Santa Úrsula adopta un caire de reivindicació a Valls

Santa Úrsula adopta un caire de reivindicació a Valls

> Els assaigs, la diada i altres actes castellers es mantenen i volen ser altaveu contra la sentència i en defensa d’empresonats i exiliats

> Ajustos horaris en el programa facilitaran la possibilitat d’assistir a la manifestació unitària a Barcelona el dissabte

> El correfoc de la Unió Anelles de la Flama es postposa fins a la Candela

La diada de Santa Úrsula del proper diumenge 27 d’octubre es vestirà de reivindicació. L’acord l’han pres aquest migdia les dues colles dels Xiquets de Valls i l’Ajuntament de la ciutat. En aquest sentit, les agrupacions vallenques usaran l’altaveu que suposa Santa Úrsula per fer arribar més lluny la reivindicació contra la sentència del procés i també contra els empresonaments de la darrera setmana. Així la diada començarà a les 12.15h amb dos pilars de cinc de reivindicació, que precediran l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”.

Per tant, els assaigs programats per les dues colles vallenques al llarg dels dies de la Fira de Santa Úrsula es mantenen segons el calendari anunciat i inclòs en la graella informativa. També es desenvoluparan en la mateixa línia la resta d’activitats, majoritàriament castelleres, com la 9a FiraCastells –d’acord també amb els paradistes vinguts de diferents localitats i els promotors, la Revista Castells–, el 9è Simposi Casteller, les presentacions de llibres castellers i la trobada de col·leccionistes castellers.

Ajustos horaris

El debat entre els caps de colla vallencs, inicialment previst a la plaça del Museu Casteller de Catalunya el dissabte a partir de les 18h, retorna a l’espai i horari habituals d’altres anys, és a dir, el claustre del convent del Carme, entre les 13.15 i les 13.45h. D’aquesta manera, colles i Ajuntament volen facilitar l’assistència a la manifestació unitària convocada a Barcelona dissabte a la tarda. A la vegada i amb la mateixa finalitat, la programació de concerts al Pati el dissabte a la tarda s’endarrerirà una hora.

Els ajustos horaris en el programa del dissabte 26 dins la Fira de Santa Úrsula de Valls corresponents a les hores en què es desenvoluparà la manifestació unitària a Barcelona han fet que el concert dels grallers So Nat passi a la nit, mentre que el correfoc coordinat per la Unió Anelles de la Flama es reprogramarà amb motiu de la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela de l’any vinent.

D’aquesta manera, el concert revetlla de la nit del dissabte comptarà amb dues formacions: Miquel del Roig i els grallers So Nat, formació experimentada en el repertori de versions. Així mateix, la Unió Anelles de la Flama manté totes les participacions en la celebració de Santa Úrsula: cercavila infantil del divendres, sortida dels gegants el migdia del dissabte, anada a ofici dels gegants el diumenge i balladetes de gegants i mulassa també el diumenge. En alguns d’aquests actes es podran veure aspectes de reivindicació de la llibertat dels presos i del retorn dels exiliats, com el color groc que lluiran els rams de la gegantona i la geganta dissabte 26 i diumenge 27.

Sense parlaments

Els actes en què havien d’intervenir amb discursos institucionals tant l’Ajuntament de Valls com els presidents de les colles es mantenen però no comptaran amb parlaments. Seran els casos de les inauguracions oficials divendres de la FiraCastells i de l’exposició que el Museu de Valls dedica a obres de Dalí, Picasso i Miró, però també de Togores, Pruna, Domingo, Planells o Cristòfol, entre 1917 i 1936. Enlloc d’inauguracions oficials, es procedirà a l’obertura directa de les activitats.

Altres entitats com el Centre de Lectura o la Colla Pessigolla han comunicat a l’Ajuntament que mantindran els actes programats però algunes hi incorporaran també el vessant reivindicatiu, que perfilaran en reunions de treball els propers dies. En canvi, l’associació el Bou ha decidit suspendre el Correbous “per així donar la possibilitat de seguir mantenint actives les mobilitzacions al carrer”. Aquest col·lectiu tampoc no participarà en la cercavila del divendres. Altres entitats han de decidir en els propers dies sobre possibles canvis en els actes que organitzen. En el cas de modificacions en el programa, s’informarà puntualment dels canvis.

VALLS · 22 D’OCTUBRE DE 2019