Valls clou amb èxit un cicle de Nadal farcit de novetats

Valls clou amb èxit un cicle de Nadal farcit de novetats

> Els nous actes de Cap d’Any, l’arbre de Nadal a la Plaça Pilar Prim i els espectacles de llum i colors a la façana de la Casa de la Vila destaquen entre les novetats d’enguany

> «La Fàbrica de les Il·lusions» s’estrena amb èxit com a espai familiar, amb 1.350 assistents i totes les sessions exhaurides

> «Els Pastorets Principals de Valls» pengen, per primera vegada, el cartell de complet en totes set representacions, amb 1.918 espectadors i un 100% d’ocupació

> Xifra rècord en la venda d’abonaments dels Teatres de Valls, amb 442 títols venuts

El dia de Reis marca tradicionalment el punt i final als actes de Nadal a Valls, que enguany han estat marcats per les nombroses novetats i per una alta participació en el conjunt de les propostes. Així, el programa «Nadal, enlloc com a Valls» ha reunit de nou el conjunt d’iniciatives organitzades per entitats i agents en unes celebracions que excel·leixen per ser un mostrari divers i plural de tradicions.

El Centre Històric ha estat l’escenari escollit i renovat per a tres elements nadalencs centrals: el pessebre municipal, a la Biblioteca Carles Cardó; l’arbre de Nadal, a la plaça Pilar Prim; i el pessebre monumental, que s’estrenava a la planta baixa de l’Ajuntament. Una Casa de la Vila que també s’ha omplert de música, llum i colors essent l’escenari escollit per a l’encesa dels 382 motius ornamentals de llum, així com amb els espectacles «Un Conte de Nadal» i «Els colors de l’hivern», que han esdevingut un atractiu per a vallencs, vallenques i visitants, que han volgut acostar-se fins a la Plaça del Blat.

També al Centre Històric, en aquest cas a l’edifici patrimonial de la Cooperativa Agrícola, el debut de «La Fàbrica de les Il·lusions» ha esdevingut tot un èxit d’acollida. En total 1.350 persones han passat per aquest espai màgic pensat per als més petits en un dels 45 passis de 20 minuts que secretaris i patges reials han ofert els dies 2, 3 i 4 de gener en aquest espai privilegiat de la ciutat que molts vallencs i vallenques han pogut admirar per primera vegada.

Ben a tocar, i encara dins l’eix familiar, el també patrimonial Convent del Carme (Escola Enxaneta) ha estat de nou l’espai escollit per ser la seu del Parc de Nadal, dedicat enguany al món del cinema a través dels tallers sostenibles de les entitats. Les apostes distintives de la transmissió de valors, la reutilització de materials, el taller de circ més gran de Catalunya i el cinema com a eix temàtic han aconseguit també una bona participació, amb 1.365 assistents. Com ha estat habitual en els darrers anys, la jornada de major afluència ha estat la del 3 de gener, i les franges de tarda les més concorregudes.

Els Teatres de Valls han estat també un dels escenaris destacats del Nadal vallenc, on la iniciativa de venda d’abonaments per la següent temporada com a regal de Nadal i Reis ha permès que 442 espectadors ja disposin de les seves localitats per als tres espectacles centrals de la propera temporada, el que suposa un increment del 12,2% respecte el mateix període de l’any passat, i un 23,1% més que fa dos anys, en una proposta que es consolida a l’alça. Una xifra que augmentarà en els propers dies, ja que la venda d’aquests abonaments continua encara activa a través del web www.eventbrite.es.

També a l’escenari del Principal el Grup del Teatre Principal ha tancat una temporada nadalenca d’èxit, exhaurint les entrades de totes set representacions a «Els Pastorets Principals de Valls», que han assolit rècord històric d’espectadors amb un total de 1.918 assistents i un 100% d’ocupació.

L’altra proposta de l’entitat, «Un Cap d’Any a l’Infern» va aplegar 178 espectadors en la seva estrena com a cabaret musical per a la nit de Cap d’Any, amb les tradicionals campanades, cotilló i raïm al colisseu vallenc.

Precisament el Cap d’Any ha estat un dels eixos més renovats i reforçats del Nadal vallenc d’aquest any. En aquest sentit, prop d’un miler de persones van poder gaudir, al Pati, de la primera edició de les «Campanades per a xiquets i xiquetes», amb l’espectacle «Carilló» de la Cia La Tal, un muntatge amb el que els més menuts de la ciutat van poder rebre el nou any en una proposta pensada especialment per a ells. L’acte va servir de prèvia a la tradicional sortida de l’Home dels Nassos a càrrec de la Colla Pessigolla, que va aplegar més nens i nenes que mai en la seva passejada des de la Plaça del Blat.

També la nit de Cap d’Any el Pavelló Xavi Tondo va ser l’escenari de la segona edició del doble Concert revetlla de versions, aquest any amb la música i el ritme de Tapeo Sound System i La Banda del Coche Rojo, que van omplir de festa el recinte del Fornàs amb 911 assistents en un acte que agafa força com a revetlla popular de Cap d’Any a Valls, amb 6 hores de música.

D'altra banda, s'han reforçat també altres activitats que ja es feien per aquestes dates, com la del «Caga Tió!», organitzada conjuntament pel Centre Cívic i Comerç de Valls, que habitualment es feia només divendres a la plaça Pilar Prim i que aquest any es va ampliar amb una segona sessió al Pati dissabte, amenitzada per la Cia. Toc de Gresca. En total, mig miler de nens i nenes van participar de l'acte, doblant així la xifra de l'any passat.

Amb voluntat de mostrar part del patrimoni que es concentra al Centre Històric, una altra de les noves apostes ha estat la visita comentada «Bèsties i animals a l'Església de Sant Joan», que amb les vuit sessions conduïdes per l’Àngel Gasol han tingut una bona acollida, amb uns 140 participants, així com les dues audicions de Nadal de la Coral Infantil Cors Alegres a la Capella del Roser amb un total 150 assistents.

Finalment, el 14 de desembre, el Mercat d'Art Jove va comptar amb deu parades de productes artesans, de bijuteria i d'art, coincidint amb el Mercat de Nadal. Malgrat que al matí el fort vent va obligar a suspendre algunes de les actuacions que estaven previstes al Pati per dinamitzar-lo, a la tarda les parades es van traslladar a la plaça de l'Oli amb una notable afluència de visitants. El nou espai, més recollit i a recer del vent, va agradar als joves creatius de Valls i l'Alt Camp que participaven a la cita i per aquest motiu s'explorarà amb ells la possibilitat de traslladar-ho definitivament a la plaça de l'Oli per a l'any vinent.

Les activitats populars al carrer també han assolit una molt bona participació, entre les que destaquen el tradicional Mercat de Nadal i Fira d’Aviram o el Carter Reial, el Fumera o la cavalcada de Reis.

VALLS · 7 DE GENER DE 2020