La Xarxa Solidària ha consolidat la seva activitat de suport a persones més vulnerables per la Covid-19

La Xarxa Solidària ha consolidat la seva activitat de suport a persones més vulnerables per la Covid-19

> Amb 47 voluntaris s'han realitzat fins ara tasques de suport per la compra d'aliments o medicaments, acompanyament telefònic, suport psicològic i el servei d'àpats a domicili, entre d'altres

> L'Ajuntament agraeix la implicació dels participants i de les entitats en aquest nou projecte de voluntariat que ja ha efectuat 22 accions concretes

> S'està planificant donar un nou impuls al projecte amb accions de formació pels voluntaris i noves accions a favor dels afectats per la crisi sanitària i social

La Xarxa Solidària de Valls ha aconseguit consolidar, des de la seva creació a principis d'abril, l’activitat de suport a les persones i col·lectius vulnerables més afectats per la crisi sanitària, econòmica i social generada per la Covid-19. Amb tres mesos de servei, la nova xarxa de voluntariat, impulsada per la regidora d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat en coordinació amb els Serveis Socials Municipals, el Centre d'Assistència Primària Ignasi Sarró i diferents entitats de Valls, ha aglutinat els esforços de 47 vallenques i vallencs en diferents accions a favor de col·lectius més vulnerables, en especial gent gran o persones amb dificultats econòmiques i socials.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Valls destaca l'esperit solidari de la Xarxa i expressa l'agraïment a totes les persones voluntàries que estan participant en un projecte al que se li vol donar un nou impuls en els propers mesos. L'objectiu és ampliar la base de voluntariat i engegar nous projectes de suport social de cara al setembre, acompanyat d'accions específiques de formació per donar als voluntaris més eines per realitzar accions de suport a persones que puguin necessitar d'ajuda.

L’Ajuntament també vol agrair la tasca de les entitats que treballen amb voluntariat i han donat especial cobertura a les necessitats dels col·lectius més vulnerables: Creu Roja, Caritas, La Taulada, Fundació Ginac, Associació Egueiro, Associació Porta Oberta, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Confederació General del Treball (CGT), entre d’altres.

En aquests tres primers mesos de funcionament, sobretot coincidint amb la declaració de l'alerta sanitària i el període de confinament més estricte, la Xarxa de Voluntaris ha desplegat nombroses accions, coordinant les iniciatives d'ajuda entre persones que volien oferir el seu suport i les persones que necessiten més ajuda i atenció, garantint les mesures de seguretat i prevenció per a totes les parts.

En total, durant els mesos de confinament de la ciutadania a casa, s'han efectuat 22 actuacions, entre les que han destacat les encaminades a donar resposta ràpida a les necessitats més bàsiques com poden ser l'alimentació o la compra de medicaments. Així, s'han efectuat les tasques de la compra a persones vulnerables, normalment gent gran, amb més dificultats a l'hora de sortir de casa i que s'exposaven a un major risc per a la seva salut. En concret, els voluntaris han atès 8 peticions de compra d'aliments i 4 més de medicaments. Una de les tasques en les que també s'han concentrat més esforços ha estat el d'acompanyament i seguiment telefònic. S’han realitzar un total de 6 trucades d’acompanyament com a suport psicològic que s'ha demostrat especialment necessàries, sobretot durant els mesos de confinament. També s’han dut a terme 2 derivacions al telèfon d’assessorament psicològic del Col.legi de Psicòlegs, habilitat amb motiu de la Covid-19.

Algunes d'aquestes actuacions engegades en el moment més crític de la pandèmia ja han finalitzat, però d'altres encara continuen a hores d'ara. Així, durant el confinament 7 voluntaris han cobert cada dia el servei d'àpats a 18 domicilis, un projecte que encara continua actiu en aquests moments amb tres voluntaris servint a 16 llars. La Xarxa també està participant de manera activa des del mes de juny en el projecte Passejades Terapèutiques de la Fundació Ginac, que ha comptat amb el suport d'una desena de voluntaris. Aquest projecte realitza acompanyaments individuals a passejades pel centre de Valls amb l’objectiu donar suport a persones ateses a diferents serveis de la Fundació Ginac en el retorn a l’activitat desprès de l’aturada per la Covid-19.

La Xarxa de Voluntaris de Valls ha permès ampliar encara més els serveis d'atenció a col·lectius vulnerables que, des de l'inici de l'emergència sanitària, ja es van ampliar des dels Serveis Socials així com per part d'entitats socials i voluntaris de protecció civil. La regidoria d'Acció Comunitària reforçarà la Xarxa al setembre precisament per continuar mantenint i, a la vegada, ampliant amb noves accions el suport a persones que necessitin ajuda i que es vegin més afectats per les conseqüències socials i econòmiques generades per la crisi de la Covid-19.

VALLS ·9 DE JULIOL DE 2020