El món casteller saluda la represa en el seu primer acte social després de l’aturada de la COVID-19

El món casteller saluda la represa en el seu primer acte social després de l’aturada de la COVID-19

>El Centre Cultural de Valls acollirà aquest dissabte, 12 de juny (19.30h), la quinzena edició de la Nit de Castells, que arriba en el moment en què els primers símptomes de represa castellera han tornat el moviment a les colles i l’ambient al conjunt el món casteller.

>La Nit de Castells serà el primer acte social després d’un any i mig d’aturada a causa de la pandèmia. 

>Caps de colla i presidents de més de 50 colles, autoritats institucionals de primera línia i representants d’organismes, empreses i mitjans se citaran al Quilòmetre 0, amb l’objectiu de refermar la voluntat del món casteller per continuar sent un referent social.

A les portes de Sant Joan i amb la majoria de colles que han iniciat els seus assaigs en grups reduïts, la 15ª Nit de Castells subratlla enguany la seva condició de punt de trobada del món casteller sense camises després de la llarga pausa provocada per la Covid. La gala se celebrarà amb totes les mesures sanitàries de prevenció per al coronavirus.

El format de la Nit de Castells serà presencial, però també en emissió online i televisiva. Més de 50 representants de colles castelleres –en la seva majoria, caps de colla i presidents– han anunciat la seva presència al Centre Cultural. Entre els assistents també hi haurà la presidenta el Parlament, Laura Borràs; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, a més d’altres càrrecs institucionals i representants dels entramats social, cultural i econòmic.

En aquesta edició, la Nit de Castells lliurarà sis premis, que han estat decidits en els darrers dies per tres jurats diferents (cronistes castellers, representants de les colles de gamma extra i Consell Assessor de la Revista Castells) i una votació popular. Amb una temporada sense castells, com va ser la del 2020, el catàleg de premis posa el focus en el vessant social, però manté l’essència castellera que distingeix aquests guardons. El Premi a la Trajectòria –probablement el més emblemàtic en cada edició– serà el quinzè que es lliura, des del primer concedit en la cita inaugural de la Nit de Castells, el 2007. 

A més, la Nit premiarà una campanya de comunicació vinculada al món casteller duta a terme l’any passat, una iniciativa solidària en temps de pandèmia, el Premi Especial a un fet rellevant durant el 2020 i les dues categories de fotografia (patrocinades per Repsol): la professional i l’amateur. També donarà l’Ambaixador Castells a una figura que no forma part d’aquest univers. Llevat de la categoria popular del premi de fotografia, la resta de guardons són secrets fins a la mateixa nit.

La gala estarà dirigida pels mataronins Tere Almar i Josep Rodri i presentada per Carles Cortés i Aina Mallol. S’hi veurà una coreografia de la companyia Dans Invitro, amb les ballarines Marta Dalmau, Cristina Castellà i Bàrbara Martín. La creació musical ha anat a càrrec del compositor Ivó Oller, que serà acompanyat en directe pel percussionista Josep "Pinyu" Martí. La Nit també tindrà un notable pes audiovisual amb els equips de creació i realització de TAC12 i la Xarxa, així com d’Atzavara Productora Àudiovisual i del propi Josep Rodri. Els textos del conegut casteller dels Capgrossos, Cugat Comas, i els versos de Salvador Espriu, així com la participació de l’actor Aniol Devesa completaran la Nit a nivell artístic. Es podrà seguir per les televisions locals, a més de la plataforma Xala! La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12.

 

Premis de la Nit de Castells 2021:

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació durant l’any 2020 realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Premia les millors fotografies de la dècada 2010-19. Té dues categories:

  1. Professional. Atorgat per les colles que van assolir construccions superiors al 3de9f en la temporada del 2019.

  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina d’Instagram de la Revista Castells.

Premi Iniciativa social en temps de pandèmia. Premia una acció realitzada per una colla l’any 2020 amb finalitats i objectius solidaris. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi especial Nit de Castells 2021. Premia una acció de transcendència i impacte en el món casteller realitzada l’any 2020. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.