Nous premis i major dotació al Concurs de catifes del Corpus d'enguany

Nous premis i major dotació al Concurs de catifes del Corpus d'enguany

> La celebració del Corpus tindrà lloc a Valls diumenge 30 de juny, com a epíleg de la Festa Major de Sant Joan

> Comerç de Valls convoca, amb el suport de la Xarxa de Cultura, els guardons que premien la millor catifa, així com les més originals i el treball en equip per realitzar-les

> Valls celebrarà l'any vinent els 700 anys de la primera referència del Corpus a la ciutat, un dels més antics de Catalunya i el de major trajectòria al Camp de Tarragona

La Xarxa de Cultura de l'Ajuntament de Valls, la Parròquia de Sant Joan, Comerç de Valls, la Unió Anelles de la Flama i els campaners de la ciutat han presentat aquest matí davant l'església de Sant Antoni els actes del Corpus vallenc i el concurs de catifes d'enguany, renovat amb nous guardons. Una celebració, la del Corpus, que aquest any tindrà lloc diumenge 30 de juny, pocs dies després que finalitzi la Festa Major de Sant Joan, i que serà l'avantsala de la commemoració extraordinària, l'any vinent, dels 700 anys de la primera referència del Corpus a la ciutat de Valls.

Un Corpus amb molta història

La festivitat del Corpus a Valls és una de les més antigues de Catalunya i la de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que la referència més antiga de la seva celebració data de l'any 1320. El 9 de setembre de 1320, en el testament, d'Elisenda, vídua de Guillem de Bianya, de Valls, consta una deixa testamentària per la compra de ciris destinats a la festa i processó del Corpus. Un dia més tard, el 10 de setembre, Serena, esposa d'Arnau Farré, també en el seu testament, fa la deixa d'un ciri per a la processó del Corpus.

Aquestes dues dades, conservades al Liber Testamentorum 1319-1320, de Valls, són les més antigues que es conserven a la ciutat, però al llarg del mateix segle XIV i XV sovintegen les deixes per a la celebració de la festa. El papa Joan XXII l'any 1316 disposà que la festa del Cos de Crist fos celebrada a perpetuïtat per totes les comunitats cristianes. És per això que l'any vinent, el 2020, la ciutat de Valls celebrarà, de manera excepcional, els 700 anys de la primera referència documentada de la festivitat del Corpus a la ciutat.

La processó, el toc manual de campanes i la pluja de pètals

A la processó del Corpus de Valls participen, a més dels feligresos i de la custòdia, els gegants de la ciutat, que l'obren al so de les gralles i timbals, i també hi pren part l'Àliga, que realitza el seu ball en honor a l'Eucaristia a la plaça del Pati, al so de la música de la cobla de ministrers. La processó surt de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista i acaba a l'església del Lledó.

Els veïns i veïnes i les entitats, per altra banda, elaboren durant tot el matí catifes de flors i engalanen amb domassos aquells carrers per on passarà la processó del Corpus a la tarda.

El campanar de l’església de Sant Joan, el més alt de Catalunya amb 74 metres d’alçada, proclama la festa durant la vigília i el matí de la diada. I a la tarda, convida a la processó, remarcant la sortida de l’església del Santíssim Sagrament sota tàlem. Quan la processó és a l’alçada del carrer de Sant Antoni, té lloc un dels elements rituals més singulars de la festivitat: el toc manual de les dues campanes del temple. Aquest toc s’intensifica a mesura que la custòdia s’apropa a l’altar aixecat davant de la parròquia i culmina amb la pluja de pètals i la pregària. Aquest és un costum retrobat l’any 2013, de la mà de l’entitat vallenca Espai Trad. Per últim, la modesta espadanya del Santuari de la Mare de Déu del Lledó anuncia l’arribada i la clausura festiva de la professó.

Un altre dels elements més significatius de la festa del Corpus de Valls és la pluja de pètals de flors que es llença des del campanar de l’església de Sant Antoni, en honor al Santíssim Sagrament, quan just la processó passa per sota, en una explosió de sensacions: l’olor de les flors, el color dels pètals, el so de les campanes i els ministrers i la caiguda plàcida dels pètals damunt del tàlem, configurant un dels moments més màgics i místics.

Més impuls al concurs de catifes

Comerç de Valls convoca la 12ena edició del Concurs de catifes de Corpus, que aquest any augmentarà el número de premis i la seva dotació, en els tradicionals guardons a les composicions al·lusives realitzades amb motius florals i elements naturals. El certamen compta amb la participació, en la realització de les catifes, de diversos col·lectius, entitats i associacions de la ciutat, que participen d'aquesta arrelada tradició cultural.

Com a principal novetat d'aquest any Comerç de Valls, amb el suport de la Xarxa de Cultura, augmentarà l'import dels guardons i n’atorgarà de nous, arribant fins als cinc premis. Així, el premi al "mèrit artístic a la millor catifa" serà enguany premiat amb 250€, mentre que les categories de premis "a l'originalitat" i "a l'esforç i treball en equip" doblaran els guardons, amb un primer i segon premi cada un d'ells, dotats tots ells amb 100€. L'augment de premis i de dotació busca l'impuls en la realització de les catifes del Corpus vallenc.

Les diverses catifes s'ubicaran al llarg del recorregut de la processó i es valorarà la vistositat i colors, el treball artístic, l'extensió i el treball en grup. El jurat estarà format per la presidenta de Comerç de Valls (amb veu però sense vot), una artista, un representant de les parròquies de la ciutat, un regidor de l'Ajuntament, un membre de l'Associació de floristes de Valls, un dissenyador gràfic, així com el jurat popular, format pel vot de tots els ciutadans que ho desitgin, i que podran dipositar les butlletes a les urnes ubicades a l'església de Sant Joan, la parròquia del Lledó i a les geladeries de La Jijonenca, del Pati i del passeig dels Caputxins. Entre tots els participants es sortejaran 3 vals de compra de 50€ bescanviables a les botigues de Comerç de Valls.

PROGRAMA D'ACTES

Dissabte 29. Vigília de Corpus

8 h. Ajuntament

Engalanament de la façana

12 h. Campanar

Repic general de campanes de vigília

Diumenge 30. Diada de Corpus

Durant tot el matí. Itinerari de la processó

Elaboració de catifes, les obres d’artesania efímera per engalanar places i carrers.

Organitza: Comerç de Valls

Durant el matí. Església Sant Antoni

Enramada del temple i muntatge de l’altar al carrer

19 h. Església Sant Joan

Celebració de l’Eucaristia de la festivitat del Corpus, amb col·lecta especial per a Càritas.

20 h. Des de pl. Blat

Processó de Corpus. L’obren els quatre gegants de la ciutat, acompanyats pels grallers els Blu’s de Valls, seguits de la creu processional, els cirials, els fidels, les entitats amb banderes, els nens i nenes de la primera comunió, l’àliga al so de la cobla de ministrers Bufalodre, i presidida pel Santíssim Sagrament sota tàlem. Els assistents podran portar ciri, o adquirir-lo a la parròquia de Sant Joan Baptista.

Des del campanar de Sant Joan.

Repic de campanes anunciant la sortida de la Custòdia.

L’organització fa la crida perquè els veïns i les veïnes endomassin i engalanin finestres i balcons.

Itinerari: pl. Blat, la Cort, Peixateria, Sant Antoni, en Bosc, El Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, pg. Caputxins i parròquia de la Mare de Déu del Lledó.

Des del campanar de l’església de Sant Antoni, al pas de la processó.

Tocs manuals de campanes i pluja de pètals sobre el Santíssim.

En arribar al Pati.

Lectura de la paraula de Déu i pregària

Tot seguit, també al Pati.

Ritual balladeta de l’àliga i aligons davant del Santíssim Sagrament

Finalment, al Pati.

Benedicció del Santíssim

En arribar la processó al Lledó.

Cloenda de la processó, amb el cant del Credo i la benedicció del Santíssim Sagrament.

A continuació, des del Lledó a l’Ajuntament

Tornada de processó amb els gegants i l’àliga. Itinerari: p. Caputxins, Font de la Manxa, Jaume Huguet, El Pati, la Cort i pl. Blat.

I per acabar, pl. Blat

Balladetes de lluïment dels gegants i l’àliga

BASES DEL CONCURS DE CATIFES

Comerç de Valls amb la col·laboració de l'Ajuntament de Valls i la Xarxa de Cultura convoquen el concurs de catifes de Corpus coincidint amb la processó del dia 30 de juny de 2019 sobre temes al·lusius al Corpus i/o motius florals.

Participants i característiques

Hi podran participar grups de com a mínim cinc persones pertanyents a col·lectius, entitats i associacions de tota la ciutat de Valls. La ubicació́ de la catifa la concretarà Comerç̧ de Valls al llarg del recorregut de la processó. Com a mínim haurà de tenir 7 metres de llarg.

Els materials d'elaboració seran sempre productes naturals: plantes, flors, turba, arròs, serradures, marmolina, etc. En el cas d’utilitzar tints serà indispensable fer ús d’una pel·lícula de plàstic a la base per no tacar la via pública. El cost dels materials anirà a càrrec de l'associació o entitat participant.

Termini i lloc d’inscripció

Cada associació o entitat haurà de formalitzar la inscripció a l’oficina de Comerç de Valls (plaça dels Alls 7, de Valls) de dilluns a divendres de 9 a 14h abans del dia 21 de juny.

Premis

Premi al mèrit artístic de la millor catifa, amb una dotació de 250€

2 Premis a l’originalitat, amb una dotació de 100€ cada un

2 Premis a l'esforç i treball en equip, amb una dotació de 100€ cada un. Es valorarà la vistositat i colors, el treball artístic, l’extensió i treball en grup.

L’entrega dels premis es farà en un acte públic el dimecres 3 de juliol a les 20.15h a l’oficina de Comerç de Valls.

Jurat
 
La composició del jurat serà la següent:

El/a president/a de Comerç de Valls, amb veu i sense vot, excepte en cas d'empat. Llavors podrà fer ús del vot de qualitat.

  • Un artista.
  • Un representant de l'església designat conjuntament per les parròquies de Valls
  • Un regidor/a de l’Ajuntament de Valls
  • Un membre del l'Associació de Floristes de Valls
  • Un dissenyador gràfic
  • Jurat popular

i un/a secretari/ària sense vot.

El jurat popular
 
El jurat popular estarà constituït pel vot de tots els vallencs i vallenques que ho desitgin. A partir de les 15 h del mateix diumenge, es podran dipositar les butlletes que es trobaran junt a les urnes de votació a la parròquia del Lledó, a l’església de Sant Joan i a la Gelateria La Jijonenca (passeig dels Caputxins i el Pati). El seu veredicte tindrà el valor d'un vot en el Jurat.
 
Tots els participants en el vot popular entraran en el sorteig de 3 vals de compra de 50€ cada un, que podran bescanviar a les botigues associades a Comerç de Valls.
 
El veredicte serà el resultat de la mitjana dels vots emesos per els membres del jurat, en cas d’empat prevaldria el vot del president/a de Comerç de Valls en qualitat de president del jurat.
 
Clàusules addicionals
 
La inscripció al concurs pressuposa l’acceptació d’aquestes bases. Qualsevol fet no previst a les bases serà resolt pel mateix jurat o Comerç de Valls
 
El veredicte del jurat serà inapel·lable.
 
El jurat podrà concedir mencions honorífiques que consideri oportunes, sense dotació econòmica.
 
VALLS · 3 DE JUNY DE 2019