El portal web de Dades Obertes de l'Ajuntament es posiciona com un dels referents del #RankingODATA d'iniciatives públiques

El portal web de Dades Obertes de l'Ajuntament es posiciona com un dels referents del #RankingODATA d'iniciatives públiques

> Des de dadesobertes.valls.cat el ciutadà pot accedir a un ampli ventall d’informació del consistori i de la ciutat

El nou portal web de Dades Obertes de l'Ajuntament de Valls, que va entrar en funcionament el passat mes de novembre, se situa a la posició 4 entre les administracions locals i la 19 entre el conjunt d’administracions del #RankingODATA, el Rànquing d’Iniciatives Públiques que reutilitzen dades públiques que impulsa l’IDOB. Aquest rànquing té com a objectiu donar visibilitat a les iniciatives públiques que treballen amb dades obertes i promoure la consulta dels projectes de referència en aquest àmbit.

Un total de 39 iniciatives de 31 ens públics diferents van presentar-se al #RankingODATA. En el recopilatori d’iniciatives catalanes, els projectes guanyadors han estat el Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) de la Diputació de Barcelona, el portal web amb accés a tota la informació municipal Viladecans 360 de l’Ajuntament de Viladecans i el Mapa Delinqüencial del Departament d’Interior. En l’àmbit global, destaquen el projecte ODS Navarra, un exercici de visualització/sensibilització sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible(ODS) desenvolupat pel Govern de Navarra i el Consell de Reutilitzadors de Dades Obertes de la Diputació de Castelló (CRDA) de la Diputació de Castelló.

El portal web de dades obertes de Valls, impulsat per la regidora de Transparència, Oficina d’Atenció al Ciutadà i Tecnologia de la Informació de l’Ajuntament, complementa el portal municipal de Transparència i amplia els projectes de transformació digital i govern obert. Aquest portal incorpora conjunts de dades en àmbits diversos, entre d’altres, pressupostos, ordenances i reglaments, endeutament municipal, càrrecs electes, subvencions, cost efectiu de serveis públics, activitats, proveïdors, cartografia, guia de carrers o dades estadístiques relatives a censos de vehicles o població.

El portal es nodreix amb la publicació automatitzada de continguts en cadascun d’aquests apartats i, a la vegada, es publica en una xarxa Blockchain, una innovació que suma en favor de la transparència i ofereix major seguretat al ciutadà pel que fa a la disponibilitat de les dades. En concret, la xarxa Blockchain té la particularitat que està dissenyada expressament per evitar-ne la seva modificació un cop ha estat publicada. D’aquesta manera es garanteix la confiança de les informacions ofertes a la xarxa ja que, un cop es publiquen continguts al portal de Dades Obertes, aquests no es podran modificar i se’n garantirà a més la seva persistència.

VALLS · 12 DE DESEMBRE DE 2019