La Tendresa, de Dagoll Dagom i T de Teatre, arriba aquest dissabte al Centre Cultural de Valls

La Tendresa, de Dagoll Dagom i T de Teatre, arriba aquest dissabte al Centre Cultural de Valls

> Alfredo Sanzol és l'autor i director d'aquesta comèdia romàntica de llenyataires i princeses

La Tendresa, una obra d'Alfredo Sanzol i coproduïda per Dagoll Dagom i T de Teatre, es podrà veure aquest dissabte 30 de novembre, a les 21 hores, al Centre Cultural de Valls. Aquesta comèdia romàntica de llenyataires i princeses és protagonitzada per Laura Aubert, Elisabet Casanovas, Javier Beltrán, Marta Pérez, Jordi Rico i Ferran Vilajosana.

L'obra narra la història d’una reina una mica maga i les seves dues filles, que viatgen en l’Armada Invencible, obligades per Felip II a casar-se en matrimonis de conveniència amb nobles anglesos després d’haver envaït Anglaterra. La reina Esmeralda odia els homes perquè sempre li han condicionat la vida i li han robat llibertat, així que no està disposada a permetre que les seves filles tinguin el mateix destí que ella. Quan l’Armada passa a prop d’una illa que la reina considera deserta, provoca una gran tempesta que enfonsa el vaixell on viatgen.

El seu pla és quedar-se a viure en aquesta illa amb les seves filles per no haver de tornar a veure mai més cap home. El problema és que escullen una illa on des de fa vint anys hi viu un llenyataire amb els seus dos fills, que s’hi van amagar per no tornar a veure una dona en la seva vida. Quan la reina i les dues princeses descobreixen que no estan soles, es vesteixen d’homes per protegir-se. I aquí comencen les aventures, els embolics, els enamoraments i les confusions.

Alfredo Sanzol, autor i director de La Tendresa

Sanzol va estudiar Dret i quan tenia 23 anys va decidir canviar de rumb i dedicar-se a la direcció teatral. El seu primer muntatge, Como los griegos, va ser nominat als premis Max com a millor espectacle revelació. Ha escrit i dirigit espectacles de carrer com Móviles per al festival de teatre contemporani València Escena Oberta. Per al mateix festival ha escrit i dirigit Calleidoscopio i Cómo levantar piedras sin hundirte en las aceras. Amb el reconegut director de teatre Gerardo Vera, va iniciar una estreta col·laboració l’any 2005 com a ajudant de direcció dels espectacles La voz humana i Divinas palabras.

Entre d’altres, ha dirigit i escrit Sí, pero no lo soy (quatre nominacions als premis Max), Risas y destrucción i Días estupendos. Per a la companyia T de Teatre va crear i dirigir els espectacles Delicades i Aventura!. Altres espectacles de Sanzol són En la luna, una producció del Teatro de La Abadía en coproducció amb el Teatre Lliure, guanyadora de tres premis Max. La calma mágica, Edipo Rey, que ell mateix versiona i dirigeix, i La respiración i La valentía. Alguns dels premis que Sanzol ha rebut són: Max a millor autor 2011 per Delicades, Max a millor autor 2012 per Días estupendos, Ceres a millor autor 2012 per En la luna, Max a millor autor 2013 per En la luna i Max a millor espectacle 2013 per En la luna. La tardor de 2017 Sanzol rep el Premio Nacional de Literatura 2017 amb la comèdia La respiración. I al maig de 2018 és guardonat amb el Premio Valle-Inclán de Teatro per La ternura.

Dagoll de Dagom

Fundada l’any 1974, és una companyia teatral amb una consolidada trajectòria escènica i artística que ha demostrat una notable capacitat de propostes escèniques tant en teatre com en mitjans audiovisuals. Entre les seves aportacions cal destacar la difusió de l’obra literària de Pere Calders, amb l’obra de teatre Antaviana (1978), amb la qual va iniciar el seu recorregut en el món del teatre musical, una línia que Dagoll Dagom ha consolidat amb els seus treballs posteriors —Nit de Sant Joan (1981), Glups!! (1983), El Mikado (1986), Mar i cel (1988), Flor de Nit (1992), Historietes (1993), T’odio amor meu (1995), Pigmalió (1997), Els Pirates (1997), Cacao (2000), Poe (2002) i La Perritxola (2003)—, amb els quals ha aconseguit recuperar aquest gènere a l’Estat espanyol. Ha obtingut nombrosos premis, entre els quals destaquen: Premi de la Crítica al millor espectacle musical el 1992, Premio Nacional de las Artes Escénicas el 1994, Premi d’Honor de la Fundació Jaume I el 1995, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1996 i premis Max de la SGAE al millor espectacle musical els anys 1998, 2002 i 2006, aquest últim per la reposició del seu espectacle més emblemàtic, Mar i cel, el 2004.

Alguns dels espectacles posteriors de la companyia han estat reposicions d’El Mikado (2006) i Nit de Sant Joan (2009). També van produir Boscos endins (2007), una versió musical de Sondheim & Lapine; Aloma (2008), a partir de l’obra de Mercè Rodoreda; Cop de rock (2011), amb la col·laboració de Ten Productions i Ritme Dansa; La família irreal, el musical (2012), coproduïda amb Minoria Absoluta, i Super 3, el musical (2013), l’espectacle basat en el famós programa infantil de Televisió de Catalunya i coproduït per la mateixa televisió catalana i Dagoll Dagom. El 2014, per celebrar els 40 anys, es fa una reposició de Mar i cel amb més avenços tecnològics. Després s’estrena un espectacle musical de gran format i creació pròpia: Scaramouche (2016). També són destacables les sèries d’humor per televisió: Oh, Europa! (1993), Oh, Espanya! (1996), La memòria dels Cargols (1999), Psico-Express (2001) i La Sagrada Família (2009-2011).

T de Teatre

T de Teatre va ser creada el 1991 per cinc joves actrius tot just graduades a l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu primer espectacle, Petits contes misògins (1991), va ser guardonat amb el Premi de la Crítica de Barcelona a la millor revelació teatral de la temporada. El 1994 van estrenar Homes!, de la qual van fer més de 850 funcions. Criatures es va estrenar a Buenos Aires l’abril del 1998 i, mesos més tard, a Barcelona i a Madrid. La seguiren la telecomèdia Jet lag, creada amb el cineasta Cesc Gay, que consta de 81 capítols, emesos al llarg de sis temporades, i els espectacles Això no és vida! (2003), 15 (2006) i Com pot ser que t’estimi tant (2007), coproduït amb el Teatre Nacional de Catalunya. Els següents espectacles són Delicades (2010), coproduït amb el Festival Grec, i Aventura! (2012), amb text i direcció d’Alfredo Sanzol; Dones com jo (2014), de Pau Miró, i Premis i càstigs (2015), amb dramatúrgia i direcció de l’argentí Ciro Zorzoli, coproduït amb el Teatre Lliure i el Festival Grec.

El darrer espectacle que ha representat aquesta singular companyia és E.V.A., dirigida per Julio Manrique i co-escrita juntament amb Marc Artigau, i Cristina Genebat, coproduïda amb el Teatre Romea i el Festival Grec. T de Teatre ha creat onze espectacles, ha representat més de 2.700 funcions i ha convocat l’assistència de més d’un milió d’espectadors.

Localitats a la venda

Les localitats es poden adquirir a través de la plataforma web www.eventbrite.es, a les taquilles del Teatre Principal en el seu horari habitual, els dimecres de 18 a 21 hores, i els divendres de 12 a 13:30 hores, i també mitja hora abans de l'espectacle a les taquilles del Centre Cultural. 30 minuts abans de l’inici de la funció, és a dir, des de les 20.30 h els joves de fins a 30 anys poden adquirir localitats a 3 euros dins la Promoció Jove, que impulsen els Teatres de Valls.

L'espectacle comptarà amb 15 minuts de preludi on els assistents podran gaudir d'unes peces musicals a càrrec d'EspaiTrad.

VALLS · 28 DE NOVEMBRE DE 2019