El Patronat de la Fundació de les Decennals encarrega reprendre els treballs organitzatius amb l'horitzó 2022

El Patronat de la Fundació de les Decennals encarrega reprendre els treballs organitzatius amb l'horitzó 2022

> En les properes setmanes es reactivaran els contactes entre la Fundació i les comissions participatives

> La celebració de 2021 tindrà un caràcter habitual i no extraordinari com en les Decennals

Aquest dimarts el Patronat de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls va acordar reprendre els treballs organitzatius de les comissions participatives amb l’horitzó posat en el 2022. La celebració que ha tingut lloc des de 1791 els anys acabats en 1 es va veure ajornada després que tant el Patronat com la Taula de Coordinació intercomissions així ho decidissin el passat 1 d’agost en una reunió extraordinària.

Per això, el caràcter de la festivitat d’enguany, 2021, serà l’anual amb els actes habituals, això sí adaptats a la realitat actual pel que fa als aforaments. D’aquesta manera, el dia 2 de febrer, jornada central de la festivitat, la parròquia celebrarà tres oficis religiosos enlloc d’un d’únic, fet que provoca que la representació de la moixiganga s’avanci a la vigília. Per contra, no sortirà la processó matinal pels carrers del centre històric. També per evitar l’escassa ventilació de què disposa el cambril on la Mare de Déu és venerada cada any, s’ubicarà fora d’aquest espai tan reduït però dins de la mateixa capella per guanyar amplitud.

Amb l'horitzó de celebrar les Decennals sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti, ara es reprendran les tasques d'organització. Així, en les properes setmanes la Fundació reiniciarà els treballs sobre els continguts de cara a les Decennals 2022 amb els delegats de les diferents comissions participatives, per analitzar quins dels inicialment previstos s’han pogut aplaçar d’any, quins s’han de redissenyar i quins s’han de canviar. Així mateix, la Fundació completarà les tasques de producció tècnica dels diferents espais. Aquestes van portar a comptar amb el disseny tècnic dels llocs on es desenvoluparan els espectacles i les activitats en un grau molt avançat. Tot i això, encara restava feina per realitzar, que es reactivarà a partir d’ara.

Així mateix, el pla d’activitats de la Fundació per a enguany contempla l’activació de la captació prèvia del voluntariat, tasques de comunicació i d’hospitalitat diverses, i l’organització d’una sessió formativa en matèria pressupostària per als delegats de les comissions.

En aquesta edició de les Festes Decennals de Valls, l’estructura organitzativa ha incorporat tres comissions noves: la d’audiovisuals, la de voluntariat i la literària, que es diferencia de la de cultura. S’afegeixen a les preexistents: artística, espectacles familiars, Decennals a les escoles, seguici cerimonial, Xiquets de Valls, actes religiosos, esports i cultura.

L’origen de les Festes Decennals

El dia 28 de gener de l’any 1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu de la Candela, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat local de preveres presidida pel rector de Sant Joan –el doctor Jaume Cessat–, el doctor Pau Baldrich Martí –marmessor d’un llegat de Josep Perellada Salabert– i l’alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Valls. A partir de la dotació econòmica del llegat, se signà el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d'assistir tots els sacerdots de la localitat i l'Ajuntament procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d'aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari.

El mateix any de 1791 consta la primera referència explícita a castells a la ciutat de Valls, amb la documentació d’uns «Nois de Castells», per als quals el rector Jaume Cessat va comprar roba. El 1811 van haver de ser aplaçades al mes de desembre arran de la guerra del Francès en què s’estava immers. Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela foren proclamades l’any 1991 festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010. Des de la darrera edició de 2011 l’organització recau en la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

VALLS · 14 DE GENER DE 2021