Valls aposta per la cultura i el comerç de proximitat en una campanya de Nadal farcida d'activitats i propostes

Valls aposta per la cultura i el comerç de proximitat en una campanya de Nadal farcida d'activitats i propostes

> Comerç de Valls i l'Ajuntament col·laboren per a que les botigues de la ciutat surtin al carrer durant la campanya de Nadal

> Una gran bola de llum s'instal·larà a la plaça del Blat i esdevindrà un dels atractius per aquestes festes al cor del Centre Històric

> El programa d'actes vol dinamitzar i donar suport a comerços i establiments amb propostes com l'actuació itinerant de diverses formacions musicals pels eixos comercials de la ciutat

> L'alcaldessa, a través d’un ban, designa com a serveis essencials el tió, els carters i emissaris, i els Reis d'Orient, per tal que puguin trencar el confinament nocturn i fer arribar la màgia i la il·lusió als més petits

> Ses Majestats arribaran virtualment a la ciutat i contactaran per videotrucada amb els nenes i nens que ho sol·licitin a través dels carters reials a les escoles

> La nau de l'església de Sant Joan viurà la preestrena de l'orgue i la recuperació de la neulada

> El pati de l'Escola Enxaneta serà l'escenari de la nova proposta familiar El Regne de les Melodies

> Els Pastorets mantenen totes les representacions en horari de tarda, el cabaret de Cap d'Any n'avança l'horari i repeteixen amb èxit les Campanades infantils i La Fàbrica de les Il·lusions

Valls ja ho té tot a punt per rebre, un any més, les festes de Nadal, que aquest any comptaran amb un important accent cultural i de dinamització comercial i econòmica. Així, el canal de Youtube de l'Ajuntament de Valls serà el canal escollit, aquest mateix dijous a la tarda, per donar el tret de sortida a unes celebracions del tot atípiques i marcades per la pandèmia i les restriccions de la Covid19. A partir de les 17.20 h de la tarda de dijous, l'acte virtual d'encesa de l'enllumenat de Nadal serà l'arrencada oficial a un programa farcit d'activitats que s'estendrà fins al proper 6 de gener, dia de Reis.

Una programació que aquest any vol posar l'accent, més que mai, en la cultura segura i en el suport al comerç de proximitat i la restauració, sectors que travessen, tots ells, uns moments especialment complexos. D'aquesta manera, l'enllumenat nadalenc, format per 382 motius ornamentals en 55 places i carrers, servirà més que mai d'acompanyament als establiments locals i sumarà un nou atractiu a la plaça del Blat, cor del Centre Històric. Una gran bola lluminosa ocuparà el bell mig del Km0 casteller, com a una de les noves atraccions del Nadal vallenc, de l’11 de desembre al 6 de gener. Els aparadors guarnits, les llums ornamentals, la campanya local de vals de descomptes o l'actuació itinerant de diverses formacions musicals acompanyaran la campanya nadalenca, tot omplint de vida i d'activitat els eixos comercials de la ciutat. En la mateixa línia, i amb voluntat de col·laborar amb els comerços de la ciutat, l'Ajuntament i Comerç de Valls han acordat, durant la campanya de Nadal i de manera extraordinària, que botigues i establiments puguin sortir al carrer i fer ús de la via pública com a reclam addicional per a aquestes celebracions.

Tradicions adaptades

El Nadal a Valls destacarà també, com ho fa sempre, per comptar amb un ric i divers mostrari de tradicions. Uns costums que aquest any hauran hagut d'adaptar-se per tal de complir amb totes les mesures de protecció i seguretat antiCovid. D'aquest manera, propostes com les Campanades infantils es traslladen aquest any al Centre Cultural, espai amb un aforament delimitat i al 50% de capacitat. D'entre les propostes repensades també en destaquen La Fàbrica de les Il·lusions, estrenada l'any passat amb èxit i que aquest any apostarà pels suports audiovisuals a la sala d’actes de la Cooperativa Agrícola, o el cabaret musical de Cap d'Any al Teatre Principal, que avança les representacions de les 23 a les 20 h, complint així amb el toc de queda nocturn. En el mateix sentit el Mercat de Nadal es manté en el calendari, però n'amplia el perímetre expositiu i en redueix els participants, mentre que es descarta, aquest desembre, la característica mostra d'aviram viu.

El pati exterior de l'Escola Enxaneta acollirà també una de les novetats d'aquest desembre, amb l'estrena d'El Regne de les Melodies, un espectacle familiar i per a tots públics que tindrà lloc a l'interior de la vela circense de la companyia vallenca Passabarret, un viatge pels regnes del Nadal en busca de la nadala més màgica de tots els temps. Aquesta proposta substituirà l'espai que fins ara ocupava el Parc de Nadal, que aquest any no tindrà lloc degut a les restriccions i limitacions en les activitats adreçades a públics infantils i de lleure, i a la dificultat manifesta de poder realitzar tallers manuals de caràcter presencial. També per als més menuts tindrà lloc el tradicional tió, organitzat pel Centre Cívic i en el que aquest any caldrà dur el bastó de casa. Les sessions s’organitzaran per unitats de convivència.

Al seu torn, Els Pastorets Principals de Valls es mantindran fidels a la cartellera teatral, fruit de l'esforç dels integrants del Grup del Teatre Principal i dels seus protagonistes: Fredolic, Garrafó, Sulina i Mariana. També el Fumera (que aquest Nadal estrenarà conte) i l'Home dels Nassos opten per les sortides amb itinerància continuada i sense parades, i, per la seva part, Ses Majestats els Reis d'Orient faran ús de tots els mitjans virtuals al seu abast per fer arribar la nit més màgica de l'any a totes les nenes, nens i llars de la ciutat. La seva arribada serà en format telemàtic, i les videotrucades personalitzades a través d'aplicatius de missatgeria substituiran la cavalcada a carrers i places, en una proposta innovadora i propera. Tot i això, l'alcaldessa de la ciutat els rebrà com és costum i els lliurarà la clau de la ciutat, aquella que obre les portes de totes les cases vallenques, de tal manera que joguines, somnis i algun bocí de carbó puguin arribar a tots els racons de la ciutat. Dies abans, les carteres i carters reials visitaran tots els centres escolars de la ciutat, mentre que l’Estrella d’Orient s’instal·larà al Pati per a que Ses Majestat trobin el camí fins a Valls.

Serveis essencials

En aquest sentit, l'alcaldessa Dolors Farré ha informat de la signatura d'un ban (descarregar ban) que declara el tió, els patges, patgesses, carters, carteres, emissàries, emissaris, i Ses Majestats els Reis d'Orient com a serveis essencials, per tal que, tot i les restriccions, aquests puguin trencar el confinament nocturn decretat i arribar així a totes les llars, nens i nenes de Valls, repartint la màgia i la il·lusió característics del Nadal. Aquest acord ja s'ha posat en coneixement de la Policia Local, Mossos d'Esquadra i dels diversos serveis d'emergències.

La ciutat s'omplirà de nou aquests dies de les tradicions més nostrades, amb tot de cites en el calendari que ja han esdevingut un clàssic. D'aquesta manera, la nau del temple arxiprestal de Sant Joan tornarà a acollir, la Nit de Nadal, la representació del Cant de la Sibil·la, que pregonarà l'adveniment del Messies. Un espai que comptarà també amb dues estrenes destacades: les visites i concerts de preestrena per a padrins del nou orgue de la ciutat, que acabarà la seva construcció en unes setmanes i a tocar de la seva estrena per la festivitat de la Mare de Déu de la Candela d’aquest 2021; i la neulada, un costum ornamental retrobat aquest Nadal per la Unió Anelles de la Flama amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Joan. Amb aquest darrer, la ciutat recupera la tradició de decorar l'interior de la nau de l'arxiprestal de Sant Joan amb neules, però no les cargolades que ens mengem a casa, sinó a través d’una expressió de cultura popular referenciada abundantment entre els segles XIV i XIX arreu dels Països Catalans i que encara es manté viva a Centelles, Mallorca, Barcelona, Sant Cebrià de Vallalta o Igualada.

Els Teatres de Valls i JCA Cinemes, que reobrirà portes el divendres 4 de desembre després dels darrers tancaments decretats pel Govern de Catalunya, sumaran esforços per a que la Cultura no s’aturi, amb una promoció exclusiva en la venda dels nous abonaments teatrals per Nadal i Reis, que començaran el dilluns 14 de desembre i en què per la compra de cada títol s’obsequiarà una entrada de cinema. També el coliseu vallenc acollirà aquests dies el Festival de Titelles Guant, amb tots els seus espectacles reprogramats.

D'altres manifestacions rituals com l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes o el pessebre municipal a la planta baixa de la Casa de la Vila, entre moltes més, completen un extens i plural programa d'actes, que s’ha presentat aquest migdia als mitjans de comunicació, amb la presència de l’alcaldessa Dolors Farré i dels regidors de Cultura, Acció Cívica i Joventut, Marc Ayala i Laia Castells.

> Descarregar programa

VALLS · 1 DE DESEMBRE DE 2020