Valls celebra un Sant Joan diferent, marcat pel manteniment del ritual festiu i moltes activitats en suport digital

Valls celebra un Sant Joan diferent, marcat pel manteniment del ritual festiu i moltes activitats en suport digital

> Tac12 amplia la seva cobertura i suma la retransmissió del concert d'Obeses, El Diluvi i Sense Sal del dia 24 de juny al ja previst per a la nit de la revetlla

> Crida del consistori a la responsabilitat i la prudència individual i col·lectives en la celebració de revetlles i altres actes

> Els concerts virtuals al canal de Youtube de l'Ajuntament es podran recuperar i visionar des de la seva hora d'estrena i fins l'endemà a primera hora, en el cas de les formacions musicals, i fins a la finalització de la festa en el dels sonadors tradicionals

> DJ OGT se suma al cartell musical de la nit de la revetlla i oferirà una sessió pensada per a l'ocasió i que es podrà veure a partir de la 1.30h per Youtube

La ciutat de Valls ja ho té tot a punt per celebrar la que serà la seva Festa Major de Sant Joan més diferent dels darrers anys. La situació generada per la pandèmia mundial de la Covid-19 i les restriccions que se'n deriven van obligar l'organització, entitats i agents culturals a repensar la festa de dalt a baix, donant lloc a un programa d'actes ampli, que se celebrarà entre el dissabte 20 i el dijous 25 de juny, amb un format híbrid mig presencial i mig virtual. La celebració patronal combinarà accions de llarga durada durant totes les jornades festives i actuacions que es retransmetran en streaming o per televisió a través de TAC12 perquè puguin ser gaudides des dels diferents dispositius mòbils i des dels habitatges. 26 entitats hi han aportat les activitats, conduïdes per cinc grups de treball.

Malgrat les noves circumstàncies es viuran recuperacions com la d’alguns dels tocs manuals de campanes, estrenes com la del basilisc petit i se celebraran els oficis religiosos de Completes, Sant Joan i del Vot del Poble. El programa arribarà imprès a totes les llars vallenques i també estarà disponible a través dels canals on line: web, xarxes socials i VallsAPP.

En el vessant patrimonial les vallenques i els vallencs podran ser protagonistes d’una bona pila d’activitats de la seqüència ritual en directe. Guarniran finestres i balcons amb senyeres i domassos, escoltaran els morterets pirotècnics i els tocs de campanes –que enguany recuperen el seu maneig manual i s’amplien als tres campanars més destacats–, visitaran el seguici cerimonial instal·lat al Teatre Principal, saludaran l’àliga que cada matí sortirà al balcó de l’ajuntament, passaran per la capelleta votiva de Sant Joan al carrer de la Muralla del Castell, veuran l’enramada de la imatge del patró en l’altar major, gaudiran de les Completes a l’església arxiprestal amb toc de castells i ball de l’àliga inclosos, notaran l’escalfor de la graella amb el foc de Sant Joan a la plaça del Blat, es despertaran amb les matinades i seran fidels a la característica coca confitada. La gran majoria d’aquestes activitats tenen una llarga història i cada any s’inclouen en el programa, però enguany augmenten el seu voltatge simbòlic.

El marxandatge i els articles festius tampoc no han volgut faltar a la cita, per la qual cosa diverses entitats ofereixen domassos per als guarniments o retallables per als més petits. Però segurament la joguina dedicada al seguici cerimonial adquireix un protagonisme cabdal. Enguany serà el torn del lleó, que de nou ha estat obrat per la centenària Casa Bonifàs. Serà presentat en un acte digital que comptarà amb el suport del grup Pam i Pipa, que interpretarà la cançó del rei dels animals (dissabte 20).

Alguns edificis emblemàtics obriran portes com el campanar més alt de Catalunya, el refugi antiaeri de la plaça del Blat –ambdós per a visites turístiques–; la capella de Sant Roc amb l'exposició "Amb els ulls ardent com carbons" de Fernando Gandasegui que comptarà durant tot el matí del dissabte 20 amb l'artista per dialogar amb els visitants sobre l’obra; la Sala Sant Roc amb l’exposició “La Festivitat del Corpus a Valls” d'Ariadna Pujol i Ona Gibert; o el local de la Colla Joves Xiquets de Valls per a la mostra commemorativa dels 50 anys de la represa de la seva activitat.

Noves activitats
El programa el configuren 110 activitats. Entre elles se n’han gestat de noves de caràcter digital com “Valls Folklòrica: Retalls de la Festa Major”, projeccions d’escenes de la festa vallenca creant una retrospectiva visual a través de les xarxes socials de la Unió Anelles de la Flama; “El Ball de Vells en calces” per descobrir les interioritats dels balls parlats, a través de les xarxes del Grup del Teatre Principal; una Mostra de gegants virtual a través de l’instagram de la Colla Gegantera El Calçot-AAEET; sessions de jazz steps, lindy hop, swing, salsa, batxata i balls de revetlla a l’instragram de Basic Escola de Ball; una ballada de lluïment del ball de bastons a través de les seves xarxes; una xerrada sobre el futur del món de la cultura a les xarxes d’Òmnium Cultural; un concurs de maquetes de petites fogueres, adreçat als infants de Primària, també organitzat per Òmnium; o el naixement virtual del basilisc petit de Valls, obra del constructor Sergi Iglesias Rius, a les xarxes de la Colla gegantera la Pessigolla; o la Mostra de Dansa individual a través de l’instagram de l’Escola de Dansa Adagi.

Crida a la prudència i a la responsabilitat
L'alcaldessa Dolors Farré ha fet aquest matí una crida a la responsabilitat compartida, davant d'una crisi sanitària pel Covid19 que encara no ha finalitzat. Així, l'alcaldessa ha encoratjat a vallencs i vallenques a gaudir al màxim de les diferents activitats programades, però amb molta prudència i sense perdre de vista la complexitat del moment present. També ha remarcat que, tot i estar en dies de festa i de celebració, cal mantenir en tot moment les mesures de seguretat i distanciament establertes i ha mostrat la seva confiança en la ciutadania, de qui s'espera un comportament tant exemplar com el que s'ha viscut durant tota la crisi i fins ara.

DJ OGT se suma al cartell musical com a cloenda de la nit de la revetlla
El Sant Joan d'aquest any requerirà estar ben atents als canals digitals de la festa i de l’Ajuntament de Valls per als concerts de Lildami, La Sra Tomasa, El Diluvi, Obeses, Sabor de Gràcia, Meritxell Nedderman, Crim, Nativa, Sense Sal i l’Orquestra Rosaleda; les havaneres de Les Anxovetes; les titelles d’Eudald Ferré, o els contes d’Annahatha Ioga&Mindfulness; les versions de Mitjanit i Sixtus; i els ritmes tradicionals amb Solstici, els Grallers de l’Espardenya, la Mitja Cobla Set Vetes de l’Espardenya, els Músics del ball de bastons, la Cobleta del ball de vells, Tocats del Grall i els Xeremiers mallorquins de Son Roca. Tretze formacions musicals més actuaran en directe durant els actes rituals de culte i en les matinades.

En el cas de la nit del 23 de juny, DJ OGT se suma als grups ja anunciats i oferirà una sessió especial de tancament de la revetlla, a partir de les 1.30h.

Tac12 amplia la cobertura musical de la festa
Pel que fa a les retransmissions dels concerts digitals del Sant Joan vallenc, l'organització, Tac12, la televisió pública del Camp de Tarragona, i els diversos grups actuants han arribat a un acord per a que el concert de la nit del 24 de juny a les 22h, amb les formacions Obeses, El Diluvi i Sense Sal, també es pugui veure i gaudir des de cases i terrats a través de les pantalles de TV.

Aquesta emissió se suma a la ja prevista inicialment amb el concert de revetlla de la Nit de Completes vallenca, que comptarà amb Sabor de Gràcia, Lildami i La Sra Tomasa. Tac12 reemetrà també alguns actes de Sant Joan del 2019, com la sortida, balladetes i l'actuació castellera a l'antiga del 23 de juny passat, o l'actuació castellera de la Diada de Sant Joan d'ara fa un any.

Concerts recuperables des de l'estrena i fins al final de la jornada
Per a possibilitar una major comoditat i flexibilitat en el visionat de les diverses actuacions, l'organització ha acordat amb els grups que els diversos concerts de la festa es puguin veure al canal de Youtube de l'Ajuntament de Valls des de l'hora prevista de la seva estrena i fins a l'endemà a primera hora del matí, podent gaudir-ne durant tota la jornada.

Pel que fa als grups de música tradicional, responsables dels concerts vermut, aquests materials es podran gaudir des de l'hora i dia d'estrena fixats i fins a la finalització de la festa el dia 25 de juny

 

>> Descarregar programa

 

VALLS ·19 DE JUNY DE 2020