El Sant Joan vallenc es clourà amb un piromusical el 26 de juny

El Sant Joan vallenc es clourà amb un piromusical el 26 de juny

El Sant Joan vallenc es clourà amb un piromusical el 26 de juny

> El dispararà la valenciana Pirotècnia Peñarroja amb més de cent anys d’història

> Ha guanyat dos primers premis al Concurs de San Sebastián, el més prestigiós a l’Estat

La Festa Major de Sant Joan de Valls 2017 tindrà una cloenda especial en disparar-se un espectacle piromusical, que conjuminarà els focs d’artifici i la música en la zona del Fornàs. L’empresa encarregada de disparar-lo serà la Pirotècnia Peñarroja, que tradicionalment obre cada 1 de març les mascletaes de les Falles de València i en les quals ha participat ininterrompudament des de 1993. L’any passat també realitzà altres piromusicals de gran prestigi, com el del festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que va reunir més de cent mil persones; el del Festival Medieval d’Elx en què també es va programa el cèlebre Misteri d’Elx, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO; o a les festes majors de San Isidro de Madrid al Parc del Retiro. Aquest mateix 2017 ha disparat el piromusical de la Cavalcada dels Reis d’Orient a la mateixa ciutat de València.

Dilluns 26 de juny, enguany jornada festiva a Valls, la zona del Fornàs es vestirà de gala per acollir el nou espectacle, que es preveu que mantingui la durada dels castells de focs clàssics dels darrers anys,  amb quinze minuts. El Castell de focs vallenc ha pujat de nivell en les edicions viscudes a partir de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2011. La nova disposició estrenada precisament també per al Piromusical de cloenda d’aquelles festes, que ha ampliat el camp visual per als espectadors, ha permès un millor disseny per part de les pirotècnies i ha augmentat la seguretat de l’espectacle, ha fet que Sant Joan hagi comptat amb algunes de les millors empreses del panorama estatal.

Així els noms de Ricardo Caballer (Decennals 2011), Vicent Caballer (Sant Joan 2011), o Pirofantasia, Gironina, Turís o Valenciana en les següents edicions, han permès la progressió en prestigi i assistència a l’acte més multitudinari de la Festa Major de Sant Joan. Ha esdevingut una marca distintiva de la Festa Major vallenca comptar amb alguns dels grans noms de la pirotècnia presents a les Falles de la ciutat de València o en els més prestigiosos concursos internacionals de focs, actualment els de San Sebastián i Bilbao.

Per aquest motiu, enguany des de l’organització vallenca s’ha optat pel fer el salt qualitatiu i diferenciador d’evolucionar el castell de focs clàssic cap al nou format del castell de focs piromusical. La nit del 26 de juny els equips tècnics de so seguiran la mateixa disposició que en el Piromusical de les darreres Decennals amb cinc punts d’emissió frontals i dos en els extrems, tots situats en torres d’elevació per facilitar la propagació de les melodies. La durada mantindrà la de la Festa Major i no pretén emular la mitja hora de les Decennals.

Empresa centenària amb projecció internacional
Dins la línia de comissions participatives del Sant Joan vallenc, la comissió de pirotècnia, integrada per diferents especialistes que ja van triar el Piromusical de les darreres Decennals, va estudiar els nou projectes presentats, i realitzà la tria de l’empresa del Piromusical, que serà la Pirotècnia Peñarroja, de la localitat valenciana de la Vall d’Uixó. Els criteris de selecció han estat de caire artístic, a partir dels efectes i dissenys creats pels diferents directors que cada  companyia va presentar.
Amb més de 100 anys de tradició familiar, ja que va ser fundada l’any 1895, i amb cinc generacions de treball en l’art de la pólvora, la Pirotècnia Peñarroja s'ha convertit en una de les de referència a tot l’Estat. Prova d'això són els diferents premis i reconeixements aconseguits al llarg de les darreres tres dècades en alguns dels certàmens més importants a nivell estatal. Destaquen els dos primers premis assolits al concurs de més prestigi a l’Estat, el de San Sebastián. Hi ha obtingut  la Concha de Oro l’any 2004, i la mateixa Concha de Oro cinc anys després, el 2009, i també  el primer Premi del Jurat Jove.

Peñarroja també ha estat una de les pirotècnies que ha fet el salt internacional, amb esdeveniments tan destacats com la Cloenda del Mundial d'Atletisme 2003 a l'estadi de Saint Denis de París, la capitalitat europea de la cultura de Lille (França) el 2004, el macroespectacle Les enfants du Bouregreg a Rabat-Salé (Marroc) el 2008. Altres focs molt importants han estat els de la proclamació del Misteri d’Elx i el Palmerar també d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat el 2002; la inauguració de l’Any Sant Lebaniego a Cantàbria el 2006; el piromusical del mil·lenari de la fundació de l’antic regne de Badajoz el 2014; la inauguració de la prestigiosa Quinzena Musical de San Sebastián també el 2014; o l’encesa de la Focara de Novoli, a Itàlia, el 2015, festa proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Així mateix, Peñarroja també fou pionera en la creació d’espectacles pirotècnics amb la música en directe, com l’Homenatge al pintor valencià Joaquín Sorolla, que l’any 1997 va conjugar per primera vegada a l’Estat música, dansa i focs artificials en un muntatge en què van participar més de 200 persones actuants. Des d’aleshores han estat nombroses les oportunitats en què ha acompanyat la música d’orquestres clàssiques en directe.

D’altra banda, Pirotècnia Peñarroja és experta en posar els efectes pirotècnics al servei de l’art i l’entreteniment. Ho demostra la seva habitual col·laboració amb la prestigiosa companyia de teatre de carrer de gran format Xarxa Teatre, amb moments tan destacats com la inauguració del Festival de Teatre Clàssic de Mérida el 2009, o el seu paper com a pirotècnics en el popular programa de televisió «El Hormiguero», d’Antena 3, des de fa nou anys.

Peñarroja segueix sent fidel a les celebracions més patrimonials com les de les Festes de la Magdalena de Castelló, on ha obtingut diversos primers premis del concurs de mascletaes, com els dels anys 2016, 2007 i 1999. La nissaga familiar va començar amb José Peñarroja Huguet, el besavi de l’actual propietari; continuà amb José Peñarroja Cubelch, l’avi; amb Vicenta Peñarroja Fas "Vicentica la coetera de la Vall", la mare; i actualment amb Pepe Nebot Peñarroja i el seu fill José Vicente Nebot Navarro, qui actuarà com a director artístic de l’espectacle piromusical de Valls. 

 

170519piromusicaltac12

 

Enllaços relacionats Festa Major de Sant Joan 2017

A la venda les llotges i cadires per la Principal de la Bisbal

L'Associació Juvenil Big Fam organitza el primer concurs de grafits i murals de Valls amb el seguici festiu com a protagonista

Valls aposta pels concerts gratuïts per Sant Joan amb nou grups que coparan la programació més multitudinària

El Ball de Cercolets torna al seguici cerimonial de la ciutat

Faemino y Cansado portaran l'humor al Sant Joan de Valls

El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan