El Cau crea els gegants petits de Valls

El Cau crea els gegants petits de Valls

> Es presentaran per la Fira de Santa Úrsula divendres 23 d’octubre

> Seran el quinzè element del seguici petit de la ciutat

El Cau de Valls incorporarà els gegants petits de Valls per la Fira de Santa Úrsula d’enguany. La veterana entitat local, amb més de sis dècades al servei dels infants i joves, serà l’encarregada de fer ballar els nous elements del seguici petit de la ciutat. Les peces, obra del taller d’imatgeria de Ferran Rey, del de joieria de Joan Serramià i del d’indumentària de Blanca Ferré, són una rèplica fidel de les figures del seguici cerimonial de Valls. Els geganters de la ciutat de Valls pertanyents a la Unió Anelles de la Flama assessoren al Cau en el vessant coreogràfic, i les gralles i timbals de Bufalodre, de Valls, hi posaran la solfa. Seran presentats en societat divendres 23 d’octubre a les 18 h al claustre del Carme.

El seguici petit de Valls creix amb la incorporació dels nous gegants petits, rèplica fidel dels originals de 1947 que cada any veiem pel Sant Joan vallenc, el Corpus i la Fira de Santa Úrsula, i cada deu per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, celebració declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. D’aquesta manera, els gegants petits seran el quinzè element del seguici petit, sumant-se al drac petit, el ball de diables petit, l’ós petit, el basilisc petit, el ball de gitanes petit, els gegantons petits, el bou petit, el ball de pastorets, el ball de bastons petit, la mulasseta, el ball de la primera, l’àliga petita i la canalla de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls.

El Cau de Valls, el nom popular de l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela, és l’entitat encarregada de dur endavant el projecte. Va ser fundat l’any 1958, i des d’aleshores ha comptat amb el compromís i la dedicació de més de 300 caps, que han treballat per oferir el millor a milers de nens i nenes vallenques que han participat del moviment. L’entitat ha estat una constant en el teixit associatiu de la ciutat, transformant-se amb el temps per adaptar-se a la realitat de cada moment, però mantenint-se ferm en l'ensenyança de valors com el respecte, la solidaritat, la cura del medi ambient i l'esperit crític. Aquests valors també estan associats a la festa patrimonial i, a través del nou projecte dels gegants petits, s’imbricaran en l’entitat.

Al llarg d'aquests seixanta anys el Cau també ha realitzat una tasca important de dinamització del Barri Antic, on hi té el seu local; de cohesió social, actuant de punt de trobada d'infants i joves provinents de realitats socials diverses; i d'educació en valors, formant als seus membres perquè tinguin una mirada crítica amb el seu entorn i despertant la seva voluntat d’implicar-se de forma activa en el moviment associatiu vallenc. El pensament del moviment escolta es pot resumir en la frase "deixem el món millor que com l'hem trobat", i des de Valls i al llarg de més de sis dècades, tots els seus membres han treballat en aquest sentit.

Uns gegants patrimonials

Les figures originals dels gegants de la ciutat de Valls tenen un llarg llegat al seu darrera i han esdevingut uns dels elements amb major continuïtat en la festa patrimonial vallenca. Així l’any 1725 Valls va construir uns gegants. El 1764 haurien estat renovats pel notable escultor català d’origen vallenc Lluís Bonifàs i Massó (1730-1786), i novament el 1883. Durant cinc dècades, entre el 1869 i el 1921, el gegant va perdre la porra característica, un dels elements que més antics de la imatgeria festiva catalana, per substituir-la per una pipa. El 1947 es construirien els gegants actuals. El 2014 van estrenar nova indumentària realitzada pel prestigiós figurinista Amadeu Ferré i Mas (Barcelona, 1946). En aquest sentit, el projecte del Cau ha comptat amb seguiment protocol·lari de la comissió participativa de seguici cerimonial de Valls.

VALLS · 23 DE SETEMBRE DE 2020