya

> El vallenc Jordi Ferré Batalla ha coordinat els materials visuals de l’àrea cronològica

> L’equip està format per joves creadors en la franja dels 30 anys

> Inclouen fons inèdits com alguns de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili

Els audiovisuals de l’àrea cronològica de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya integren el talent vallenc dins la museografia del nou equipament gràcies a la participació del creador de Valls, Jordi Ferré Batalla. El director cinematogràfic local ha coordinat els nou audiovisuals corresponents a les nou etapes de la història dels castells.

El Museu Casteller de Catalunya a Valls, amb arquitectura de Dani Freixes, museografia d’Ignasi Cristià i audiovisuals del Grup Lavinia a través de la seva empresa Lavinia Spurna Visual, també integra els creadors locals vallencs en les nou pantalles de l’àrea cronològica, amb nou treballs corresponents als diversos períodes de la història dels castells. La productora audiovisual i fotogràfica Uncle Jun Films, de la qual és fundador i soci el vallenc Jordi Ferré Batalla, n’ha estat la responsable. També hi ha participat la productora musical independent barcelonina Telemann Rec. La documentació final de les imatges ha anat a càrrec del vallenc Pau Salat i del morellenc Guillem Barberà.

La història en el Museu Casteller de Catalunya no serà una foto fixa, sinó que, a banda dels continguts escrits preparats pels nou especialistes castellers del Consell Científic, les imatges i especialment les animades també hi tindran un pes específic, com en la resta del relat expositiu. El vallenc Jordi Ferré i el seu soci Marc Martí, a través de la productora Uncle Jun Films, han estat els responsables de la creació d’aquests nou clips, de dos minuts i mig cadascun aproximadament, als quals ha posat banda sonora original, enregistrada per al projecte, la productora musical independent de Barcelona Telemann Rec, integrada per Pere Jou i Aurora Bauzà.

Fons prou diversos

La creació parteix d’una selecció dels fons arxivístics, fotogràfics i cinematogràfics d’una cinquantena d’arxius, hemeroteques i col·leccions, que s’han integrat en el centre de documentació del Museu Casteller, a través del projecte d’antena castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, xarxa que agrupa una vintena llarga d’equipaments culturals del país. Ferré i Martí han usat 150 imatges fotogràfiques històriques aproximadament i un seguit de filmacions per configurar el producte final. Així, per exemple, s’han emprat diversos enregistraments inèdits en moviment pertanyents als fons de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili, sobretot situats cronològicament entre el final de la guerra civil espanyola i l’actualitat. Aquest fons està configurat per filmacions realitzades majoritàriament per aficionats interessats en el món dels castells, en un temps històric en què els enregistraments visuals encara no estaven àmpliament estesos, per la qual cosa el seu valor és alt. Però els joves creadors també s’han valgut de filmacions anteriors a la guerra civil i d’altres molt més modernes amb la televisió ja emetent en directe les actuacions castelleres cabdals de cada temporada.

Paral·lelament, en la creació d’aquesta producció audiovisual final s’han usat imatges rodades en directe actuals i enregistrades a càmera lenta. Cerquen primers plans i detalls de mans, peus, camises, gestos, faixes, per imbricar la simbologia castellera i no tant la construcció humana en si, que ja queda àmpliament recollida en les imatges triades. Alhora la juxtaposició del rodatge actual i de la història mostra el vincle entre pressent i passat, lligam que encara perdura en l’actualitat en aquesta manifestació proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2010.

El resultat del projecte també mostrarà recursos tècnics com les transparències, els moviments dins les mateixes fotografies fixes, les sobreexposicions fotogràfiques, o les rotacions i efectes de transició. Tots aquests recursos complementaris enriqueixen el material i permeten una millor comunicació amb els espectadors del segle XXI. El Museu oferirà una producció audiovisual no sols de caire històric sinó també creatiu i artístic, que permetrà veure i entendre el llegat patrimonial des dels antecedents del segle XVII amb ulls del XXI. Aquesta part del nou equipament ha estat cofinançada amb fons del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Qui són els creadors?

Jordi Ferré Batalla (Valls, 1988)

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i amb un Màster en Direcció cinematogràfica per l'ESCAC, porta més de 7 anys treballant en el sector. Ha guanyat més de 15 premis en festivals internacionals de cinema i ha estat col·laborador habitual del director Ventura Pons. Va realitzar pràctiques a Los Angeles (Estats Units) en la indústria cinematogràfica en diversos projectes. Fou el director i guionista del curtmetratge casteller «Camises cap al cel cel», amb més de 30 seleccions en festivals internacionals i 12 premis; així com el director i guionista del curtmetratge de ficció «Khroma», actualment en ruta de festivals.

Marc Martí (Barcelona, 1988)

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i amb un Màster en Periodisme, porta més de 7 anys treballant al sector, destacant els seus treballs per a Netflix, Movistar + o Amazon Prime Polivalent. Està especialitzat en edició.

Aurora Bauzà (Palma de Mallorca, 1987)

Compositora mallorquina que va trobar a Barcelona un lloc per viure i crear. Pianista (Conservatori Superior de les Illes Balears), musicòloga (Universitat de Granada i Freie Universität Berlín) i Màster en música com a art interdisciplinari (Universitat de Barcelona). El seu interès per la composició sempre ha guiat la seva carrera professional, mentre alhora treballa tant en la composició de la banda sonora com en el seu projecte en solitari electrònic.

Pere Jou (Barcelona, 1985)

Músic, sociòleg (Universitat de Barcelona), comunicador audiovisual (Blanquerna - Universitat Ramon Llull) i Màster en música com a art interdisciplinari (Universitat de Barcelona). Va dirigir la banda pop catalana Qu4rt Pr1mera i ha treballat com a productor musical per a moltes altres formacions. Actualment combina el seu treball com a compositor i productor amb el seu paper de ballarí i intèrpret contemporani.

Pau Salat (Valls, 1994)

Documentalista del projecte. Llicenciat en Història per la Universitat Rovira i Virgili.

Guillem Barberà (El Morell, 1993)

Documentalista del projecte. Grau en Comunicació Audiovisual per la Universitat Rovira i Virgili.

 

VALLS · 9 D'ABRIL DE 2019