La resistència castellera al virus, Juanacho i la projecció exterior protagonitzen la Nit de Castells de la represa

La resistència castellera al virus, Juanacho i la projecció exterior protagonitzen la Nit de Castells de la represa

>La quinzena edició de la Nit de Castells s’ha celebrat avui a Valls en un ambient de satisfacció pel retrobament social que ha suposat la convocatòria d’aquesta cita, després de la llarga aturada provocada per la pandèmia.

>Es tracta del primer acte casteller multitudinari de tipus social des de l’esclat de la Covid. L’impacte que el virus ha tingut en l’univers casteller ha estat present en la gala i el lliurament de premis i, de fet, ha centrat bona part dels guardons lliurats.

>El casteller de la Colla Vella Juan Romero, Juanacho, la gent gran, les iniciatives solidàries i la projecció exterior del fet casteller han centrat els premis.

210612NitdeCastells

Valls, ciutat quilòmetre 0 dels castells, ha estat el punt d’arrencada de l’activitat castellera, també en el terreny social. La Nit de Castells ha atret més de 300 persones arribades de diferents punts del país, per saludar la represa de l’activitat castellera. Representants de més de 50 colles castelleres (en la seva major part, caps de colla i presidents), càrrecs institucionals i responsables d’empreses i organismes socials i culturals hi han assistit a la gala, articulada entorn a un espectacle dirigit pels creadors escènics Tere Almar i Josep Rodri i presentada per Carles Cortés i Aina Mallol. L’acte ha estat retransmès en directe per TAC 12 i Penedès TV, a més de la plataforma Xala! i en diferit per tretze televisions locals d’arreu del país.

L’impacte de la Covid ha estat present en tot moment, tant en el fil artístic de la gala, que ha comptat amb les paraules sentides de Cugat Comas, dels Capgrossos de Mataró, l’actor Aniol Devesa, la música d’Ivó Oller i Pinyu Martí, la dansa de Dans in Vitro, i la creativitat audiovisual d’Atzavara i dels equips de TAC 12 i la Xarxa, com en el repartiment de diversos premis. L’acte ha finalitzat, com és habitual, amb el lliurament del Premi a la Trajectòria, un dels moments més emotius i esperats de la Nit, que enguany l’ha guanyat Juan Romero, Juanacho, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb sòlida i llarga trajectòria al tronc de les construccions i com a cap de colla. 

Un altre moment emotiu ha estat el Premi Especial Nit de Castells 2021, amb el qual ha començat la gala. El guardó –lliurat per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’editor de la Revista Castells, Santi Terraza– ha estat concedit a la gent gran del món casteller, com a símbol d’un dels sectors que més ha patit els terribles efectes de la pandèmia. Hi han pujat sis castellers a recollir-lo, que havien estat canalla en la seva època: Marcel·lí Güixens (Nens del Vendrell), Joan Vallès (Minyons de l’Arboç), Mariano Borreda (Xiquets de Tarragona), Francesc Moreno Melilla (Castellers de Vilafranca), Lluís Lirón (Colla Joves) i Sendo Anguera (Colla Vella). Es tracta dels protagonistes d’una fotografia realitzada per la Revista Castells just abans de l’inici de la pandèmia, amb motiu d’un reportatge que narrava els seus records de quan eren canalla (Rafel Pena, Xamalí, també va participar en el reportatge, però avui no ha pogut ser-hi a l’escenari).

La Nit de Castells també ha premiat les colles de l’exterior pel seu espot Tornarem, que van gravar a l’inici del confinament. Es tracta d’una enginyosa campanya que va comptar amb la participació dels Castellers d’Edimburg, Castellers of London, Castellers de París, Castellers d’Andorra, Castellers de Madrid, Castellers de Montreal i Castellers de Lo Prado. Hi ha pujat a recollir-lo Juli Peña, dels Castellers d’Andorra.

La Covid també ha estat present en el Premi social a una iniciativa social en temps de pandèmia, que ha reconegut la tasca del rebost solidari dels Castellers de la Vila de Gràcia, que mantenen actiu des dels inicis del confinament com a suport als col·lectius més vulnerables. L’entitat Adifolk ha rebut el guardó Ambaixador Castells, per la convocatòria de les trobades internacionals de cultura popular catalana, que acostumen a comptar amb presència castellera. La Nit també ha estat testimoni del lliurament dels Premis Repsol de Fotografia castellera, que aquest cop s’han centrat en imatges de la dècada del 2010 al 2019. Lins Griñó, en categoria professional, i Esteve Moles, en la de votació popular, han estat els dos guanyadors.

La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12. Durant l’acte s’ha també l’Anuari Castells 2021, editat per la Revista Castells.

 

XV Premis Nit de Castells

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.

Juan Romero, Juanacho, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, per una àmplia i sòlida vida castellera, que l’ha portat a primera línia, tant com a casteller de tronc com a dirigent i rostre visible de la seva colla.

Premi especial Nit de Castells 2021. Premia una acció de transcendència i impacte en el món casteller realitzada l’any 2020. Atorgat per la Revista Castells.

A la gent gran, el col·lectiu que més ha patit els efectes del virus. Aquest premi s’escenifica en castellers veterans que havien estat canalla i que la Revista Castells va ajuntar, precisament, just abans de la pandèmia, el desembre del 2019: Lluís Lirón (Colla Joves), Sendo Anguera (Colla Vella), Francesc Moreno Melilla (Castellers de Vilafranca), Mariano Borrero (Xiquets de Tarragona), Marcel·lí Güixens (Nens del Vendrell) i Joan Vallès (Minyons de l’Arboç). 

Premi Iniciativa social en temps de pandèmia. Premia una acció realitzada per una colla l’any 2020 amb finalitats i objectius solidaris. Atorgat pels cronistes castellers.

Al rebost solidari dels Castellers de la Vila de Gràcia, pel seu abast, tenacitat i capacitat d’implicació social en ple temps de pandèmia.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació durant l’any 2020 realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

A la campanya Tornarem, de les colles internacionals, realitzada a l’inici de la pandèmia, per la seva originalitat, enginy i cohesió. Hi participen Castellers d’Edimburg, Castellers of London, Castellers de París, Castellers d’Andorra, Castellers de Madrid, Castellers de Montreal i Castellers de Lo Prado.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Adifolk per la seva tasca de difusió i divulgació dels castells en els aplecs organitzats arreu d’Europa, en els quals ha acostumat a integrar una colla castellera.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Premia les millors fotografies de la dècada 2010-19. Té dues categories:

  1. Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

1a classificada: Lins Griñó

2a. classificada: Clàudia Sauret

3a classificada: Lins Griñó

4a classificat: Albert Nel·lo

Accèsit seguretat: Marc Lladó

 

  1. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina d’Instagram de la Revista Castells.

1a classificada: Esteve Moles

2a. classificat: Cristian Muñoz

3a classificada: Lídia Fontbernat

4a classificat: Cristian Muñoz

 

210612NitdeCastells

210613NitdeCastells2

CONSULTEU TOTES LES IMATGES AL SEGÜENT ENLLAÇ

 

VALLS, 12 DE JUNY DE 2021