Valls presenta les Actes del 9è Simposi Casteller de Catalunya

Valls presenta les Actes del 9è Simposi Casteller de Catalunya

> L’acte tindrà lloc dijous 22 d’octubre a la sala d’actes del convent del Carme

> També es presentarà el mocador casteller especial Santa Úrsula 2020, així com la reedició de les Actes del Primer Simposi organitzat per les Decennals de 2011

Dijous de la setmana vinent, dia 22 d’octubre, dins el programa de la Fira de Santa Úrsula de Valls, es presentaran les Actes del 9è Simposi Casteller de Catalunya amb el títol “Tècnica folrada o neta i models periodístics”, publicades per Cossetània Edicions, indústria cultural amb seu també al quilòmetre zero casteller. Durant l’acte, que començarà a les 20 h i tindrà lloc a l’equipament cultural del convent del Carme, també es donarà a conèixer i distribuirà gratuïtament el mocador casteller realitzat per a aquest any tan especial. Hi figura el lema “Les castelleres i castellers tornarem a les places” com a missatge d’esperança per superar la pandèmia de la covid-19. Així mateix, els assistents també gaudiran de la reedició de les Actes del Primer Simposi organitzat per les Decennals de 2011, que ja estaven exhaurides. Aquest altre volum es titula “L’univers casteller, avui”.

Una vintena de ponents van participar en el 9è Simposi Casteller de Catalunya celebrat fa un any a Valls dins la Fira de Santa Úrsula. El certamen és la cita transversal en què el món casteller debat tant temes socials com tècnics d’aquesta manifestació patrimonial. Les actes publicades ara per Cossetània Edicions, com a número 32 de la col·lecció L'Aixecador, recullen en un total de 130 pàgines les aportacions sobre les temàtiques del periodisme casteller i sobre la comparativa entre la dificultat entre els castells nets i els castells amb folre i manilles.

S’hi podran llegir les paraules de Coia Ballesté, periodista a Catalunya Ràdio, delegació de Tarragona; Joan Beumala, periodista casteller a El Punt Avui; Agustí Forné, periodista a Televisió de Catalunya; Eloi Miralles, degà dels cronistes castellers i investigador dels castells, Vilafranca del Penedès; Javier Solano, periodista de TVE; Quim Pons, periodista; Gorka Bertran, Colla Jove Xiquets de Tarragona; Arnau Cobo, Castellers de Vilafranca; Llàtzer Magrinyà, Colla Vella dels Xiquets de Valls; Pep Oller, Colla Joves Xiquets de Valls; Jordi Porta, doctor i catedràtic en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; Jaume Rosset, doctor en Medicina; Pep Ribes, periodista casteller; Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls; Francesc Ramon, cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls el 2019; Francesc Domènech, periodista casteller; David Prats, també periodista casteller; Maria Cunillera, presidenta i excap de colla dels Nens del Vendrell, així com de la Colla del Bou de Reus, que va oferir el seu showcooking sobre esmorzars de forquilla protagonitzats pel bou i arròs, característic de la Festa Major de Sant Pere de Reus.

La presentadora

La presentació anirà a càrrec de Judit Benages, periodista castellera del setmanari “El Tres de Vuit” de Vilafranca del Penedès i cooperadora de l'agència EFE. Aquesta activitat a la ciutat quilòmetre zero del món casteller també s’inscriu dins els actes organitzats per commemorar el 10è aniversari de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Està coorganitzada per Cossetània Edicions, per les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i per l’Ajuntament de la ciutat, i forma part de les activitats de Valls com a Antena Castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per accedir a la presentació, cal realitzar la reserva gratuïta d'entrades, bé en la modalitat on line al web www.valls.cat, o bé presencialment a les taquilles centrals al Teatre Principal, obert al llarg d’aquesta setmana en horari especial de matí i tarda. En cas de disponibilitat d’entrades, també es podran disposar en l'accés del recinte a la plaça del Carme on també es prendran les dades dels nous assistents per garantir les mesures antiCovid.

VALLS · 13 D'OCTUBRE DE 2020