La peça teatral "Accions de resistència" planteja una crítica al sistema econòmic

La peça teatral "Accions de resistència" planteja una crítica al sistema econòmic

> Es tracta d’una ficció que se situa a l’any 2054, però que compta amb moltes referències al present

> L’obra de Susanna Barranco va ser guardonada amb el Premi BBVA de Teatre al millor muntatge teatral 2020

El pròxim dissabte 13 de març, a les 20 hores, la directora i actriu Susanna Barranco presentarà, al Teatre Principal de Valls, l’obra Accions de resistència, que proposa una impactant crítica al sistema econòmic actual. La peça, que el 2020 va ser premiada amb el reconegut Premi BBVA de Teatre al millor muntatge teatral i representada amb èxit de públic i crítica al Festival Temporada Alta de Girona, posa en dubte l’ordre mercantil imperant per mitjà de quatre resistències: parir, caminar, no produir i morir. Segons Barranco, aquesta reacció a les regles imposades, en una societat guiada pel capital i per la productivitat, és la base a partir de la qual bastir nous llaços socials, de reciprocitat.

Un salt al futur, per reflexionar sobre el present

L’acció de l’obra Accions de resistència se situa a l’any 2054, en el marc d’una economia planetària en la qual el mercat, sense cap mena de regulació democràtica, campa al seu aire. La marxa triomfal dels diners, darrera expressió d’un individualisme exacerbat, s’ha convertit en l’única llei del món. Han desaparegut els serveis públics, la democràcia, les nacions i els estats. Només dues qüestions prevalen, a l’Hiperimperi de l’Ordre Mercantil: protegir-se i distreure’s.

Amb aquest plantejament, el text de Barranco recorda, en alguns aspectes, les distopies literàries més reconegudes del segle XX, com 1984, de George Orwell, Fahrentheit 451, de Ray Bradbury i, en especial, Un món feliç, d’Aldous Huxley, on l’entreteniment pren un paper fonamental com a somnífer i motor acrític de la ciutadania.

Per mitjà d’una història imaginària al voltant d’una societat futura, Accions de resistència té com a objectiu fer reflexionar el públic sobre el sistema econòmic i d’organització social que regeix les nostres vides presents, i que les condemna, tant sovint, a la incertesa i l’angoixa. Amb aquest propòsit, tant el text com la posada en escena creen una atmosfera que transita hàbilment entre la ficció i la realitat.

L’obra s’ha representat al Festival Temporada Alta

Accions de resistència es va estrenar a la Nau Bostik de Barcelona el desembre de 2018, i des d’aleshores ha recorregut diversos espais teatrals de la geografia catalana. La peça, entre d’altres, ha estat representada a l’Antic Teatre, l’Escenari Brossa, la Sala Planeta i el Festival Temporada Alta de Girona 2020, amb una molt bona acollida per part dels assistents.

Susanna Barranco (Barcelona, 1975) és l’autora d’aquesta premiada obra dramatúrgica, que ella mateixa interpreta dalt de l’escenari. Amb una interessant trajectòria professional, ha destacat com a actriu, directora d’escena i directora de cinema. La temàtica social travessa la majoria de les seves obres, tant en el camp de les arts escèniques com de la creació audiovisual. Entre els espectacles teatrals que ha portat a terme, i en els quals té un pes important la perspectiva de gènere, figuren, per exemple, Mossegades (2005), L’amor no fa mal (2008), Massa tard per ser pessimista (2013), Amb el cor a la boca (2014) i Red Room (2019). Pel que fa als seus treballs com a documentalista, convé ressaltar Ferides (2009) i Buits (2011), sobre la violència de gènere; El silenci del Jonc (2013), que explora la vida de les persones amb diversitat funcional; Caure del riu (2015), sobre immigració, o Nues (2017), sobre el món de la prostitució.

Les entrades i promocions especials, ja disponibles

Les entrades per assistir a la representació d’Accions de resistència ja estan disponibles, i es poden adquirir de manera telemàtica (per mitjà del web www.valls.cat) o bé presencialment, a les taquilles del Teatre Principal. L’espectacle compta amb una promoció especial per a les persones que compten amb el Carnet Amics dels Teatres de Valls que podran tenir una entrada gratuïta prèvia recollida a la taquilla. També estan disponibles les promocions Jove per als menors de 30 anys, amb entrades a 3 € durant els 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle, i Promo 3 amb localitats també a 3 € per a les persones en situació d’atur.

VALLS · 9 DE MARÇ DE 2021