La Festa Major de Sant Joan es readapta a nous formats i a plataformes digitals per fer front a les restriccions en la desescalada

La Festa Major de Sant Joan es readapta a nous formats i a plataformes digitals per fer front a les restriccions en la desescalada

> La cultura entra en el paquet d'actuacions d'emergència que s'han posat en marxa des de l'Ajuntament de Valls

> El Sant Joan adopta fórmules en què conviuen l'exhibició presencial en grups reduïts i les actuacions en format digital

> El seguici cerimonial es podrà contemplar al Teatre Principal durant àmplies jornades i en grups reduïts

> L'àliga mantindrà el costum d'estar al balcó permanentment i la capelleta votiva de Sant Joan també romandrà oberta

> Part dels grups musicals contractats actuaran en streaming en el canal de Youtube de l'Ajuntament

> Les cerimònies religioses de Completes, del dia del Sant i del Vot del Poble es realitzaran presencialment i també on line

> Els anuncis sonors dels tocs de campanes, els morterets i les matinades es mantindran

L’Ajuntament de Valls aposta pel manteniment de la celebració de la Festa Major de Sant Joan, a través de la reprogramació de part dels espectacles contractats i l’adaptació dels seus esquemes al nou escenari sobrevingut per la crisi sanitària provocada pel Covid-19, en el qual ha calgut prioritzar la salut de totes les persones participants i espectadores. La cultura és un sector econòmic essencial tant per als que en viuen com per a la comunitat com a bé essencial de la ciutadania. L’Ajuntament de Valls, fidel al llegat d’una ciutat històricament compromesa amb aquesta cultura, vol contribuir al seu rescat i reactivació, tot donant ple suport a entitats, artistes, creadors i petites indústries culturals.

Per això, la Festa Major mantindrà part de les actuacions prèviament contractades a través d’un nou format digital amb retransmissions en streaming. També s’habilitarà el Teatre Principal com la Casa de la Festa de manera que el seguici cerimonial es pugui contemplar durant àmplies jornades en grups reduïts. Així mateix, es realitzaran els detalls rituals permanents i els anuncis sonors com els tocs de campanes, els morterets pirotècnics i les matinades.

L’esdeveniment del Sant Joan vallenc s’ha adaptat tecnològicament a les circumstàncies provocades per la pandèmia de la Covid-19. En primer lloc, per l’aposta decidida dels organitzadors de mantenir el calendari cultural de la ciutat de Valls; i en un segon lloc, perquè vol seguir complint l'objectiu de contribuir al sosteniment del teixit productiu cultural del país, oferint ple suport a les iniciatives associatives i a les produccions artístiques per a la subsistència de les famílies que treballen en els àmbits de l’espectacle i la festa.

El Sant Joan vallenc es prepara molts mesos abans, per la qual cosa les contractacions artístiques ja estaven tancades. Un cop conegudes les mesures del pla de desescaladarecentment aprovat, s’ha optat per no agreujar la situació econòmica dels grups que ja estaven programats, i se'ls ha ofert l’opció de fer actuació en línia a través de l’streaming o, en el cas de no poder-la dur a terme per manca de recursos tècnics dels artistes, una nova data per reprogamar-los més endavant.A les comarques tarragonines l’Ajuntament de Valls ha estat una administració que, ja durant l’anterior crisi econòmica iniciada el 2008, ha donat un suport a la cultura molt més rellevant que el d’altres ens públics. Ara, en aquesta nova crisi, un altre cop vol projectar al país la imatge de Valls com a ciutat de cultura.

L’Ajuntament de Valls contribueix d’aquesta manera a superar les enormes pèrdues que l'aturada, a causa del confinament decretat en l'estat d'alarma, ha provocat en el sector cultural, tant en programacions públiques com en concertades entre les entitats o empreses amb les administracions. La majoria d’indústries culturals del territori i de Valls són micropimes de tres o quatre treballadors, a les quals un revés econòmic de la magnitud de l’actual els pot complicar molt la supervivència. Després de dos mesos de completa inactivitat remunerada, la pèrdua d'ingressos per a totes elles es preveu molt considerable. Aquestes petites empreses són les que donen cos a bona part de l'activitat cultural del país, com han evidenciat durant el confinament facilitant en obert continguts en les plataformes on line. La millora objectiva de la situació després del control de la pandèmia corre el perill de quedar enfosquida si no s’activen estímuls econòmics que redueixin el desencadenament de mortaldat empresarial en l’àmbit cultural.

Un Sant Joan diferent, adaptat a les circumstàncies

Des de l’organització i en diàleg institucional amb les entitats, s’han avaluat diferents possibilitats en funció de l’evolució de les recomanacions sanitàries establertes per al mes de juny, coincidint amb les dates del Sant Joan vallenc. Les limitacions d’aforament i d’operativa que fixa el pla de desescalada en fases fa inviables els actes al carrer i amb públic dempeus, característiques essencials de l’enorme majoria d’activitats de la Festa Major.

L'estratègia de l'Ajuntament de Valls per evitar el màxim possible l'impacte de la crisi del coronavirus en el teixit cultural ha estat fins ara no la cancel·lació de l'activitat, sinó la reprogramació amb el trasllat als tres últims mesos de l'any, mentre que en breu es preveuen activar diverses noves mesures de suport. El moviment de dates també és el cas de la representació que s’havia de fer al Centre Cultural per l’actor Quim Masferrer durant Sant Joan.

Des del consistori es té clar que les associacions i petites indústries culturals tenen també un paper de dinamització i cohesió social que va molt més enllà de les pròpies actuacions, per la qual cosa es preveu mantenir-los les aportacions anuals. L'objectiu municipal és posar tots els esforços en aconseguir que entitats, indústries, agents culturals i artistes aconsegueixin recuperar-se de les conseqüències d'aquesta pandèmia com més aviat millor.

En aquest nou encaix de l'activitat cultural, la Festa Major de Sant Joan, per la seva projecció en el territori immediat, ha de jugar un paper de catalitzador principal. Per això, l’Ajuntament destaca la importància de Sant Joan com a senyal d'identitat de la ciutat i com a intangible estratègic, no només per la vàlua patrimonial atresorada al llarg de generacions sinó també per la qualitat artística que any rere any mostra. Tot plegat, fa que sigui un motor cultural i de tracció de primer ordre per a Valls que pot, a més, en aquests moments delicats, ser una peça de la reactivació de la ciutat un cop passi l'alerta sanitària.

Per això, és fonamental que, dins de la reprogramació de la cultura, es mantingui el pes preferent i prioritari del Sant Joan vallenc. Totes les entitats i els artistes que participen a la Festa Major són un element primordial en la promoció de Valls alhora que la celebració s'erigeix com a suport i escenari prioritari per donar a conèixer el seu treball. Els artistes, les companyies i les moltes microempreses vinculades a la Festa Major la necessiten materialment, i enguany també anímicament, com a plataforma de llançament de les seves creacions. Per això, des de l'Ajuntament, tot i el delicat panorama generat per la crisi sanitària, la intenció és celebrar l’edició 2020 en els dies que estava previst, del 20 a 25 de juny.

Prudència extraordinària

A l’hora d’establir la reprogramació ha calgut ser extraordinàriament prudents. No pot ser un Sant Joan normal perquè, en el millor dels escenaris, no es podran aplegar milers d’espectadors dempeus a les places i carrers.

El programa 2020 s’estructura en deu eixos fonamentals:

Creació del cartell. La imatge del Sant Joan vallenc s’ha adaptat a les circumstàncies i inclourà un missatge sobre el context que vivim en aquesta edició 2020. El conjunt del programa es distribuirà a totes les llars de la ciutat.

Visites al seguici cerimonial situat a l’escenari del Teatre Principal que esdevindrà la Casa de la Festa. Caldrà concertar dia i hora previs on line, es podrà accedir gratuïtament en franges de 30 minuts. L’accés es realitzarà per la porta d’accés a l’escenari, ubicada al carrer del Teatre, i la sortida per la façana principal.

Simbòlics gestos rituals. L’àliga de la ciutat mantindrà el costum d’estar al balcó de l’Ajuntament permanentment, entre el 20 i el 25 de juny, i la capelleta votiva dedicada a Sant Joan i ubicada al carrer de la Muralla del Castell també romandrà oberta entre el 22 i el 25 de juny. La creu de la imatge de Sant Joan al retaule major de l’església arxiprestal també s’enramarà la vigília de la festa i romandrà així fins a la Nit de Nadal.

Anuncis sonors. Els actes que tenen en llocs sense accés de públic i que poden ser escoltats des de tot Valls, com els tocs de campanes d’anunci de la celebració –el primer dia a la tarda i el 23 al migdia–, les salves de morterets –els mateixos dies i hores– i les matinades del 24 de juny, s’efectuaran. Aquesta serà una de les participacions dels sonadors tradicionals.

Concerts en streaming d’alguns dels grups contractats. En dies i horaris que l’organització anunciarà properament, es podran seguir alguns concerts de grups pel canal de Youtube de l’Ajuntament. Les formacions han triat l’espai idoni per realitzar-lo, com els seus locals d’assaigs, domicilis o estudis. Aquestes actuacions seran remunerades, si bé tindran un cost inferior a l’inicialment pressupostat perquè, per una banda, no totes les formacions s’han pogut adaptar al nou format digital en el poc marge de temps existent, i per l’altra, no s’abonaran les despeses d’infraestructures tècniques que suposaven els directes a les places i carrers de Valls. Tot i això, l’Ajuntament avisa que és important pensar en estímuls econòmics també per a les empreses que proveeixen aquests serveis tècnics per evitar que augmenti la pèrdua de llocs de treball.

Cerimònies litúrgiques amb un 50% d’aforament i alhora en línia. Com els recintes de culte poden estar oberts i habitualment l’assistència durant la Festa Major és multitudinària, la parròquia de Sant Joan també oferirà tant les Completes de la nit del 23 de juny com l’ofici solemne de la diada del patró pels canals on line que ha vingut emprant des de l’inici de la pandèmia. Per la seva banda, la del Lledó farà el mateix amb la del 25 de juny quan es renova el Vot del Poble.

Toc de castells i ball de l’àliga en les Completes on line. Mossèn Joan Àguila, rector de Sant Joan, farà les Completes en línia però l’acompanyarà l’orgue, que interpretarà el Toc de castells, i l’àliga que realitzarà el ball anual dins el temple. Es dona la circumstància que l’any vinent la ciutat ja haurà estrenat nou orgue monumental, per la qual cosa serà el darrer cop que aquesta interpretació es faci amb l’actual instrument.

Foment de les coques de Sant Joan. L’Ajuntament realitzarà accions per fomentar el consum de la coca de Sant Joan, pròpia de la celebració. Les pastisseries i els forns locals han estat tradicionalment vinculats a la celebració i, en tant que petit comerç, també són essencials per a la reactivació de la vida ciutadana i de l’economia.

Suport comunicatiu a les activitats generades directament per les entitats. El teixit associatiu local és essencial en cada edició de la celebració. Conscients que les dificultats d’aquests dos darrers mesos també han afectat els preparatius d’aquests actes, es continuarà cooperant en la difusió a mesura que es comuniquin a l’Ajuntament.

Retransmissions televisives d’anys anteriors. Habitualment TAC12, la televisió pública en què participa l’Ajuntament de Valls, ha enregistrat diversos actes de la seqüència ritual, com les Completes, la interpretació del toc de castells amb orgue, el ball de l’àliga dins l’església, la Sortida de Completes, els castells a l’antiga d’aquesta nit de Completes, o l’actuació castellera del migdia de Sant Joan. En dies i hores que s’anunciaran es podran reviure en redifusió pel mateix canal televisiu.

Juny sense Corpus

La festivitat del Corpus, que enguany havia de celebrar-se diumenge 14 de juny i tenir un caràcter extraordinari perquè es complien els 700 anys de la primera notícia documentada a Valls, no es realitzarà en la data prevista. L’acte central és la processó, al carrer i amb públic dempeus, per la qual cosa el seu caràcter multitudinari l’exclou. La comissió organitzadora ha acordat traslladar-la a la primavera del 2021.

>> Descarregar programa

VALLS · 6 DE MAIG DE 202