L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta la cinquena edició del projecte Xilofonada Poètica

L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta la cinquena edició del projecte Xilofonada Poètica

L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta la cinquena edició del projecte Xilofonada Poètica

El proper dimarts 20 de febrer a les 6 de la tarda tindrà lloc, al Centre Cultural Municipal de Valls, una nova posada en escena del projecte Xilofonada Poètica. La Xilofonada Poètica és un dels treballs que realitza l'escola i on s'hi destinen més recursos de tot tipus. El projecte, en el que hi participen els centres públics de primària de la ciutat, té tant un vessant musical com social, amb la voluntat d'oferir espais d'aprenentatge musical a totes les criatures i, molt especialment, aquelles que habitualment tenen poca relació amb la música, i fer-ho a través d'un projecte compartit.

La Xilofonada Poètica d'enguany parteix d'uns poemes de la M-Mercè Marçal -de qui enguany es celebra el vintè aniversari de la seva mort-, recollits en el llibre Tan petita i ja saps..., en una tria de Jaume Subirana i il·lustracions de Marta Altès. Els vuit poemes escollits han estat versionats per a cor, instrumental Orff i piano per Rosabel Bofarull, que és també la responsable del projecte. D'aquesta manera, el treball permet els alumnes treballar tant la part coral com la instrumental, amb els instruments de placa, molt habituals als centres educatius i que requereixen d'una tècnica instrumental molt senzilla. Això facilita la transformació dels nens en músics i intèrprets des del primer moment de treball.

Al concert hi participen les escoles Eugeni d'Ors, Baltasar Segú, La Candela, Eladi Homs, Enxaneta i ZER El Francolí, a més dels de l'Escola de música, amb un total de dos-cents alumnes d'entre 8 i 9 anys. El projecte, que es va iniciar el passat mes de setembre, inclou dos assajos parcials amb cent alumnes cada un, que tindran lloc els propers dies 14 i 15 de febrer a l'escola Eugeni d'Ors i Enxaneta, respectivament, a més d'un assaig general el matí del dia del concert al Centre Cultural.

La Xilofonada Poètica va iniciar-se fa cinc anys i en aquest recorregut Rosabel Bofarull ha versionat poemes de Joana Raspall, Montse Ginesta, Tomàs Lluc, Lola Casas i M-Mercè Marçal, sempre amb la intenció de generar nous materials que siguin útils no només a les escoles de música sinó, i molt especialment, als centres de primària.

El projecte, que s'estrena en un únic concert a Valls, ha cridat l'atenció a l'informatiu juvenil de TV3, Infok, que estan fent un seguiment del treball des de l'inici i seran tant a l'assaig com al moment del concert per seguir de ben aprop la dinàmica de treball, el procés d'aprenentatge i el resultat final. L'Escola s'encarregarà, també, de fer l'enregistrament del concert, com ja va fer l'any passat, i poder compartir el concert a les xarxes socials amb la millor qualitat audiovisual possible.

El concert serà dirigit, com ja és habitual, per Pol Berlinches i comptarà amb Rosabel Bofarull al piano i la participació de tots els mestres de música de les escoles participants.

Fotografia: Mar Bernàldez.

VALLS · 8 DE FEBRER DE 2018