Àliga, gegants i tronada, protagonistes de l'arrencada de la festa major

Àliga, gegants i tronada, protagonistes de l'arrencada de la festa major

Àliga, gegants i tronada, protagonistes de l'arrencada de la festa major

Aquest dimarts dia 20 de juny, ha començat la Festa Major de Sant Joan de Valls. La cerimonial sortida de l'àliga de la ciutat al balcó de l'Ajuntament ha marcat el tret d'inici, tot just després de l'acte de proclamació del SantJoaner 2017 que enguany ha reconegut la contribució de mossèn Josep Bofarull, rector de la parròquia de Sant Joan, a la festa. Bofarull ha col·laborat en tots els aspectes en què el seguici cerimonial i el ritual de la festa es donen la mà amb el vessant religiós, per exemple, amb l’impuls de les Completes, els ajustaments horaris dels oficis per facilitar les balladetes i els castells, o la ritualitat dels tocs de campanes. Per aquest motius, a proposta de la Comissió de Ritual, la festa de Sant Joan li ha volgut reconèixer la seva trajectòria i li ha lliurat la bandera de la Ciutat que va durà a l’anada a la tronada i en la presidència del Tomb del Poble.

Després de l’acte de proclamació del Santjoaner i la sortida de l’àliga al Balcó de la Casa de la Vila, una plaça del Blat plena de gom a gom ha pogut dedicar el conte de la festa d'enguany al gegant de la porra i a la geganta que enguany celebren els seus 70 anys. El conte, a càrrec de Pep Callau, ha estat seguit per tota la plaça, sobretot pels nens embadalits amb  el nou color de cara i a les mans. La petada dels 1.000 globus de la festa a la plaça del Blat ha estat l'altre moment emocionant de la jornada a la que ha seguit la multitudinària Anada a la Tronada al Pati que ha inaugurat definitivament el Sant Joan.

Galeries d'imatges Flickr Visita Valls (Pere Toda/Ajuntament de Valls)

> Comença la Festa

 

> Proclamació del SantJoaner 2017

 

>> Consulta el programa

170525rotadorsantjoan

 

El programa del Sant Joan 2017, que ara sí arrenca oficialment, proposa continguts ben amplis de mires per a tots els gustos, edats i franges horàries. Concerts, revetlles, actes per als infants, arts visuals, grafits al carrer, sortides del seguici cerimonial, castells i focs artificials en format piromusical per cloure la celebració. S’inclouen novetats a l’acte del Foc del Canigó que sortirà directament des del Pati sense l’anada prèvia des de l’Ajuntament; l’Anada a Ofici a la qual s’hi sumen els ja existents ós i bou tradicional i els retrobats Cercolets; així com el Tomb del Poble que s’empelta del recorregut de la processó extraordinària de l’any passat dedicada a la Mare de Déu del Lledó amb la voluntat de redimensionar l’extensió de l’itinerari. Al Tomb s’incorpora la bandera de la ciutat, portada pel Santjoaner i acompanyada d’una banda de música, que vindrà de Vilanova i la Geltrú.

Tres escenaris musicals
Els concerts es concentren en els tres escenaris de la festa, tots ells al Barri Antic: la plaça de l’Oli, el Pati i l’aparcament, en una convocatòria anual de bandes de diferents estils que té la virtut de voler satisfer a gairebé tothom.

Des de grups de rock i pop dels Països Catalans de primer ordre, com Aspencat, Animal i Ebri Knight, a la represa de la formació original rumbera de Los Manolos; formacions punteres del panorama estatal com el mestissatge d'Amparanoia, i una picada d'ull a les primeres músiques joves que van arribar amb la democràcia amb el concert del cofundador de Tequila, Alejo Stivel, ara fa 40 anys. Completen el cartell els bascocatalans Green Valley i els contundents Lendakaris Muertos, també d'Euskadi. L'accent del Camp de Tarragona el posarà Roba Estesa amb el seu folk calentó.

La primera gran nit de concerts serà el divendres 23 de juny. L’obrirà l’ex Tequila  Alejo Stivel, amb un repertori de grans èxits dels 80, amb cançons seves com “Rock and roll en la plaza del pueblo”, “Quiero besarte”, “Dime que me quieres” o “Salta”, i himnes versionats que han traspassat generacions com “Enamorado de la moda juvenil”, “Qué hace una chica como tú en un sitio como éste” o “Hoy puede ser un gran día”. El seguiran Los Manolos, llegendes vives de la rumba catalana. Tornen a la carretera per commemorar els seus 25 anys de trajectòria que els va llançar a la fama pels Jocs Olímpics de Barcelona, amb la mítica «Amigos para siempre». Han arrencat gira al Festival Viña Rock a Villarrobledo que ha retronat amb «All My Loving» i el seu crit de guerra «Nainoná». Tancaran els concerts del dia 23 Ebri Knight, banda maresmenca que beu de la tradició per reivindicar l’espectacle, dur amb tota l’energia  música a cavall entre la memòria i el projecte, entre el passat i el futur, però sempre amb els peus en el present.

Dissabte dia 24 obriran els Animal que,  amb singles com «Només amb tu», han arribat amb pocs mesos de vida als número u de les llistes i assolir rècords i milions de visualitzacions a les xarxes. La seva barreja de sonoritats íntimes i contundents amb aires de pop, reggae, soul i mestissatge, conviden sempre a ballar. Els seguiran els valencians  Aspencat que es retiren dels escenaris fent cap al Sant Joan de Valls, una de les grans places que els ha vist triomfar i fer-se grans. Tancaran els Green Valley, músics alabesos i catalans que creen un petit ecosistema on creixen el reggae i el dancehall, i a partir d’una sorprenent posada en escena conviuen lletres reivindicatives i missatges positius.

El trio per al darrer dels concerts de Sant Joan a l’escenari del pàrquing del Barri Antic (dia 25) comença amb Roba Estesa, sis joves  del Camp de Tarragona que autodefineixen la seva sonoritat com folc calentó, tota una declaració d’intencions que abasten de la dona fins a la lluita i la festa. Seguirà Amparanoia, amb una Amparo Sánchez que compleix 20 anys de l’edició del seu primer i rodó treball discogràfic, convertida en tot un referent musical. El seu CD «El poder de Machín» segueix avui sonant increïblement actual i modern, tant per la vigència de les lletres com per la producció musical. I per tancar el Solsticidi 2017, serà el torn de Lendakaris Muertos i el seu punk ortodox, de gran velocitat, amb temes molt curts i cors continus i amb les lletres iròniques i àcides que combinen l’humor amb la crítica social i política.

La plaça de l’Oli comptarà amb les set actuacions de l’Orquestra Mitjanit (dia 20); el nou disc de la cançó d'autor compromesa de Cesk Freixas (dia 21);  el segell del Territori Vallenc de la mà dels combos locals de l’Escola de Música Robert Gerhard (dia 22) i el format acústic de Maria Jacobs presentant el seu disc (dia 23); les versions enèrgiques tribut a Fito y Fitipaldis amb la banda Acabamos de llegar (dia 24); el segon disc de Ramon Mirabet a les portes d’un estiu que el veurà actuar al prestigiós Festival de Cap roig, a Calella de Palafrugell (dia 25); i el folk més amable de La Portàtil FM (dia 26).

Programació familiar i humor
El tercer escenari musical serà al Pati on l’Orquestra La Principal de la Bisbal protagonitzarà la revetlla de Sant Joan. L’espai tindrà un marcat accent familiar la tarda del diumenge 25 quan actuarà la cantant predilecta del públic infantil Dàmaris Gelabert, dos dies abans que torni a fer temporada al Teatre Victòria de Barcelona. Només serà una de les activitats adreçades als més petits i a les famílies que escoltaran música a la plaça dels Alls, gaudir de les habilitats circenses a la plaça de la Biblioteca, o delectar-se amb contacontes en diferents espais.
Els Teatres de Valls també s’adhereixen a la Festa Major. El Centre Cultural acollirà l'incomparable duet còmic Faemino y Cansado amb el seu nou i darrer espectacle ¡Quién tuvo retuvo! (dijous 22). Capaços de seduir al públic més divers, des del de les programacions més desenfadades fins al de prestigiosos festivals com Temporada Alta de Girona, el muntatge manté els principis inalterables de l'humor psicodèlic de la parella, amb noves històries que els confirmen com l'aposta més interessant de l'humor estatal, tant en la forma com en el contingut.

 

Enllaços relacionats Festa Major de Sant Joan 2017

La Mulassa celebra els seus 30 anys aquest Sant Joan

Els Xiquets de Valls proclamen la Fundació Pau Casals com la seva ambaixadora per la temporada castellera 2017

Sant Joan ja es viu al carrer

El Sant Joan vallenc es clourà amb un piromusical el 26 de juny

A la venda les llotges i cadires per la Principal de la Bisbal

L'Associació Juvenil Big Fam organitza el primer concurs de grafits i murals de Valls amb el seguici festiu com a protagonista

Valls aposta pels concerts gratuïts per Sant Joan amb nou grups que coparan la programació més multitudinària

El Ball de Cercolets torna al seguici cerimonial de la ciutat

Faemino y Cansado portaran l'humor al Sant Joan de Valls

El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan