Memòria de les oblidades, un homenatge dansat a les dones assassinades pel franquisme, al Principal de Valls

Memòria de les oblidades, un homenatge dansat a les dones assassinades pel franquisme, al Principal de Valls

> La companyia La im.perfecta rememora, en aquest espectacle, el dolor de les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona

> La funció, que tindrà lloc el pròxim diumenge 7 de març

La companyia La im.perfecta porta, a Valls, l’espectacle Memòria de les oblidades, un homenatge, a partir d’una història basada en fets reals, a totes les dones represaliades i assassinades per la dictadura franquista. L’obra manifesta, per mitjà de la força expressiva de la dansa, les dures condicions carceràries i la repressió soferta, en particular, per les dones empresonades entre els anys 1939 i 1941 al convent-presó de les Oblates, a la ciutat de Tarragona.

La funció, que tindrà lloc el pròxim diumenge 7 de març, a les 18 hores, al Teatre Principal de Valls, representa un escaient preludi a la commemoració, el dia 8 de març, del Dia Internacional de les Dones. L’espectacle reivindica la memòria històrica des del punt de vista de les dones, el testimoni de les quals convé posar en valor, a l’hora de reflexionar sobre les conseqüències de la Guerra Civil i el franquisme.

Memòria de les oblidades és una adaptació, a càrrec de La im.perfecta, del text dramatúrgic homònim de l’escriptora Tecla Martorell (Tarragona, 1960), en el qual es recrea la vida de quatre dones que van ser internades a la presó de les Oblates. La peça de Martorell, al seu torn, va ser confegida a partir de la documentació facilitada pels historiadors del Fòrum de Tarragona per la Memòria.

Mantenir viu el record de les represaliades a la presó de les Oblates

L’espectacle pretén mantenir viu el record d’aquestes dones, que van ser enterrades en una fossa comuna, i que van morir, en la majoria dels casos, a causa de les dures condicions carceràries que hi havia al convent-presó de les Oblates. Una d’elles, no obstant, es va convertir, tristament, en l’única dona afusellada a la ciutat de Tarragona durant la repressió franquista.

Amb una sensibilitat artística extraordinària, la companyia La im.perfecta aconsegueix reflectir, per mitjà de la dansa, com era la vida d’aquestes dones, i com van afrontar la seva estada a la presó.

Es tracta, sens dubte, d’una peça que transmet emocions a flor de pell i que aconsegueix, amb gran solemnitat, l’objectiu que no oblidem la història d’aquestes dones represaliades pel franquisme.

La companyia La im.perfecta: una aposta per la dansa contemporània i experimental

La im.perfecta és una companyia de dansa nascuda a Tarragona a finals de l’any 2015, amb el propòsit d’acostar la dansa contemporània i experimental al públic general, així com de remoure consciències per mitjà de la creació artística.

En el cas de Memòria de les oblidades, compta amb la participació de les intèrprets Raquel Rodríguez, Raquel Méndez, Paula Sánchez i Júlia Miralles.

La darrera tardor va protagonitzar l’acció de dansa que va acompanyar la reivindicació que la Cultura És Segura celebrada a Tarragona.

Les entrades per a l’espectacle, ja disponibles

Les entrades per assistir a la representació de Memòria de les oblidades ja estan disponibles, i es poden adquirir de manera telemàtica (per mitjà del web www.valls.cat) o bé presencialment, a les taquilles del Teatre Principal, dimecres a la tarda i divendres al matí. Si no s’han exhaurit abans, també n’hi haurà a la mateixa taquilla el dia de la funció.

VALLS · 3 DE MARÇ DE 2021