La iniciativa jove vertebra opcions d'esport i lleure en temps de pandèmia amb el suport de Vallsjove

La iniciativa jove vertebra opcions d'esport i lleure en temps de pandèmia amb el suport de Vallsjove

> El jovent s'ha organitzat per reobrir la zona de pràctiques esportives urbanes del Fornàs amb el guiatge de Vallsjove, i ara hi inicia cursos

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, la regidora de Joventut, Laia Castells, i els tècnics del servei Vallsjove han volgut reconèixer i posar en valor les diverses iniciatives del jovent vallenc, a la zona de pràctiques esportives urbanes del Fornàs (skateparc), que han permès reobrir i dinamitzar aquest espai en l'actual context de pandèmia i de restriccions. Aquesta autoorganització ha tingut continuïtat, i aquest mes de març i abril es posen en marxa cursos d'iniciació a l'skate i BMX i, es treballa per oferir-ne també de cal·listènia, amb els mateixos joves com a monitors.

La iniciativa va començar el maig de l'any passat, quan un grup d'usuaris del parc de barres, practicants habituals de cal·listènia, van plantejar a la regidoria de Joventut la voluntat d'organitzar-se per tal de reiniciar la seva pràctica en el període de desescalada, seguint la normativa de cada moment. Es venia d'un període de mesos de confinament en el qual no es va poder fer ús de l'espai, i els gimnasos i espais d'entrenament encara estaven tancats.

Fins a la data, el desconfinament encara no ha implicat la plena obertura dels espais de lleure i de pràctica esportiva a l'aire lliure i s'han mantingut en tot moment un seguit de mesures per al seu ús (distanciament, desinfecció, limitació d'usuaris...). El servei de joventut, en coordinació amb aquest grup de joves, i treballant transversalment amb la Policia Local i l'Àrea de Salut, han establert un protocol d'ús de l'espai a través de la figura dels "supervisors", unes persones acreditades que vetllen pel compliment de la normativa.

Aquesta primera experiència amb el parc de barres s'ha fet extensiva, posteriorment, als grups d'usuaris de l'skateparc i de BMX, que també han pres la iniciativa per tal de comptar amb supervisors acreditats, tal li com estableix la normativa, per poder fer ús de l'espai i practicar les diferents disciplines: skate, patinet, roller, BMX...

De la pràctica esportiva al monitoratge

La iniciativa dels joves però, va més enllà, i ells mateixos han proposat al servei de joventut poder realitzar cursos d'iniciació a l'skate i BMX per a nens, nenes i jovent en general. La seva inquietud sorgeix quan detecten que l'espai és utilitzat per persones que s'inicien en aquestes modalitats i alguns pares i mares els demanen si poden ensenyar-los diferents tècniques per millorar-ne l'ús.

Des del servei de joventut, es valora molt positivament aquesta iniciativa i es facilita la realització de diferents cursos, que a dia d'avui compten amb més de 12 participants, ja que les actuals limitacions fan que els grups hagin de ser reduïts.

Així a mitjan març s'inicien dos grups d'skate (dimarts i dissabte) amb el monitoratge de Cristian Mesa i Santino Rial, i després de Setmana Santa s'iniciarà el curs de BMX, que tindrà com a monitor Ferran Pallàs. També s'està treballant per poder iniciar un curs de cal·listènia completant així, les diferents disciplines de l'espai.

El valor de trobar espais d'esport i lleure per fer front a les actuals restriccions

La regidora de Joventut, Laia Castells, ha explicat que els diferents estudis publicats recentment sobre la joventut estan posant de manifest que la pandèmia i les diferents fases de confinament està tenint una gran afectació entre el col·lectiu de joves, especialment en l'àmbit de la salut mental i de l'estat anímic. "En aquest difícil context que estem vivint i d'especial dificultat i afectació en la vida social dels i les joves, volem agrair aquestes iniciatives que sorgeixen des dels propis joves", ha destacat.

La joventut, ha recordat, no només pateix els efectes de la pandèmia, que moltes vegades és invisibilitzada, sinó també de l'estigmatització, ja que és un dels col·lectius més assenyalats en el context de confinament.

Com s'apunta des del servei de joventut "l'experiència que avui expliquem aquí és la contrària a la visió que a vegades es té de la joventut: tenim un grup de joves que s'han organitzat i han assumit responsabilitats per poder fer ús de l'espai seguint la normativa vigent" i, per aquest motiu, "volem estar al seu costat i donar-los suport en aquest tipus d'iniciatives que ens semblen molt positives".

Els tècnics també han remarcat que l'espai de pràctiques esportives urbanes de Valls és una història de participació, implicació i d'iniciativa juvenil que, en coordinació amb el servei municipal de joventut, "han fet possible que a dia d'avui a Valls tinguem un skateparc, un circuït de BMX, un parc de cal·listènia i una pista de bàsquet". La primera pedra de l'actual espai es va posar el 2013, amb la construcció de l'skateparc i la pista de BMX. Uns espais que van ser pensats i treballats amb un grup de joves practicants d'skate i que formaven part de l'associació juvenil Big Fam, que posteriorment organitzaria diferents jornades de cultures urbanes en aquest espai.

La història s'ha repetit uns anys després, el 2017, amb la construcció del parc de barres, que va ser resultat de la implicació d'un grup de practicants organitzats a través de l'entitat Steel Monyes Barzs i que va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius impulsats per l'Ajuntament de Valls. La mateixa eina que el 2019 va fer possible la construcció de la pista de bàsquet.

El resultat és que avui, i gràcies a la iniciativa, participació i implicació de diferents col·lectius i persones joves al llarg d'aquests anys, la ciutat disposa d'un gran espai per a practicar diferents disciplines esportives urbanes.

VALLS · 23 DE MARÇ DE 2021