El Sant Joan vallenc presenta el cartell musical majoritàriament virtual

El Sant Joan vallenc presenta el cartell musical majoritàriament virtual

> La Festa Major es desenvoluparà entre el 20 i el 25 de juny

> Sobresurten Lildami, La Sra Tomasa, El Diluvi, Obeses i Sabor de Gràcia

> El concert de la revetlla de la Nit de Sant Joan es retransmetrà per TAC-12

> Nou grups de grallers participen a les matinades que mantenen el format directe

La Festa Major de Valls 2020 mantindrà part de les actuacions contractades a través d’un nou format digital amb retransmissions en streaming, fruit de la cooperació público privada entre l’organització, les petites indústries culturals i les associacions. La iniciativa privada pot continuar sent la locomotora però l’administració garanteix part del combustible, temporalment, en aquesta arrencada. La música urbana de Lildami, l’explosió alegre La Sra Tomasa, el mestissatge mediterrani d’El Diluvi, l’estètica irrepetible d’Obeses, la rumba contagiosa de Sabor de Gràcia, el punk rock de Crim, el pop folk de Sense Sal i els agitadors Nativa, cinc exmembres de La Raíz, són alguns dels protagonistes que oferiran concerts enregistrats expressament per al Sant Joan vallenc. Es podran gaudir entre el 20 i el 25 de juny a través de les plataformes virtuals.

A la vegada, el concert de la revetlla de la Nit de Sant Joan amb les actuacions de Sabor de Gràcia, Sra. Tomasa i Lildami, a més del canal de Youtube de l'Ajuntament, es podrà seguir també per Tac-12, televisió pública del Camp de Tarragona que per Sant Joan està preparant també una programació especial.

Els vallencs Bufalodre, Els Blu's, Solstici, Grallers de l’Espardenya, Mitja Cobla Set Vetes de l’Espardenya, Músics del ball de bastons i les Gralles del Museu aporten els ritmes més tradicionals, a l’igual que els Xeremiers de Son Roca de Mallorca, So Nat, Tocats del Grall i la Cobleta del ball de vells, actuant la major part d'ells també en format digital. La veu de Meritxell Nedderman, les havaneres en clau femenina de les Anxovetes, el concert de l’Orquestra Rosaleda –celebrant el 75è aniversari– i les versions de Mitjanit i Sixtus reblen el programa on line.

L’Ajuntament de Valls participa de la implicació pública per socórrer les petites empreses, els autònoms i les entitats, vinculades al sector cultural, en la situació d’emergència econòmica actual, aportant-hi ajuts directes, una línia que en els darrers dies també han anunciat altres esdeveniments importants del país com el Festival Grec de Barcelona i el Mercat de Música Viva de Vic. Es tracta de mantenir les partides previstes en l’àmbit de la cultura, un sector que té un abast laboral i econòmic important. Aquestes iniciatives contribueixen a preservar en la mesura del possible el teixit empresarial de les petites indústries culturals, perdent el menor múscul que es pugui i prioritzant que no quedi malmès estructuralment. D’aquesta manera, el manteniment parcial de la programació del Sant Joan vallenc permetrà alleugerir la situació de 160 famílies vinculades al sector cultural i artístic, per fer front a la devastació causada pel tancament de l’economia arran de la pandèmia del coronavirus injectant-les tresoreria.

En el cas de les formacions amb segell local, tres dels grups o artistes inicialment previstos amb músics nascuts o que viuen a Valls, Murmur, Xeic i Meritxell Estivill, han optat per poder realitzar les seves actuacions més endavant, en una altra data del calendari, prioritzant, en aquest cas, l'actuació presencial a la seva localitat en comptes dels suports virtuals. En paral•lel l'organització està treballant també per completar la programació santjoanera amb diverses propostes de caràcter familiar.

Detall del programa
El programa es desenvoluparà de la següent manera:

Dissabte 20 de juny
Concert vermut. Solstici
Meritxell Nedderman
Orquestra Mitjanit

Diumenge 21 de juny. Dia Internacional de la Música
Concert vermut. Cobleta del ball de vells
Orquestra Rosaleda: 75è aniversari
Havaneres: Les Anxovetes

Dilluns 22 de juny
Concert vermut. Músics del ball de bastons i Mitja Cobla 7 Vetes de l’Espardenya
Crim + Nativa

Dimarts 23 de juny. Nit de Sant Joan
Concert vermut. Tocats del Grall
Lildami + Sabor de Gràcia + La Sra Tomasa (emissió per TAC-12)
Bufalodre + So Nat + Josep Mateu

Dimecres 24 de juny. Diada de Sant Joan
Matinades: Els Blu’s de Valls + Grallers de L'Espardenya de Valls + Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls + Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls + Els Vinardells + Els Vernets + Els Cofins + Els Carreter + L’Esperidió

El Diluvi + Obeses + Sense sal

Dijous 25 de juny. El Vot del Poble
Gralles del Museu de Valls
Concert vermut. Xeremiers de Son Roca
Sixtus

Formacions d’estrena

En l’àmbit de músiques modernes enguany la totalitat de formacions s’estrenen en el programa de concerts de la Festa Major de Valls. Quatre grups estan immersos en la presentació dels nous discos: Sabor de Gràcia amb“25A” amb què celebra els 25 anys de trajectòria; La Sra Tomasa, amb el seu tercer cd; i Meritxell Nedderman –“In the Backyard of the Castle” – i Nativa, que debuten en l’àmbit dels enregistraments. Totes les formacions es podran visionar en dos horaris diferents, que s’anunciaran properament. S’hi podrà connectar des de les diferents xarxes socials de Sant Joan així com des del canal Youtube de l’Ajuntament de Valls. Els concerts de la Nit de Sant Joan també es podran seguir per televisió a través de TAC12. Les diferents empreses de management han treballat juntes per coordinar que la gran majoria d’actuacions es puguin realitzar en un escenari compartit.

Per altra banda, nou grup de grallers participaran les actuacions en directe en les matinades de la diada de Sant Joan, que matindrà els seus recorreguts que abasten el conjunt del teixit urbà de la ciutat de Valls. El mateix succeirà pel que fa als directes de les tres formacions que participen en les Completes dins l’església de Sant Joan, i amb la que ho fa en el Vot del Poble dins del Lledó.

Detall dels grups principals

Meritxell Neddermann
Ha estat en contacte amb la música i el seu instrument, el piano, des de la infància. El març de 2020 ha presentat l’àlbum debut, que es proclama com una de les propostes més originals i interessants del panorama actual. Actua amb una banda conformada per músics que han tocat amb artistes com Jorge Drexler.

Les Anxovetes
Grup d’havaneres nascut el 2013 a Girona, íntegrament en femení. Han participat en les cantades més importants, com la de Calella de Palafrugell, la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós o les cantades de Getxo (País Basc) i Dènia (País Valencià).

Crim
Banda de punk-rock formada el 2011 a Tarragona. És la formació catalana d’aquest estil que més triomfa fora de les seves fronteres ja que, només l’any passat, van dur a terme tres llargues gires per Europa i una altra de deu concerts als Estats Units.

Nativa
Per canalitzar la inquietud creativa i entenent la música com un codi agitador de consciències, neix el nou projecte de cinc dels components de La Raíz: Adri Faus, Xavi Banyuls, Edu Soldevila, José Carlos García “Sen-K” y Julio Maloa. Sons orgànics i electrònics contra les desigualtats socials, la violència, la pèrdua de personalitat o l'afany i ego existents darrera de les crítiques destructives.

Lildami
És l’artista que s’ha convertit en el referent de la nova música urbana dels Països Catalans i que triomfa entre els públics més joves en els més diversos formats. El cantant terrassenc destaca pel seu missatge positiu quer persegueix la lluita contra les drogues i el sexisme.

Sabor de Gràcia
Nascuts el 1994 de la mà d’un gitano de Gràcia, Antonio Carbonell “Sicus”, ara amb 25 anys de trajectòria artística i experiència en els escenaris, són hereus destacats de la rumba catalana del mític Peret.

La Sra Tomasa
Grup barceloní sense tabús per una original i arriscada barreja musical, que es basa en fusionar les últimes tendències de l'electrònica amb la música llatina. Ha traçat un camí per experimentar, perdent la por a allò desconegut i defensant l'autenticitat humana.

El Diluvi
Carregats de mestissatge mediterrani, pop, cúmbia, reggae i rumba es conjuguen amb festiva precisió en l’ampli ventall del folk. Juguen amb nous llenguatges, inclouen influències del folk anglosaxó i mexicà, i flirtegen amb l’electrònica. Tot amb textos contundents sobre política, amor i quotidianetat, amb Ovidi Montllor com a referent.

Obeses
Des d’Osona arriba l’amor absolut i incondicional que provoquen entre els seus seguidors. El discurs sovint provocador del seu cantant i compositor Arnau Tordera s’embolcalla de sons inconformistes entre els quals la veu adquireix dimensions estratosfèriques.

Sense sal
Amb frescor en la línia del pop folk festiu, es deixen seduir per la música electrònica i els sons llatins. Amb lletres carregades d’optimisme, menys contingudes, i reforçades per un directe més que potent, conviden al públic a trobar el seu lloc al món.

>> Descarregar programa

VALLS · 19 DE MAIG DE 2020