Festa Major de Sant Joan 2021

Festa Major de Sant Joan 2021

> Els castells tindran un pes específic amb la proclamació de l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls, la potenciació dels locals de les colles i la tornada a les places

La ciutat aposta pel caràcter popular o gratuït de les localitats perquè el preu no en sigui cap obstacle

> També un ampli bloc familiar amb els contacontes de La Pessigolla, les narradores Karme González i Imma Pujol, i un nou espai de joc participatiu sobre el seguici 

> El nou orgue de la Ciutat se suma a la programació amb dos concerts

> S’han presentat disset formacions de músiques d’arrel en el cartell 2021

> Es recuperen els goigs a Sant Joan per a les Completes i per a la diada del 24

> Les balladetes de Completes, els pilars castellers del dia 24 i el piromusical es podran veure en directe per TAC12

El Sant Joan de Valls 2021 obrirà la nova era de les festes populars reocupant els espais a l’aire lliure. Ho farà de manera respectuosa amb la normativa vigent del Procicat i preveient diferents plans horaris en virtut del que les autoritats supramunicipals marquin en aquell moment. Les comissions participatives i les entitats vallenques han preparat «un programa de gamma extra». Els concerts de La Pegatina, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra i la Banda d'En Vinaixa 2.2; un ampli bloc familiar amb els contacontes de La Pessigolla, les narradores Karme González i Imma Pujol, i un nou espai de joc participatiu sobre el seguici; la incorporació del nou orgue de la Ciutat a les actuacions; i disset formacions de músiques d’arrel, són el tercer bloc de programació presentat avui. S’afegeix als dos apartats anunciats anteriorment presentats i configurats, entre molts altres, per Zoo, Stay Homas, Ciudad Jara, Jazzwoman, La Fúmiga, l’actriu Emma Vilarasau, i la pirotècnia Espectacles Teresa Rey, que es desenvoluparan entre el 18 i el 25 de juny, de divendres a divendres.

El Sant Joan vallenc suposarà la reocupació dels espais a la via pública per part de les activitats festives, tant en el vessant patrimonial com en l’artístic. Si bé Valls encetà el procés de represa l’any passat per Santa Úrsula, essent dels primers municipis en què les entitats i l’Ajuntament vam apostar per adaptar-se a la nova situació, solament es va viure en l’àmbit de la cultura tradicional i no en el dels espectacles, que es van haver de mantenir a l’interior dels teatres. Enguany Valls obre el calendari de les festes majors del país reconquerint els espais a l’aire lliure per a tota mena d’activitats, amb respecte absolut a les normatives dictades pel Procicat.

>> Descarregar Programa (PDF)

Sant Joan patrimonial

Aquest 2021 la seqüència ritual s’inicia amb l’aparició, la jornada del dissabte 19 de juny ja de bon matí, de l’àliga al balcó de l’Ajuntament, i amb el reconeixement al Santjoaner, el músic vallenc Francesc Sans, i la tronada pirotècnica de l’Antiga Casa Manuel Estalella a la tarda, que enguany serà aèria perquè es pugui escoltar des de diferents indrets de la ciutat. I acabarà amb el piromusical del divendres 25 de juny, dirigit i disparat per l’empresa Espectacles Rey, que comanda la pirotècnica Teresa Rey.

La desena Ambaixadora dels Xiquets de Valls serà també un dels primers actes d’aquesta seqüència ritual, diumenge 20. L’Associació CATESCO, que fou clau amb les seves xarxes internacionals per aconseguir el 2010 la proclamació dels Castells com a Patrimoni Cultural de la Humanitat per part de la UNESCO ha estat la guardonada. Rebrà la distinció la seva directora, Marina Gay. 

Les jornades centrals del seguici cerimonial continuaran sent els dies 23 i 24 de juny per als adults, i el 25 per al seguici petit, totes tres en horari de tarda-vespre i a l’aparcament del Centre Històric. En canvi, els balls parlats traslladen la representació conjunta el 21 de juny al Centre Cultural enlloc del 22, exactament com la moixiganga que l’escenificarà al santuari de la Mare de Déu del Lledó. Per la seva banda, el ball de vells concentra les seves el 20 de juny a la plaça de Sant Jordi, el mateix dia que actuen els grups de foc de la Unió Anelles de la Flama, en aquest cas a l’aparcament del Centre Històric. 

Les Completes arrodoneixen el seu ritual

Un dels actes que més força ha agafat els darrers anys, les Completes, es veurà enriquit amb diferents aspectes rituals. Així es restitueix la sortida del reliquiari d’orfebreria barroca des de l’espai del retaule major, on tradicionalment s’havia guardat tot l’any amb tres panys, en el lateral de l’Evangeli. Al so del toc d’ofertori dels grallers, l’arxiprest amb el reliquiari alçat, recorrerà el corredor de l’Evangeli i es dirigirà fins al creuer de l’església, on la moixiganga bastirà el quadre plàstic «Quan el baixen de la creu». El nucli central de les Completes, majoritàriament cantat, que s’ha vingut iniciant amb l’Himne a Sant Joan, incorporarà els recuperats Goigs a Sant Joan, manifestació de la literatura tradicional.

També la vigília de Sant Joan el km0 casteller acollirà l’encesa de la graella amb el foc vingut des del Canigó. Així mateix, s’amplien fins a deu els itineraris de matinades que despertaran Valls la jornada del 24 de juny.

Finalment, en aquest primer bloc del Sant Joan patrimonial, els castells tornaran a la plaça del Blat. Els Xiquets de Valls i tota la ciutat han deixat petjades d’esperança durant el llarg any de pandèmia. Fa 365 dies les gralles i els timbals vallencs interpretaven el primer toc de castell en una plaça, mentre que per Santa Úrsula un esforç d’enginy i fermesa bastí un programa amb marcat accent casteller. Al novembre Valls era l’epicentre de la commemoració dels 10 anys de la proclamació dels Castells com a Patrimoni Cultural de la Humanitat. Des de principis de juny Valls estrenarà la prova pilot perquè els castells tornin a plaça. Durant quatre jornades els locals de les dues colles vallenques acolliran els assaigs de 50 castellers en cadascun per tal que el migdia de Sant Joan el km0 casteller segelli el retorn a plaça.

Sant Joan d’espectacles

L’organització vallenca havia anunciat que la presentació dels espectacles del Sant Joan 2021 es faria en diverses fases. El tercer bloc d’espectacles s’ha verbalitzat avui. Així, al claustre del Carme, com a espai que compleix 700 anys, actuaran un total de disset formacions centrades en les músiques d’arrel, on escoltarem totes les tipologies d’instruments tradicionals, des de les aromes atàviques del sac de gemecs i el flabiol fins a la cobla de sardanes. Per destacar-ne una, els 25 anys de la Banda d'En Vinaixa 2.2.

L’orgue de la Ciutat tindrà un protagonisme important ja que és el primer any en què per Sant Joan es compta amb aquest nou instrument. Així, a més dels usos litúrgics, s’han programat dos concerts. El primer, Cornucòpia, és per a gralla i orgue en el qual Jonathan Carbó i Jordi Mestres exploren la combinació dels dos instruments: la gralla, protagonista de la música festiva i de carrer, i l’orgue, lligat a la tradició culta i litúrgica. El segon són les “Llibertats d’orgue sobre el seguici vallenc”, a càrrec de l’organista Josep Mateu. Després del Concili de Trento, i molt especialment durant el segle XIX, els organistes de les esglésies tocaven les melodies més populars de la localitat. Aquestes alegres expansions musicals es coneixen com a llibertats d'orgue i foren recollides en les llibretes on els mateixos organistes les anotaven. Així l’orgue de la Ciutat evoca les músiques del seguici cerimonial a través dels tubs del nou instrument.

En l’àmbit familiar, a més de la nova franja infantil en l’aparcament del Carme, també s’han programat sessions de contacontes amb les narradores Karme González i Imma Pujol a la sala d’actes de la Biblioteca i al terrat de l’Ajuntament, així com el de La senyora de Valls a l’escenari del Centre Cultural en aquest cas amb la colla La Pessigolla. S’estrena un espai de joc participatiu amb el nou joc del seguici de Valls, a càrrec del col·lectiu local Tradicions en joc. Paral·lelament, quatre de les cinc novetats que gràcies a empreses i entitats vallenques fan gran la botiga de Sant Joan amb aquest marcat accent d’ADN vallenc, són de caràcter familiar: el joc esmentat, dos contes i una careta. Finalment, es consolida la Casa de la Festa en l’espai del Teatre Principal, en una iniciativa que l’any passat va ser imitada en moltes altres localitats.

En la línia de visualitzar els recursos castellers de la ciutat de Valls, s’han programat dos concerts coorganitzats amb les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls als seus respectius locals. A Valls les colles van aconseguir comptar amb locals propis fa dècades en un esforç ingent, i es volem posar en valor. Per això la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls, enguany serà seguida de dos concerts en els respectius locals. A la Joves actuarà la Balkan Paradise Orchestra, una formació de brass band amb metall i percussió, que fusiona l’arrel mediterrània amb l’essència dels ritmes balcànics. A la Vella Roba Estesa, amb la síntesi de folk i electrònica en el desè aniversari de la seva fundació.

Finalment, a l’aparcament del Carme s’incorpora un altre dels grups avalats per la Comissió de músiques: La Pegatina, per presentar el seu darrer treball, Darle la vuelta, setè àlbum d’estudi. Una de les formacions més populars i alhora més estimades a Valls.

A totes aquestes novetats, cal afegir els noms ja anunciats com Emma Vilarasau, liderant l’espectacle teatral “La Cabra o qui és Sylvia?”, una nova versió d’aquesta celebrada obra que torna als escenaris després de l’èxit assolit fa quinze anys; els concerts de Zoo, Stay Homas, Ciudad Jara, Jazzwoman, La Fúmiga, noms joves com Ginestà, els vallencs Figaflawas, les promeses de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard, el pop d’autor de Ferran Palau, la cornamusa del vallenc Francesc Sans en el seu primer disc, els clàssics de Frank Sinatra i Elvis Presley de la mà del també vallenc Loren, o el concert de la Nit de Sant Joan amb l’Orquestra Internacional Costa Brava; els concerts en franja de tarda, dedicats als públics familiars, amb les actuacions de Xiula i The Penguins · Reggae per xics. 

 

210525MesuresSantJoan

 

 

VALLS · 25 DE MAIG DE 2021