El Museu de Valls programa tres activitats amb motiu de l’exposició «Antoni Tàpies bronzes intervinguts»

El Museu de Valls programa tres activitats amb motiu de l’exposició «Antoni Tàpies bronzes intervinguts»

> Un concert de música, una xerrada i un cicle de diàlegs formen part d’aquest cicle commemoratiu al polifacètic artista català

El Museu de Valls programa tres activitats gratuïtes amb motiu de l'exposició «Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987-1989)», que actualment es pot veure a les seves instal·lacions. Aquesta mostra reuneix gairebé una vintena d'obres d'un dels artistes catalans més importants de la segona meitat del segle XX. La primera de les tres activitats és un concert de música que tindrà lloc aquest proper divendres dia 31 de maig a les 19:30. Sota el nom de La maleta d'Antoni Tàpies, la Fundació Tàpies ha organitzat un cicle de concerts en la que músics de l’ESMUC interpretaran les músiques que agradaven especialment a l'artista. En el concert al Museu de Valls es podrà escoltar l'obra Hyxos, del compositor italià Giacinto Scelsi (La Spezia, 1905 – Roma, 1988). Els intèrprets són Juan Carlos Narvaez, a la flauta, i Álvaro Ayuso a la percussió.
La segona activitat es farà el dissabte 8 de juny, a les 12 del migdia, amb una xerrada oferta per Franc Vilà, propietari de la foneria Vilà de Valls, amb el títol «La tècnica de la foneria i les obres de Tàpies». En la xerrada el fonedor explicarà la tècnica amb què es van fondre les obres de Tàpies, a la foneria vallenca, i es farà una visita a l'exposició per conèixer com van sorgir i com es van executar les obres que es mostren a l'exposició del Museu de Valls.
Finalment el dijous 13 de juny a les 20:30, dins del cicle de diàlegs Tàpies. Art i Territori que organitza la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, a la qual pertany el museu vallenc, hi haurà una conversa entre Conxita Oliver, crítica d'art i comissària de l'exposició Tàpies, i l'escultor Toni Giró, una reflexió actual al voltant de l'obra de Tàpies. Totes les activitats són gratuïtes, com la mateixa entrada a l'exposició.

La vinculació de Tàpies amb Valls no és només perquè en el fons del Museu hi ha diverses obres seves, sinó perquè l'artista hi va fondre una desena de peces a la foneria Vilà, situada al polígon industrial de la ciutat, l'any 1987. Aquesta exposició singular recull aquestes figures de bronze que no s'havien reunit des del desembre de 1987, quan es va fer la seva presentació a la galeria Carles Taché de Barcelona. 

 

Maleta Tàpies

Antoni Tàpies tenia dos estudis de pintura: un a Barcelona, al carrer de Saragossa, i l’altre Campins, al Montseny. La casa-estudi de Barcelona va ser dissenyada per l’arquitecte J.A.Coderch, seguint les exigències de l’artista, tant pel que fa als materials com al temperament sobri i calmat de l’ambient que necessitava. La masia de Campins va ser adquirida per part de la família l’any 1956 amb els primers estalvis que van fer amb la voluntat de retirar-s’hi algunes temporades, principalment a l’estiu, i defugir de la dispersió de la ciutat.

Quan Antoni Tàpies es desplaçava d’un lloc a l’altre, portava una maleta plena de discs LP’s del moment, que anava canviant i revisant en funció dels interessos personals i de les tendències musicals del moment. Malgrat que Tàpies no barrejava les accions, és a dir, quan pintava, pintava i quan escoltava música, escoltava música, era un gran melòman, una passió que li va ser transmesa des de ben petit.

Després de la mort del pintor, Miquel Tàpies, el fill petit de l’artista, va llistar el contingut d’una de les maletes amb la voluntat de generar una proposta musical que recollís els clàssics del segle XX: A. Webern, A. Schonberg, G. Scelsci, G. Ligeti, I. Xenakis, M. Feldman, J. Cage, P. Boulez, etc.

El cicle de concerts de la Maleta Tàpies va començar 13 de desembre de 2023, al Parlament de Catalunya, va tenir lloc la primera actuació del cicle davant l’obra 7 de novembre, d’Antoni Tàpies. L’acte va coincidir amb l’inici de les activitats de L’Any Tàpies. El segon concert es va fer al 22 de desembre del 2023, a l’Ajuntament de Barcelona, i l’actuació va tenir lloc davant l’obra Complement, realitzada el 1999. El 12 de gener del 2024, l’actuació va tenir lloc davant l’obra titulada Les quatre cròniques (1990), exposada al Palau de la Generalitat. També s’han fet concerts al Museu de Sant Boi, davant l’obra 11 de setembre (1983), i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, en l’interior de la Sala de Reflexió, entre d’altres

 

VALLS · 30 DE MAIG DE 2024