Berta Artigal crea la imatge de Sant Joan 2019

Berta Artigal crea la imatge de Sant Joan 2019

> L’espardenya feta a Valls, protagonitza el cartell de la Festa Major

> La comissió d’imatge posa en valor les joves creadores locals

Sant Joan ha desvelat la imatge gràfica que hi senyorejarà, gestada per la jove creadora resident a Valls Berta Artigal. Va ser seleccionada per la comissió participativa d’imatge de la Festa Major, mentre que la de ritual i seguici cerimonial li va proposar la temàtica. Així el cartell, el programa i el conjunt d’adaptacions per a la comunicació on i off line, estaran protagonitzades per l’espardenya que encara es manufactura a la ciutat de Valls.

El compte enrere per a la celebració del Sant Joan vallenc ha fet avui un pas més en presentar-se la imatge gràfica 2019, encarregada per la comissió corresponent, a la creadora local Berta Artigal. La comissió, integrada per professionals independents del disseny i la comunicació, ha volgut posar en valor els joves talents, una faceta artística en què la ciutat de Valls sobresurt. Per la seva part, el regidor responsable de Cultura, Marc Ayala, ha fet èmfasi durant la presentació en el fet que «el talent jove és clau per al desenvolupament no sols de la Festa Major sinó de la ciutat». Ha afegit que «suposa un valor afegit que des de l’Ajuntament procurem cuidar, de manera que la marca Territori Creatiu Vallenc ha salpebrat els diferents programes culturals que discorren durant l’any així com els espais de creació i difusió artística».

La temàtica del cartell, proposada a Artigal per part de la comissió participativa de ritual i seguici, se centra enguany en l’espardenya, amb peculiaritats locals i que encara roman com a ADN d’un obrador de la ciutat. Així en la il·lustració de la Berta prenen força els peus amb les espardenyes de les diferents persones que ballen la imatgeria i els balls dels seguici cerimonial. D’aquesta manera, arriben a aparèixer vuit elements diferents de la Festa Major, que desprenen llum i frescor.

L’espardenya tradicional vallenca és la de set vetes i encara la manufactura de manera artesana l’obrador Calçats Alentorn, que ha conservat aquest ofici d'origen medieval. Compten amb sola de jute, i la talonera i la puntera estan fetes a mà amb fil de cànem. Al llarg dels segles la espardenya era el calçat de les gents del camp, i alhora ha estat i són un element clau en la indumentària festiva dels territoris de llengua catalana. Avui segueixen sent un producte amb molta demanda i formen part d’aquells detalls imprescindibles en una festa patrimonial com el Sant Joan vallenc.

Com a precedent de l’ús de l’espardenya en la imatge d’un cartell, també fou emprada per un vallenc il·lustre, Pere Català i Pic, per al mític cartell en què l’espardenya un mosso d'esquadra aixafa una esvàstica o creu gamada. Aquesta imatge dels anys 30 del segle XX va fer la volta al món.

Berta Artigal

Berta Artigal, nascuda a Tarragona el 1990 i resident a Valls, ha estudiat a l’escola Llotja i a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, i compta amb un postgrau d’il·lustració creativa. Ha estat seleccionada en diferents concursos d’il·lustració i les seves il·lustracions es poden trobar aplicades en diferents formats: estampats, aparadors, etiquetes de vi, roba. Té il·lustrats diferents llibres: L’amic (2015), Lola y su cotorra (2015), Endevinalles musicals (2016) i Un sac d’endevinalles (2018). Darrerament s’ha endinsat en el món de la pintura mural, treballant en parets en locals de Berlín, Alemanya. Combina la feina d’il·lustradora amb la de tallerista, impartint tallers d’art i creativitat a escoles o bé a festes com el Big Draw de Tarragona o Barcelona. Li encanten els unicorns, escoltar música mentre dibuixa i els mercats de segona mà.

> Descarregar cartell

VALLS · 2 DE MAIG DE 2019