Valls dedica una exposició d'homenatge a l'artista Joan Serafini

Valls dedica una exposició d'homenatge a l'artista Joan Serafini

Valls dedica una exposició d'homenatge a l'artista Joan Serafini

> La mostra, coorganitzada pel Museu de Valls i l'Institut d'Estudis Vallencs, repassa la trajectòria artística de més de setanta anys de l'artista Joan Serafini (1931-2017)

El Museu de Valls i l'Institut d'Estudis Vallencs han coorganitzat una exposició d'homenatge a l'artista vallenc Joan Serafini (1931-2017), que obrirà portes aquest dimecres dia 21 de juny a les 20h del vespre. La mostra vol exercir de record i reconeixement al llegat artístic de Serafini i es podrà veure en dos blocs: al Pati i a la Sala Sant Roc.

D'una banda, a la Sala s'hi mostrarà una representació de l'obra feta per l'artista al llarg dels 70 anys de treball, on s'hi podrà trobar pintura, dibuix i escultura, des de l'obra religiosa fins als projectes de monument que va realitzar, passant per les figures que va realitzar i els retrats. En una altra part del mateix espai s'ha fet una reproducció del seu taller de treball. Tampoc hi faltarà una zona dedicada a la seva participació a les classes de dibuix del divendres, àmbit en el que va participar des dels anys quaranta fins l'any passat. L'espai del Pati està dedicat monogràficament a l'obra realitzada dins del Grup Un Nus, del qual ell va formar part activament entre els anys 1971 i 1984.

> Galeria d'imatges Visita Valls (Pere Toda/Ajuntament de Valls)

 

Joan Serafini, trajectòria i llegat artístic

Joan Serafini Masdeu (1931- 2017) va començar el seu aprenentatge artístic a l'Escola del Treball, amb Tost com a mestre de dibuix i Joan Borrull d'escultura. Més tard ho va fer amb Busquets. En els seus inicis compatibilitzarà el dibuix, la pintura i l'escultura, però a finals dels anys cinquanta la seva carrera artística es va abocar definitivament cap a l'escultura.

En la seva trajectòria inicial hi té un paper fonamental l'església de Sant Joan de Valls. Allí hi va fer un gran aprenentatge, fruit del treball en la nova construcció del retaule de l'altar major, on començarà a treballar-hi amb només setze anys. Varen ser set anys de treball en el qual va aprendre l'ofici d'escultor al costat del mestre Josep Busquets. Aquest contacte continuat, farà que l'any 1954, una vegada acabada l'obra, se'n vagi amb ell a Barcelona. De retorn a Valls va continuar treballant per l'església. Li encarregaran la construcció del manifestador i de l'urna pel Monument de Dijous Sant. I més tard, l'any 1961, Mn. Pujol el cridarà per fer les escultures de la façana principal. Farà les quatre imatges, sant Pere, sant Pau, santa Úrsula i sant Sebastià, el baptisme de Jesús, Moisès i Isaïes, els dos lleons heràldics, l'Esperit Sant i el Pare Etern, una tasca de més de dos anys de feina.

El mateix 1961 també li encarregaren la capella de la Sagrada Família, de la qual farà el projecte però només es materialitzarà el relleu de l'anunciació, pel frontal de la mesa de l'altar. Més tard va fer algunes altres intervencions: el cadirat de l'altar major, les portes d'entrada de l'església, amb al·lusions al baptisme, i la llibreria de sota l'escala del cor. Encara els anys cinquanta, col·laborarà amb Busquets en la construcció de diversos misteris per la processó de Setmana Santa de Reus i Valls, i farà el projecte de dues capelles per l'església de la Mare de Déu del Carme de Valls: la de Santa Teresa i de Sant Cristòfol. D'aquesta última en farà l'arrambador.

Més enllà de les comandes d'art religiós, realitzarà diversos monuments per la ciutat. L'any 1964, conjuntament amb l'Ignasi Ferré i Pere Queralt, realitzaren el monument a Anselm Clavé, ubicat originàriament a l'inici del passeig de l'Estació. L'any 1971 la Caixa li encarrega la figura de Sant Jordi, per ornar la plaça del mateix nom. I l'any 1972 l'Ajuntament li fa la comanda d'un monòlit per l'Agermanament amb Barcelona, situat a la plaça de sant Josep Obrer. I encara la primera institució local li va fer un parell d'encàrrecs més: l'any 1984 la placa en record a Carles Cardó, a situar a la casa on va néixer, i l'any 2007 el monòlit en homenatge a la Lleva el Biberó, en motiu de la trobada realitzada a Valls, de pedra de la Sénia, a situar a la plaça del Quarter.

Des de l'àmbit privat, els propietaris del restaurant Masia Bou, van encarregar-li l'any 2008 un monòlit en homenatge a Josep Gatell i Maria Roda, fundadors del restaurant l'any 1929, amb pedra de la Sénia i relleu en bronze amb el retrat dels homenatjats. I l'antiga Banca Catalana va demanar-li, per la seva oficina, un relleu en fusta dedicat a la Mediterrània.

Fora de Valls l'encàrrec més important el va rebre l'any 1973, va ser l'escultura “Màlaga”, al·legoria a aquesta província, pel Museu Pedregar de Bellaterra. Una de les peces més importants realitzades en plena maduresa artística. I fa pocs anys va fer una imatge de la Mare de Déu per una capella de carrer al Pla de Santa Maria.

Al llarg de la seva vida participarà en un bon nombre d'exposicions, gairebé sempre en col·lectives. La primera a on exposarà la seva obra és la de l'any 1947 en motiu d'entrar al grup de Nadal. Hi serà present anualment fins l'any 1973 (amb les excepcions de l'any 1954 i 1961). Hi tornarà l'any 1982 en motiu del 40é aniversari i l'any 1992, a l'escaure's el 50è aniversari. I ja no l'abandonarà fins la seva mort. L'última que participa és la de l'any 2016, poques setmanes abans de morir.

No es perdrà tampoc cap de les mostra de dibuixos del Cercle Vallenc d'Artistes Plàstics dels Divendres, que es realitzaran a la Sala de Sant Roc de Valls els anys 1986, 1989, 1997, 2002 i 2009. Ni les extraordinàries en motiu de les Festes Decennals, des de l'any 1951 fins la darrera de 2011. Menció apart és la seva participació al grup d'Artesans de l'Alt Camp, amb els quals hi va exposar en totes les mostres organitzades, gairebé una vintena.

La seva obra s'ha pogut veure en més de cent-setanta exposicions, pràcticament totes elles col·lectives. Especialment actiu ha estat els seus últims anys de vida. La seva jubilació li va permetre poder-se dedicar, amb cos i ànima, a la seva vocació artística. L'Ajuntament de Valls va atorgar-li el Títol de Reconeixement de la Ciutat l'any 2016.

Inauguració i horaris d'obertura

L'exposició obrirà portes aquest dimecres 21 de juny a les 20h a l'edifici de Sant Roc, i es podrà visitar de dimarts a dissabte de 19h a 21h, i els dissabtes, diumenges i festius de 12h a 14h.

20 de juny de 2017