L'òpera electrònica "La infanticida" s'escenifica a Valls

L'òpera electrònica "La infanticida" s'escenifica a Valls

> El corprenedor muntatge, protagonitzat per l’actriu Neus Pàmies, es basa en l’obra de la prestigiosa Víctor Català

> L’espectacle es veurà, al Teatre Principal, aquest dissabte 24 d’abril

L’òpera electrònica La infanticida es representarà al Teatre Principal de Valls el pròxim dissabte 24 d’abril. Aquest aplaudit muntatge, estrenat a la Sala Atrium de Barcelona, es basa en l’obra de teatre homònima de Víctor Català, que narra la història d’una dona que, en un context ofegador, es veu forçada a intentar desfer-se del nadó que du dins el ventre.

El text, adaptat pel dramaturg Marc Rosich, està protagonitzat per l’actriu Neus Pàmies, i compta amb la composició musical de l’atrevida pianista Clara Peya, la direcció escènica de Marc Angelet, la col·laboració de l’actor Marc Garcia i la interpretació en directe del músic Gerard Marsal. Aquest punyent i electritzant monòleg, que sosté la tensió i l’atenció del públic al llarg de tot l’espectacle, s’endinsa en el patiment i tortura interior de la Nela, una dona valenta i apassionada que intenta trobar una escletxa de llum en un món fosc i desolador.

L’obra reivindica la llibertat de la dona

La infanticida va ser guardonada als Jocs Florals d’Olot de 1898. Amb tot, quan el jurat es va assabentar que havia estat escrita per una dona, Caterina Albert (1869-1966), li va demanar que suavitzés el text. Aquest fet va ser determinant perquè Albert, que no estava disposada a castrar la seva obra creativa pels prejudicis d’aquella època, comencés a signar sota el pseudònim masculí de Víctor Català. Arribà a ser una de les grans autores de lletres catalanes. Cal tenir en compte que el monòleg, que tanta controvèrsia va despertar, es va estrenar, a la fi, 60 anys després d’haver-se publicat.

Aquesta versió contemporània de La infanticida aconsegueix, doncs, per mitjà d’una obra de finals del segle XIX, en el seu moment silenciada i rebutjada, reivindicar la llibertat de la dona enfront d’una societat que, en l’actualitat, malgrat els canvis experimentats, encara continua necessitant que s’alci la veu a favor dels seus drets més bàsics.

L’encarregat d’adaptar l’obra de Víctor Català ha estat el dramaturg Marc Rosich, que hi ha incorporat dos poemes del Llibre Blanc, de la mateixa autora, i ha transformat el monòleg en un seguit de cançons, interpretades magistralment per l’actriu Neus Pàmies. Pel que fa a la composició musical, creada per Clara Peya i executada per Gerard Marsal, contrasta amb el llenguatge rústic del text, i ens n’ofereix una mirada moderna, per mitjà de la música electrònica, que accentua la sensació de neguit i que permet submergir-se en l’estat emocional de la protagonista.

Les entrades per a l’espectacle, ja disponibles

Les entrades per assistir a la representació de La infanticida ja estan disponibles, i es poden adquirir de manera telemàtica (per mitjà del web www.valls.cat) o bé presencialment, a les taquilles del Teatre Principal, dimecres a la tarda i divendres al matí. Si no s’han exhaurit abans, també n’hi haurà a la taquilla el dia de la funció. També estan disponibles les promocions Jove per als menors de 30 anys, amb entrades a 3 € durant els 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle, i Promo 3 amb localitats també a 3 € per a les persones en situació d’atur.

VALLS · 19 D'ABRIL DE 2021