La Fundació i la taula de coordinació acorden celebrar les Festes Decennals de Valls l'any 2022

La Fundació i la taula de coordinació acorden celebrar les Festes Decennals de Valls l'any 2022

> L’organització es fixa com objectiu que les Decennals de la represa siguin també les «Decennals de totes i tots»

> Les properes festes es promocionaran i seran recordades com les «Decennals del 2021+1» 

La Taula de Coordinació i el patronat de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls han acordat aquest dijous, en una reunió conjunta dels seus representants, la celebració de les festes del divendres 28 de gener al diumenge 6 de febrer de 2022. L’organització ha establert també que les properes celebracions es promocionaran com les «Festes Decennals del 2021+1» per mantenir el número «u» com a protagonista i recordar així que Valls celebra des de 1791 aquestes festes extraordinàries cada deu anys, tots els anys acabats en «u».

Les Decennals de 2021 es van haver d’ajornar després que tant el Patronat com la Taula de Coordinació així ho decidissin per l’evolució i agreujament de la pandèmia i per les restriccions i mesures de seguretat per la Covid-19 que impedien la seva celebració. Durant la reunió d’avui, després d’analitzar l’escenari actual amb la millora generalitzada dels indicadors sanitaris, l’augment constant de població vacunada i la progressiva reducció de les restriccions en activitats socials, culturals i festives, l’organització ha pres la decisió de celebrar les Decennals el 2022.

Amb aquest horitzó, les diferents comissions participatives i l’organització tècnica continuaran amb els treballs de preparació de les festes. En aquests moments, es treballa en la producció tècnica dels espais on es desenvoluparan els espectacles i les activitats, una tasca que es troba ja en un grau molt avançat. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha anunciat la decisió de celebrar les Decennals el 2022 acompanyada pels representants de l’organització i ha agraït l’esforç conjunt de comissions, associacions, entitats i ciutadans que participen activament en l’organització de les festes.

L’organització s’ha fixat com objectiu que les properes festes siguin «les Decennals de la represa» i les «Decennals de totes i tots». Així, es vol que les «Decennals del 2021+1» siguin motor de recuperació i de rellançament de la ciutat, així com unes festes populars, participatives i obertes a tothom. En aquest sentit, des de la Fundació i la Taula de Coordinació s’ha posat l’accent en aquest punt, per garantir que tothom hi pugui participar amb la gratuïtat de bona part de la programació així com amb abonaments i entrades a preus reduïts i línies específiques d’ajuts que s’aniran concretant en els propers mesos.

L’organització també ha destacat la importància d’organitzar les Decennals ajustades a la realitat econòmica i a la situació sanitària per la pandèmia. És per això que els actes s’adaptaran a l’evolució de la Covid-19 i a les mesures i restriccions que es puguin establir a cada moment. 

Les Festes Decennals compten amb una organització participativa formada per una àmplia representació d’entitats, associacions i ciutadans que configuren les 11 comissions. En aquesta edició l’estructura organitzativa ha incorporat tres comissions noves: la d’audiovisuals, la de voluntariat i la literària. Aquestes comissions s’afegeixen a les preexistents: l’artística, espectacles familiars, Decennals a les escoles, seguici cerimonial, Xiquets de Valls, actes religiosos, esports i cultura.

Les Festes Decennals de Valls

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela se celebren cada deu anys a Valls des de l’any 1791, com una celebració extraordinària proclamada festa tradicional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010, any en què els castells que havien nascut en el si de les primeres Decennals també són proclamats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Les Decennals les organitza la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls i un gran nombre de comissions de participació ciutadana.

VALLS, 1 DE JULIOL DE 2021