L'Ajuntament de Valls activa el nou portal web municipal de dades obertes

L'Ajuntament de Valls activa el nou portal web municipal de dades obertes

> Des de dadesobertes.valls.cat el ciutadà pot accedir a un ampli ventall d’informació del consistori i de la ciutat

> Com innovació tecnològica, el portal es publicarà en una xarxa Blockchain que n’evita modificacions i en garanteix la seva persistència

L’Ajuntament de Valls ha fet públic avui el nou portal web Dades Obertes que ja és actiu amb l’accés dadesobertes.valls.cat. El nou web, impulsat per la regidora de Transparència, Oficina d’Atenció al Ciutadà i Tecnologia de la Informació de l’Ajuntament, complementa el portal municipal de Transparència i amplia els projectes de transformació digital i govern obert. El portal de Dades Obertes incorpora conjunts de dades en àmbits diversos, entre d’altres, pressupostos, ordenances i reglaments, endeutament municipal, càrrecs electes, subvencions, cost efectiu de serveis públics, activitats, proveïdors, cartografia, guia de carrers o dades estadístiques relatives a censos de vehicles o població.

El portal es nodrirà amb la publicació automatitzada de continguts en cadascun d’aquests apartats i, a la vegada, es publicarà en una xarxa Blockchain, una innovació que suma en favor de la transparència i ofereix major seguretat al ciutadà pel que fa a la disponibilitat de les dades. En concret, la xarxa Blockchain té la particularitat que està dissenyada expressament per evitar-ne la seva modificació un cop ha estat publicada.

D’aquesta manera es garanteix la confiança de les informacions ofertes a la xarxa ja que, un cop es publiquen continguts al portal de Dades Obertes, aquests no es podran modificar i se’n garantirà a més la seva persistència. El departament de TIC de l’Ajuntament de Valls va presentar el passat mes de setembre al Congrés de Govern Digital -fòrum anual considerat l’aparador dels projectes digitals del sector públic català- la xarxa Blockchain que s’incorporarà al nou Portal de Dades Obertes de Valls, una iniciativa pionera entre les administracions.

Amb el nou portal web de Dades Obertes l’Ajuntament avança en els criteris i estàndards per a la transformació digital fixats per la Direcció General d’Administració Digital de la Generalitat i en la implementació de l’administració electrònica. A més, d’acord amb el Pla d’Acció de la Unió Europea, les administracions públiques haurien d’implementar nous sistemes que garanteixin la prestació de serveis públics digitals sense fronteres, amb dades obertes, eficients, integradores i fàcils d’utilitzar per part de tots els ciutadans i empreses de l’àmbit comunitari. Els objectius de l’obertura de dades per part de les administracions és, entre d’altres, facilitar la lliure circulació i fomentar la transparència i la participació de la ciutadania.

VALLS · 13 DE NOVEMBRE DE 2019