La Nit de Castells premia l'excel·lència i la constància

La Nit de Castells premia l'excel·lència i la constància

> La Santa Úrsula dels 3de9sf, la Terrassa dels castells de 10, els Xiquets de Reus, Jordi Sentís i Pilarín Bayés protagonitzen la vetllada

> 300 persones assisteixen a l’acte, celebrat a Valls

Ha estat la Nit de la històrica diada de Santa Úrsula que va veure els dos 3de9 sense folre. Però també ha estat la Nit del reconeixement a la plaça Vella de Terrassa, escenari d’episodis que han marcat la història recent dels castells; de la regularitat i ambició dels Xiquets de Reus i dels Xics de Granollers; de la trajectòria exemplar de Jordi Sentís a la Jove de Tarragona; de l’entusiasme encomanadís de Pilarín Bayés; de les campanyes emotives dels Castellers de Barcelona i la Colla Joves; dels progressos dels Castellers de Mediona i la Jove de Vilafranca; de la superació de les dones dels Castellers de Barcelona, i de les imatges guanyadores del concurs de fotografia Repsol, on predominen seqüències de la Colla Vella, seguides dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

La catorzena Nit de Castells ha aplegat avui més de 300 persones al Centre Cultural de Valls, que han acomiadat una temporada d’alts i baixos, d’èxits i recessions, d’alegries i frustracions… L’excel•lència d’aquest 2019, però també la constància i l’esforç han tingut la seva recompensa en el catàleg de premis lliurats per la Revista Castells, en base a vuit jurats diferents. Més de seixanta colles castelleres han estat representades, a més d’agents socials, culturals i institucionals. El fil conductor ha estat per primer cop la música castellera, en una gala dirigida artísticament pel reusenc David Fernández Solé, musicalment pel tarragoní Roger Benet i presentada per Aina Mallol i Carles Cortés.
La diada de Santa Úrsula ha protagonitzat les mirades –en part previsibles pel seu caràcter històric– i s’ha endut el Premi del Moment casteller de l’any “pels dos 3de9 sense folre que es van veure i haver estat escenari de la millor actuació castellera de tots els temps”. Els caps de colla de la Vella, Albert Martínez, i de la Joves, Francesc Ramon, han recollit el doble reconeixement.

Un altre moment esperat, el darrer de la Nit, ha estat el Premi a la Trajectòria, que, per primer cop ha guanyat un component de la Jove de Tarragona, Jordi Sentís, “per la seva activa trajectòria amb la colla, on va començar pujant amb la canalla en els primers anys i es manté en primera línia exhibint compromís, capacitat i constància”. Sentís ha rebut el premi de mans de l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i del de Tarragona, Pau Ricomà, amb qui comparteix castells i camisa, en l'any que els liles celebren el 40è aniversari de la seva fundació.
La constància i l’ambició ha estat exhibida pels Xiquets de Reus, que han guanyat el Premi Colla de la temporada, lliurat per les colles de gamma extra a una colla entre la resta de colles “per haver aconseguit continuar fent castells de 9 amb una certa regularitat en un any de retrocés generalitzat entre les colles del seu nivell”. En aquesta mateixa línia, els Xics de Granollers han rebut el Premi Descarregat, que reconeix una colla per la suma de seguretat i ambició. Altres dues colles han reconeixement han estat els Castellers de Mediona i la Jove de Vilafranca, que han rebut els guardons del Baròmetre Casteller, per haver descarregat el seu primer castell de 7 i haver tornat a aquesta condició, cinc anys després, respectivament.

La plaça Vella de Terrassa, escenari d’alguns dels episodis més memorables de la història recent dels castells, gràcies als èxits dels Minyons de Terrassa i que enguany ha recuperat els 10 pisos, ha rebut el premi Plaça de la Temporada. La creativitat i emotivitat de les colles ha tingut doble premi, a dues campanyes de la darrera temporada: la de la Colla Joves Amb la Il•lusió de la primera vegada, “per haver estat una eina de difusió que agrupa identitat, història i mobilització” i a la del 5oè aniversari dels Castellers de Barcelona, “per haver estat un estímul dels valors dels castells aplicats en la gran ciutat”. La colla degana de la capital ha estat protagonista per partida doble, ja que també ha guanyat el Premi Imatge de la temporada TAC 12 pel 5de7 format exclusivament per dones que van fer el mes de març a Vilafranca.

L’entusiasme de l’artista Pilarín Bayés ha estat també un altre dels moments destacats de la Nit, quan ha rebut el Premi Ambaixador Castells, “per tenir present els castells en les seves creacions de manera constant i entusiasta i haver contribuït a la seva difusió més enllà del seu àmbit propi”.

Durant la Nit s’han lliurat també els premis del concurs Repsol de fotografia castellera. En la categoria professional ha guanyat Mireia Comas, seguida d’Arnau Montoya, Gemma Soldevila i Pau Venteo. Josep Pont ha obtingut l’accèsit en matèria de seguretat. En la categoria de votació popular els premiats han estat Cristian Muñoz, Esteve Moles, Paula Sans i Mar Díaz.

La 14a Nit de Castells ha estat coorganitzada per l'Ajuntament de Valls, la Revista Castells i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona.

Premis de la XIV Nit de Castells

> Galeria d'imatges (Flickr Visita Valls · Pere Toda Serra)

· Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells. A Jordi Sentís, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, per la seva activa trajectòria amb la colla, on va començar pujant amb la canalla en els primers anys i es manté en primera línia exhibint compromís, capacitat i constància.

· Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A la Pilarín Bayés, per tenir present els castells en les seves creacions de manera constant i entusiasta i haver contribuït a la seva difusió més enllà del seu àmbit propi.

· La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells. A la plaça Vella de Terrassa, per haver estat testimoni d’alguns dels grans episodis de la història castellera recent i haver recuperat enguany els 10 pisos.

· Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada. Als Xiquets de Reus, per haver aconseguit continuar fent castells de 9 amb una certa regularitat en un any de retrocés generalitzat entre les colles del seu nivell.

·Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. A la Diada de Santa Úrsula, pels dos 3de9 sense folre que es van veure i haver estat escenari de la millor actuació castellera de tots els temps.

· Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers. Ex aequo: A la campanya del 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, per haver estat un estímul dels valors dels castells aplicats en la gran ciutat. I a la campanya Amb la Il•lusió de la primera vegada, de la Colla Joves Xiquets de Valls, per haver estat una eina de difusió que agrupa identitat, història i mobilització.

· Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Xics de Granollers per haver millorat els seus registres respecte la temporada passada, recuperant el 3de8, i registrant una única caiguda en tot l’any.
Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per TAC 12 per votació popular. Als 5de7 dels Castellers de Barcelona integrat per dones, realitzat a Vilafranca el mes de març passat.

· Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

a) Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
1. Mireia Comas
2. Arnau Montoya
3. Gemma Soldevila
4. Pau VenteoAccèsit seguretat: Josep Pont

b) Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.
1. Cristian Muñoz
2. Esteve Moles
3. Paula Sans
4. Mar Díaz

· Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric o han recuperat la condició perduda després de tres anys o més. Patrocinat per Estrella Damm.
Castellers de Mediona (nova colla de 7)
Jove de Vilafranca (haver recuperat la condició de 7 després de cinc anys)