L'Ajuntament reclama al govern espanyol que aturi les retallades en polítiques ocupacionals

L'Ajuntament reclama al govern espanyol que aturi les retallades en polítiques ocupacionals

> Una setantena de batlles trameten una carta al president espanyol en la que destaquen la importància de les polítiques actives d'ocupació en la recuperació econòmica i social

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s'ha adherit a la carta que una setantena d'alcaldes de Catalunya han tramés al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la que li reclamen que rectifiqui i aturi la retallada d'un 55% en polítiques actives d'ocupació. Si es confirma la mesura anunciada per l'executiu espanyol, els ajuntaments i institucions catalanes rebrien 215 milions menys respecte el 2019 per impulsar accions de formació ocupacional, una retallada que tindria un impacte directe negatiu en el finançament dels serveis públics d'ocupació que gestionen directament els ens locals, en el cas de Valls a través de l'Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera.

En aquest sentit, els alcaldes catalans posen de relleu que la mesura deixaria sense recursos econòmics als municipis per atendre l'emergència ocupacional generada pel tancament d'activitats econòmiques a causa de la crisi del Covid-19. Així, l'escrit subratlla que davant l'actual situació el que cal és enfortir el finançament dels agents que, com els ajuntaments, estan a primera línia per donar una resposta més ràpida i efectiva a les necessitats socials i laborals. En aquest punt, pels alcaldes, les polítiques actives d'ocupació seran estratègiques i indispensables per generar ocupació i lluitar contra el creixement de l'atur.

Els alcaldes alerten que si el govern espanyol no rectifica, “s'estarà empobrint les capes més desafavorides de la societat i es dificultarà les opcions de seguir amb una vida digna a milers de ciutadans d'aquest país.” Pel municipalisme català, les polítiques actives d'ocupació permeten a les persones sense feina escurçar la seva estada a l'atur i qualificar-se per obtenir millors llocs de treball. En concret, l'escrit posa de relleu que retallades en aquest àmbit serien del tot perjudicials i que els ajuntaments volen continuar prestant aquests serveis ocupacionals en qualitat i en major quantitat:

  • Orientació i assessorament laboral per millorar la seva ocupabilitat.
  • Motivació per la incorporació al mercat de treball.
  • Contractació directa de persones desocupades, per pal·liar la manca d’ingressos i donar-los formació.
  • Eines per potenciar l’ocupabilitat dels col·lectius amb majors dificultats d’inserció, especialment de les persones aturades de llarga durada, les majors de 50 anys, persones joves, col·lectius amb discapacitat o amb baixa qualificació, perceptors de renda mínima, dones víctimes de violència de gènere...
  • Formació per l’ocupació, per tal de qualificar-la professionalment, oferint una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que els permeti trobar feina.
  • Programes de formació en alternança amb el treball per persones amb baixa qualificació i/o provinents de situacions de fracàs escolar.
  • Col·laboració amb el teixit empresarial, per respondre de la millor manera a les necessitats de les empreses, i consegüentment al conjunt de l’economia.
  • Fomentar el desenvolupament econòmic local i la creació d’empreses, per tal que les persones emprenedores i els sectors més afectats per la crisi puguin sentir l’escalf i el suport de l’administració per a crear llocs de treball.
  • Incentius i suport a la contractació en sectors i activitats que considerem estratègics o que son generadors d’ocupació.

 

VALLS · 8 D'ABRIL DE 2020