La pintura mural de la pista de Sant Francesc plasma la reivindicació feminista

La pintura mural de la pista de Sant Francesc plasma la reivindicació feminista

> L’obra ha estat creada per Berta Artigal com un dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones

L'Ajuntament de Valls aquest any també es va sumar a la commemoració del Dia Internacional de les Dones, celebrat el 8 de març, per la reivindicació de la igualtat real i efectiva de dones i homes i de l’eliminació de la discriminació per raons de gènere, i ho va fer organitzant una sèrie d’activitats. Una d’aquestes accions va ser la realització d’una pintura mural a la pista poliesportiva del carrer Sant Francesc, a càrrec de l’artista Berta Artigal, com un acte més de reivindicació feminista.

La figura de Berta Artigal visibilitza una il·lustradora vallenca. Quan pensem en un grafiter, possiblement ho associem més a la imatge d’un noi, ja que es tracta d’una de les feines que també estan masculinitzades. D’aquesta manera, que la pintura mural l'hagi dut a terme una il·lustradora permet donar a conèixer una dona que treballa en un àmbit laboral masculinitzat. L’autora va rebre la col·laboració dels joves del servei d'intervenció socioeducativa El Refugi en el moment de posar color a l'obra.

Tot i que qualsevol lloc és ideal per pintar-hi una imatge de reivindicació feminista perquè aquesta lluita és necessària arreu i a tothora, l’obra s’ubica a la pista poliesportiva del carrer Sant Francesc perquè la gent que hi va a jugar pugui gaudir de la pintura mural i del missatge que hi ha escrit. A més és un punt de pas per famílies i canalla que van als centres educatius de la zona, entre altres, i així poden gaudir de la pintura mural al mateix temps que del gran significat que té l’obra.

L'artista s'ha inspirat en una cita de la Virginia Woolf, escriptora britànica considerada una de les figures destacades del modernisme anglosaxó del segle XX i feminisme internacional. La cita de l’escriptora manifesta: "No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment".

Aquesta és una activitat que s’alinea amb tres dels eixos de treball de la Regidoria d’Igualtat que són la sensibilització, la reivindicació de les dones i la coeducació en l’àmbit escolar. La realització de l’obra d’Artigal pretén contribuir a la sensibilització ciutadana envers la igualtat efectiva i ho fa des de diverses vessants. La primera és l’ocupació d’un espai públic amb un missatge feminista, que reivindica la llibertat de la dona a decidir, a ser i a actuar com vulgui. La segona és la sensibilització, aquesta arriba als infants del Centre obert que han participat a l’acció així com també a tothom qui contempla el mural. Finalment, la tercera vessant és la reivindicació de que la pintura mural no és cosa només de nois, visualitzant així a una artista femenina local.

VALLS · 24 DE MARÇ DE 2021