L'Ajuntament de Valls inicia els primers passos del projecte de creació d'habitatges a la plaça de l'Oli

L'Ajuntament de Valls inicia els primers passos del projecte de creació d'habitatges a la plaça de l'Oli

> El consistori encarrega l’aixecament topogràfic de l’àmbit i programa per al 2020 els estudis previs i les primeres expropiacions

> Aquest punt es va tractar a la Taula del Centre Històric, junt amb altres propostes, entre elles la creació de més canals per facilitar que els veïns puguin fer arribar incidències a l’Ajuntament

L’Ajuntament de Valls començarà el 2020 els primers passos del projecte per a la recuperació del pany nord de la plaça de l’Oli i la creació de nous habitatges en aquesta emblemàtica plaça del Centre Històric. La proposta i el calendari va ser un dels punts que es van tractar a la Taula del Centre Històric celebrada aquest dimecres, la primera trobada aquest mandat d’aquest òrgan que reunirà periòdicament representants de l’Ajuntament, grups polítics municipals i les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou.

L’Ajuntament ha contractat ja la realització de l’aixecament topogràfic de l’espai de la plaça de l’Oli, porxos inclosos, i de la illa de cases delimitada per la plaça de l’Oli i els carrers de la Verdura, Espardenyers i de la Peixateria. L’aixecament topogràfic serà el primer dels estudis previs del projecte i el consistori ha contractat a l’empresa Geodist per import de 900 euros IVA inclòs. A més, l’Ajuntament ja ha previst una dotació econòmica de 70.000 euros per al 2020 per a realitzar més treballs previs com cales o estudis del subsòl, així com anàlisis d’estabilitat dels arcs i dels espais a conservar de l’espai. Aquest conjunt d’estudis previs són indispensables per iniciar la redacció del projecte de recuperació de les finques d’aquest espai de la plaça per destinar-les a usos residencials.

Durant el 2020 s’espera poder iniciar també els diferents processos d’expropiació a la zona. Es tracta de 8 immobles que el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal ja preveu que s’expropiïn i que ocupen la major part de les cases que donen a la plaça de l’Oli i també al carrer dels Espardenyers, amb una superfície en planta de 500 m2 i un sostre residencial de gairebé 1.400 m2. L’Ajuntament preveu que en aquests edificis rehabilitats es puguin crear nous habitatges en un projecte que podria incloure a més d’usos residencials també usos turístics, tenint en compte l’atractiu històric i patrimonial de la plaça de l’Oli.

A la Taula del Centre Històric, es va informar també d’altres projectes que s’executaran en breu, com la recuperació de la coberta de l’església de Sant Francesc o la recuperació de les antigues muralles medievals de la ciutat en el tram comprès entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça de Sant Francesc. En aquest sentit, s’ha previst que en els propers mesos es procedeixi a la convocatòria d’un concurs per definir el projecte d’enderroc, consolidació dels panys de l’antiga muralla i les característiques d’urbanització de l’entorn. També s’han encarregat estudis topogràfics en dos àmbits situats a l’entorn, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, de l’església de Sant Joan. D’aquesta manera, es realitzaran estudis topogràfics a l’Hort del Rector i també a l’anomenat Hort d’en Tondo, conjunt de solars que donen a la muralla de Sant Antoni i que van fins a l’aparcament del Barri Antic. Així s’ha encarregat a l’empresa SI2 l’aixecament topogràfic de l’Hort d’en Tondo per un import de 895 euros i el topogràfic de l’Hort del Rector a l’empresa Farvec Topografia per 762 euros.

Més canals per facilitar la comunicació amb els veïns

D’altra banda, a la Taula de Centre Històric es va proposar ampliar els canals de comunicació entre l’Ajuntament i els veïns. Actualment, ja existeix un canal de comunicació directe telefònic, via grup de Whatsapp del que en formen part els representants de les associacions de veïns, l’alcaldessa i els regidors de Centre Històric, Seguretat i Serveis Ambientals. A través d’aquest grup, les associacions poden comunicar qualsevol incidència al barri. Ara s’ampliarà aquest canal amb la creació del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., en aquest cas perquè tots els veïns puguin comunicar-se d’una manera directa amb la regidoria de Centre Històric per qualsevol tema que afecti al barri. Finalment, també es va informar a la Taula que per al 2020 s’incorporarà al pressupost una nova partida destinada a la realització d’accions de dinamització del Centre Històric.

VALLS · 12 DE DESEMBRE DE 2019