El Sant Joan de Valls obre la represa de les festes majors de Catalunya amb una alta participació, civisme i un ampli ressò

El Sant Joan de Valls obre la represa de les festes majors de Catalunya amb una alta participació, civisme i un ampli ressò

> Les comissions, entitats i l'organització han demostrat una gran capacitat d'adaptació als canvis de normativa i restriccions per la Covid-19.

> S'han distribuït 14.358 entrades, un 94% de les localitats ofertades en els actes organitzats per les comissions de la festa.

> La diada de la represa castellera per Sant Joan o el piromusical, alguns dels actes que han situat el Sant Joan vallenc i la ciutat com a centres d'atenció dels mitjans de comunicació.

210628BalanSantJoan

El Sant Joan vallenc ha marcat la represa de les festes majors i de la cultura popular del país. Primera en el calendari tradicional de les grans festes majors d'estiu a Catalunya, enguany Sant Joan ha marcat també el camí de la represa i ho ha fet enmig de les restriccions i mesures de seguretat per la pandèmia de la Covid-19. En aquest context, Sant Joan ha estat capaç de tancar 8 dies de celebracions i demostrar que, progressivament, es pot recuperar l'activitat festiva, mantenir el caràcter popular com a segell d'identitat, i fer-ho de manera segura i amb una alta participació.

Les comissions de participació, així com les entitats organitzadores dels diversos actes, han tingut una alta capacitat d'adaptació als canvis de normativa i a les restriccions i mesures de seguretat per la pandèmia. A la vegada, Sant Joan ha estat marcat també pel civisme dels espectadors i participants en el conjunt d'actes en els que s'han seguit les principals recomanacions de seguretat indicades per l'organització d'acord amb les restriccions de seguretat marcades pel Procicat i les autoritats sanitàries.

En total s'han distribuït 14.358 localitats gratuïtes o a preus simbòlics en els diferents actes organitzats per les comissions, el que representa un 94% del total de l'oferta. En aquest sentit, hi hagut una gran resposta del públic, amb el cartell de localitats exhaurides en la gran majoria d'espectacles i activitats. Així, per exemple, amb el segon concert dels Stay Homas que l'organització va aconseguir programar després que el Procicat ampliés a pocs dies de la festa els horaris de les activitats culturals, aquest espectacle ha estat el més vist, amb 1.600 espectadors, el doble del darrer cop que aquest grup va actuar a la demarcació de Tarragona.

D'altra banda, el sistema de retorn d'entrades d'espectadors que finalment no podien assistir als espectacles ha permès que es poguessin posar a disposició del públic aquestes localitats. En concerts com Zoo, Stay Homas o la Pegatina cada entrada que es retornava ràpidament s'adquiria de nou en una tendència que s'ha observat també en altres actes, si bé també és cert que en alguns casos un 10% de les localitats no s'han retornat.

De la programació d’aquest Sant Joan destaca l’esforç de les entitats per fer possible que el seguici cerimonial actués, per segona vegada després de fer-ho ja per Santa Úrsula, en format adaptat a escenari en dues ocasions, els dies 23 i 24, i també el 25 en el cas del seguici petit. Els diferents escenaris de la festa han complert amb les necessitats tècniques requerides, d'acord amb les característiques de les activitats i amb qualitat per al públic, adaptats a més a la normativa que marca que els espais estiguin delimitats, amb control d'accés i d'aforament, amb públic assegut i amb distància física entre els espectadors. A la vegada, hi hagut un important esforç presencial dels Mossos d'Esquadra i Policia Local així com dels serveis de seguretat, de control d'accés i de Creu Roja, com a prevenció i per vetllar pel compliment de les mesures establertes.

Ressò de la festa major portes enfora

Sant Joan també ha assolit un ampli seguiment informatiu en nombrosos mitjans de comunicació. Així, la represa castellera amb els pilars del dia 24 a la plaça del Blat que van protagonitzar les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, va aconseguir un ampli ressò en agències de notícies i mitjans internacionals, a més de retransmissions en directe per a tot Catalunya, tan en digitals com per ràdio i televisió a través del programa especial produït conjuntament per TAC12 i la Xarxa. 

També el piromusical de cloenda de la Festa Major dirigit per la mestra pirotècnica Teresa Rey va aconseguir enguany un ampli ressò en diversos mitjans de l'Estat espanyol. A més, en el Sant Joan d'enguany ha destacat l'ampli seguiment de TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, tant en els seus informatius com en les retransmissions en directe de les balladetes del seguici per Completes, la diada de la represa castellera i el piromusical.

L'organització i les diferents comissions valoraran com cada any després de la festa aspectes que es poden millorar, entre elles la protecció del sol d'alguns espais o els horaris d'alguns actes com el seguici petit del dia 25 que s'hauria pogut endarrerir per evitar la calor. 

VALLS · 28 DE JUNY DE 2021