Els centres educatius de Valls participen a la iniciativa «Fem neteja als torrents»

Els centres educatius de Valls participen a la iniciativa «Fem neteja als torrents»

> Es tracta d’una acció conjunta de les Escoles Verdes de Valls que tindrà lloc de l’11 al 14 de maig, amb la que hi participaran més de 700 alumnes.

La iniciativa “Let’s Clean Up Europe” és una acció comuna a tot Europa amb una llarga trajectòria, que s’organitza simultàniament a diversos països, amb l’objectiu de conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

Seguint aquesta línia, l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls, ha organitzat una gran acció, que sota el lema «Fem neteja als torrents!», preveu netejar espais naturals de la ciutat. La iniciativa mobilitzarà 11 centres educatius de primària i de secundària de la ciutat que formen part del Programa Escoles Verdes amb un total de 35 grups escolars i més de 700 alumnes de Valls. 

L’acció “Fem neteja als torrents!” tindrà lloc la setmana de l’11 al 14 de maig, durant la qual, en diferents dies i franges horàries, els grups participants faran sortides de neteja en una vintena d’espais, majoritàriament a l’entorn dels torrents de Valls, i també en alguns camins del municipi.

L’alumnat de cada grup, proveït dels corresponents materials de seguretat i higiene (mascareta, guants i sacs), recolliran selectivament els residus que trobin durant el recorregut (llaunes, envasos, vidre, paper i altres) i pesaran les restes recollides de cada fracció. També fotografiaran i documentaran altres residus que no es poden arreplegar en aquesta acció, com la gran quantitat de tovalloletes humides que es poden veure en algunes localitzacions dels nostres torrents o andròmines i residus de gran volum.

El divendres 14, com a conclusió de la macroacció de neteja, durant tot el dia es realitzarà, a la plaça Sant Francesc, una acció col·lectiva de reflexió i de visualització dels residus recollits, en horaris esglaonats, per seguir els protocols de seguretat anticovid.

Els resultats dels quilos de residus recollits en els diferents punts dels torrents i camins s’exposaran en uns plafons situats a la mateixa plaça, com també la localització en un mapa de Valls de les zones netejades, fotografies dels diferents grups i les reflexions dels alumnes restaran a la plaça Sant Francesc el divendres durant tot el dia, per tal de que el conjunt pugui ser visitat per la ciutadania vallenca i serveixi també de punt de reflexió.

Aquesta acció de neteja complementa el Projecte Torrents, que es ve realitzant des des de fa tres cursos, pels centres educatius de Valls, en col·laboració amb l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls. Dins d’aquestes accions una de les més rellevants és la inclusió de tots els centres educatius en el Projecte Rius, dins el qual cada escola o institut es responsabilitza d’un dels 11 trams de torrent i els seus alumnes el visiten, almenys, dos cops l’any, per tal de realitzar-hi mesures relacionades amb la qualitat de l’aigua i de l’ecosistema de cada tram. Aquestes mesures s’envien a la plataforma de ciència ciutadana de Projecte Rius i són publicades en el web. Des dels serveis municipals es garanteix que els diferents trams de torrent visitats tinguin els accessos practicables i lliures de vegetació durant les visites escolars, cada primavera i cada tardor.

Després de tres cursos realitzant activitats educatives, de coneixement del medi i de ciència ciutadana, enguany les Escoles Verdes de Valls fan un pas més, amb aquesta proposta d’acció de millora sobre l’entorn proper, al mateix temps que pretén generar una reflexió conjunta sobre els residus i suscitar conscienciació col·lectiva pel que fa a la gestió dels residus.

 

VALLS · 6 DE MAIG DE 2021