Els Teatres de Valls, a punt per a la nova temporada

Els Teatres de Valls, a punt per a la nova temporada

> Art, La treva i La autora de las meninas porten noms importants com Pere Arquillué, Clara Segura, Francesc Orella, Ramon Madaula o Carmen Machi

> Els abonaments per als 3 espectacles es posaran a la venda a partir del 20 de setembre

Art, amb Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva; La treva, amb Clara Segura, Ramon Madaula, David Selvas i Mima Riera, i La autora de las meninas, amb Carmen Manchi, són els tres espectacles protagonistes de la propera temporada de tardor dels Teatres de Valls, al Centre Cultural. Els abonaments sortiran a la venda dimecres 20 de setembre a les 12 del migdia.

Dues obres al voltant del món de l’art i una altra sobre les conseqüències de la guerra de l’Iraq centraran la temporada teatral de Valls de la tardor 2017. L'abonament de tardor als Teatres de Valls arrencarà diumenge 8 d'octubre i abastarà fins al dissabte 25 de novembre. El muntatge Art, de Yasmina Reza, adaptada per Jordi Galceran i dirigida per Miquel Gorriz, amb Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva com a protagonistes (diumenge 8 d’octubre a les 18h); La treva (Time stands still), de Donald Margulies i dirigida per Julio Manrique, amb Clara Segura, Ramon Madaula, David Selvas i Mima Riera (dissabte 4 de novembre a les 21h), junt amb La autora de las meninas, creada i dirigida per Ernesto Caballero amb Carmen Machi, Mireia Aixalà i Francisco Reyes (dissabte 25 de novembre a les 21h), configuren els tres espectacles d’abonament que es podran veure al Centre Cultural de Valls durant els propers mesos.

Art, el text de Yasmina Reza que des de la seva estrena el 1994 s’ha convertit en un fenomen internacional de públic i crítica, és una comèdia intel·ligent sobre l’amistat. També és un immillorable vehicle de lluïment per a un trio de grans actors, com el repartiment d’aquesta nova producció, protagonitzada per Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. Un quadre en blanc posarà a prova una llarga relació entre tres homes que semblava impossible de trencar. Aquest és el punt de partida per a una obra molt enginyosa i divertida que han coproduït Focus, Mola Produccions, Bitó Produccions i Trasgo Producciones, i que es va estrenar al Teatre Goya de Barcelona l’octubre de 2016. La crítica mundial ha dit d’Art que és «Una comèdia summament intel·ligent, profunda i espiritual. Art toca allò universal» (Le Monde) i que «L’espectacular obra de Yasmina Reza es pot prendre com una declaració del significat i l’arbitrarietat de la paraula que dóna títol a l’espectacle: una paraula de tres lletres que sempre suscitarà a la controvèrsia” (The New York Times).

La treva (Time stands still) situa l’acció l’any 2009. Els Estats Units han envaït l'Irak des del 2003. La Guerra continua. La Sarah, una prestigiosa fotògrafa de guerra, torna de l'Irak al seu apartament, a Brooklyn. Ha resultat greument ferida a causa de l'esclat d'una bomba mentre cobria el conflicte. L'acompanya el James, també reporter de guerra, que després de patir una crisi nerviosa ha hagut de tornar a buscar la seva dona. Un cop a casa, hauran de cicatritzar les ferides. La visita del Richard, editor i bon amic de la parella, acompanyat de la seva novia, la jove i ingènua Mandy, farà que la Sarah i el James revisin el seu projecte de vida de parella. Un any de treva per a que cadascú decideixi, finalment, que vol fer amb la seva vida. L’obra suposarà el retorn a Valls de l’actriu Clara Segura, que va obtenir un gran èxit la temporada passada amb el muntatge Conillet, i també de noms tan importants com Ramon Madaula, Mima Riera o David Selvas, que treballen a les ordres de Julio Manrique en aquesta producció de la Brutal amb el suport de la sala Villarroel i de Bitó Produccions.

La tercera de les obres en abonament és La autora de las meninas, una coproducció del Grup Focus i el Centro Dramático Nacional (CDN-INAEM). Ens situa en un futur no gaire llunyà quan la crisi financera que sacseja Europa obliga a l'Estat espanyol a vendre el seu patrimoni artístic. Davant la venda del quadre de «Las Meninas», una monja copista rep l'encàrrec de fer una rèplica exacta de l'original de Velázquez, que es troba exposat al Museo del Prado a Madrid. A partir d'aquest moment la monja es veu atrapada en un encreuament d'interessos polítics i mediàtics. La popular actriu de teatre, cinema i televisió Carmen Machi protagonitza una original obra de teatre que reflexiona sobre la pèrdua d'interès cultural per part del poder i la banalització de l'art en la societat.

Abonaments

L'abonament dels tres espectacles serà de 45 € amb el carnet gratuït dels Amics dels Teatres de Valls, i de 49 €, si no es posseeix. Cada obra per separat té un preu de 22 a 24 €; que baixa amb carnet cultural a 16 i 18 €. Els abonaments sortiran a la venda dimecres 20 de setembre a les 12 h del migdia i es podran adquirir al servei central de taquilles ubicat al Principal. L'horari serà de dimecres a dissabte de 12 a 14 h als matins, i de 18 a 20 h a les tardes, durant les dues setmanes en què es podran adquirir els abonaments.

Les persones que encara no disposin del carnet dels Amics dels Teatres de Valls, que permet condicions econòmicament avantatjoses en el preu dels abonaments, poden realitzar-lo durant aquests mesos d’estiu en horari matinal a les dependències de la Xarxa de Cultura, a l’edifici de Ca Creus, al carrer de Sant Pere, 2.

18 de juliol de 2017