Sant Joan a Valls ha donat la sortida al cicle de festes majors del país

Sant Joan a Valls ha donat la sortida al cicle de festes majors del país

Descarregar PDF festes Sant Joan 2020

sant joan

> L'organització ha mantingut la gratuïtat de tots els concerts, emesos en obert per a un seguiment popular i accessible

> Els Xiquets de Valls reivindiquen el quilòmetre zero i que els castells han superat crisis sanitàries anteriors

> El simbolisme dels actes rituals mostra la importància de l’àliga, les Completes, l’ofici i les enramades

> La crisi no obstaculitza que es recuperin els tocs manuals de campanes o que es presenti el basilisc petit com un nou element del seguici petitrs a la Biblioteca Popular

La ciutat de Valls ha acabat la celebració de la Festa Major que obre el calendari de les festes patronals d’estiu amb la sensació d’haver plantat cara al coronavirus amb el màxim de mitjans possibles oferts tant per les entitats com per la Xarxa de Cultura. Als actes anunciats es van sumar iniciatives de darrera hora que demostraven l’estret lligam que Valls manté amb el patrimoni immaterial. Les gralles dels Xiquets de Valls no van voler deixar òrfena la plaça del Blat del toc de castell i el van fer sonar el migdia de la diada del 24, mentre altres músics tradicionals locals interpretaven la Nit de Completes la balladeta dels gegants des d’un dels balcons del quilòmetre zero casteller. Sant Joan va poder presentar estrenes com la recuperació del toc manual de campanes i la nova figura del seguici petit: el basilisc petit.

La festa s’iniciava amb una altra novetat, la de la ubicació de la Casa de la Festa, que passava del reduït espai de la Biblioteca Popular al nou del Teatre Principal, que permetia oferir una posada en escena més espectacular i alhora més didàctica i suggerent, mantenint en tot moment les mesures de seguretat marcades per les administracions estatal i autonòmica. En total, 1.805 persones han pogut gaudir de la imatgeria i vestuari del seguici cerimonial vallenc exposats aquests dies al Teatre Principal, gràcies a l’organització de la Unió Anelles de la Flama, amb la qual han cooperat unànimement la resta d’entitats de cultura popular.

Una part del actes rituals de la festa també han estat ben presents. Així, l’àliga ha sortit cada matí al balcó del Saló de sessions de l’Ajuntament, i l’aligueta li agafà el relleu en la darrera jornada, evidenciant el particular enamorament que Valls manté amb aquesta figura del bestiari; membres de la moixiganga han realitzat l’obertura i el tancament de la capelleta votiva; s’ha fet l’enramada de la creu de Sant Joan a l’església; més de 200 persones es van emocionar amb el toc de castells interpretat per l’orgue de l’arxispretal i alguns van vessar les llàgrimes un cop va ballar l’àliga com a final de les Completes; nou grups de grallers amb el toc de matinades executat pels carrers van mantenir la capitalitat vallenca en aquest instrument i van fer arribar la festa a tots els barris de la ciutat; o un centenar de persones han assistit al Vot del Poble, amb el toc d’ofertori de les gralles antigues conservades al Museu de la ciutat.

Diferents especialistes del patrimoni immaterial han elogiat el pes que Valls ha sabut mantenir en aquests moments tan complexos per a la cultura popular. Així l’etnòleg i Premi Nacional de Cultura, el vilanoví Bienve Moya, ha expressat: «El toc de castells a la plaça del Blat ha estat molt emotiu. És un moment que es podria executar en cada una de les places castelleres amb l’ordre i la naturalitat que ho han fet els vallencs». Per la seva banda, l’historiador vendrellenc resident a Vilafranca del Penedès, Pere Ferrando, ha considerat que «els Xiquets de Valls han enviat un missatge potent a tot el món –el casteller i el no casteller– que les colles estan aquí, que no han desaparegut, que estan a l'espera de temps millors i, sobretot, que son responsables i conseqüents amb els temps que ens ha tocat viure. Ha estat un acte d'afermament i un missatge clar que les colles estan al peu del canó».

Sant Joan híbrid, amb alt seguiment a Youtube i a Tac12

El Sant Joan Vallenc més virtual també deixa bones dades de seguiment a través de la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC12, així com del canal Youtube de l’Ajuntament de Valls que ha pujat de seguidors i que es mostra com una eina de desenvolupament potencial per a noves audiències. La totalitat dels concerts musicals ha comptat amb prop de 10.000 visualitzacions (7.207 per als concerts i 2.462 per als concerts vermut dels sonadors tradicionals), unes dades a les que s'haurien de sumar les emissions canals de televisió i streaming de TAC12.

La implicació dels músics professionals es va copsar en tot moment amb els agraïments manifestats durant les actuacions així com amb el canvi efectuat sobre la contractació inicial, de manera que finalment s’han pogut recuperar durant tota la jornada, facilitant-ne el seguiment en un horari més ampli. Els concerts vermut, a càrrec dels grups de música tradicional, han tingut un alt seguiment. Ho ha facilitat la cooperació de totes aquestes formacions que van autoritzar l’Ajuntament a mantenir penjats al canal Youtube els enregistraments no només en el moment anunciat sinó també durant tots els dies de la festa. Així, els sis grups actuants han tingut un total de 2.462 visualitzacions.

Cal tenir present que les dades emeses en les estadístiques del canal de Youtube fan referència únicament als dispositius connectats, i no al número d'espectadors, que es dedueix superior, vist que les emissions des d'un mateix aparell han estat gaudides, en la major part dels casos, per diversos espectadors, nuclis familiars o grups d'amics.

Ha sorprès positivament que totes les actuacions musicals han comptat no només amb la feina dels artistes i mànagers, sinó que els grups han volgut cooperar també amb els seus tècnics de so, llum i d’edició de vídeo, un subsector especialment afectat per l’actual crisi econòmica. Aquesta aportació ha fet que els resultats dels clips hagin estat molt més professionals, i alhora ha reforçat les intencions de l’Ajuntament de poder ajudar al sector cultural. En aquest sentit, el manteniment parcial de la programació del Sant Joan vallenc ha permès mantenir les actuacions i caixets als integrants d'unes 30 formacions, donant cobertura social a fins a 160 famílies vinculades al sector cultural i artístic, especialment afectat per la pandèmia.

A nivell de xarxes socials, Instagram ha efectuat una mitjana de 25 publicacions per setmana, mentre que Twitter ha comptat amb 33 publicacions setmanals i Facebook amb 123. En xifres totals el Twitter oficial ha publicat 529 tuits sobre Sant Joan, Instagram ha penjat 110 publicacions, i Facebook 143. En total Facebook acaba Sant Joan 2020 amb 2.129 seguidors, Instagram amb 1.396 i Twitter amb 978.

L’Ajuntament de Valls agraeix a totes les entitats i comissions la seva col·laboració i esforç per repensar el programa d’una festa que en tot moment ha respectat les mesures del pla de desescalada arran de l’emergència sanitària generada per la Covid19.

VALLS · 27 DE JUNY DE 2020