La Biblioteca Popular de Valls celebrarà els seus cent anys de vida

La Biblioteca Popular de Valls celebrarà els seus cent anys de vida

La Biblioteca Popular de Valls celebrarà els seus cent anys de vida

> Completen les activitats un acte institucional, una conferència sobre la Mancomunitat de Catalunya, una visita a la Biblioteca Popular de Sallent i visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó

> Un contacontes familiar i l’edició d’un retallable pels centres escolars, entre les activitats pels més petits

> Els actes donaran inici el dijous 22 de març i s’allargaran fins el proper 23 de juny

El 21 d’octubre de 1916, amb motiu de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d'Eugeni d'Ors i de les autoritats locals i de la Mancomunitat. Dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa major de Sant Joan, va tenir lloc la seva inauguració, esdevenint la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. L'edifici noucentista, projectat per l'arquitecte Lluís Planas, va posar en funcionament el seu servei bibliotecari el 16 de juliol d’aquell mateix any. Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país.

El dijous 22 de març la ciutat de Valls donarà el tret de sortida a la commemoració del Centenari de la Biblioteca Popular (1918 - 2018). Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Valls, el Museu de Valls, l’Arxiu Municipal, l’Institut d’Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó i la Xarxa de Cultura han preparat tot un seguit d’activitats impulsades per una comissió que treballa de forma conjunta des de fa prop d’un any. Les activitats s’estendran durant els propers quatre mesos fins la Festa Major de Sant Joan quan, el 23 de juny, la Biblioteca Popular arribarà a l’edat de cent anys.

Entre les activitats destacades hi figuraran una exposició commemorativa al propi edifici de la Popular, que repassarà els cent anys de vida de l’equipament amb documents, imatges i objectes; i l’edició d’un llibre, amb textos de Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jep Martí i Núria Ventura que recollirà, entre d’altres, el projecte de construcció, els primers anys de vida de la biblioteca, una transcripció dels dietaris de les bibliotecàries o els darrers anys de servei bibliotecari a la ciutat.

Amb un caràcter més lúdic, la nit del 19 de maig el Museu de Valls dedicarà La Nit dels Museus als cent anys de la Popular, amb un espectacle nocturn que recrearà una vetllada de fa cent anys, viatjant en el temps fins el 1918, on personatges d’època, música jazz dels anys vint i un tast de vins completaran la visita nocturna en un edifici que s’omplirà de llum i colors per a l’ocasió.

També el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu pla de biblioteques tindran el seu moment destacat en la celebració, amb la conferència que realitzarà la bibliotecària i professora Teresa Mañà el dia 23 de maig a l’Institut d’Estudis Vallencs; mentre que el 5 de maig es realitzarà una sortida per visitar la biblioteca de Sallent, una altra de les quatre primeres de la Mancomunitat, juntament amb les d’Olot i Les Borges Blanques.

El Sant Jordi d’enguany també es veurà impregnat pels cent anys de la Biblioteca Popular, amb un acte especial a l’entrega de premis del Concurs de relats breus de Valls Jove o amb les visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó, que tindran lloc el dissabte 21 d’abril al matí i que permetran conèixer al detall l’equipament i els serveis de la biblioteca que ha continuat el llegat de la Popular. Completaran les activitats d’aquells dies un contacontes familiar, que amb el nom de “Visca la meva biblioteca!” barrejarà cançons, balls, jocs i endevinalles per als més petits.

Un altre dels actes centrals de la celebració, i que hi servirà de punt i final, serà l’acte institucional del centenari, que tindrà lloc el 23 de juny al migdia, just el dia en què l’edifici complirà els seus cent anys, i que servirà d’homenatge a la pròpia biblioteca i a les persones que, durant aquest temps, han fet possible la seva existència.

Les escoles i instituts vallencs també participaran de la celebració durant els propers mesos. Els centres escolars treballaran l’edifici de la Biblioteca Popular en un retallable commemoratiu que s’ha editat especialment per l’ocasió i que vol posar en valor l’arquitectura de l’edifici. Al seu torn, els Instituts Jaume Huguet i Serra de Miramar presentaran una exposició temàtica i un vídeo reportatge respectivament.

La imatge gràfica de la commemoració, que s’ha presentat avui, és obra del jove dissenyador vallenc Adrià Batet i que recrea, amb una composició clàssica, el propi edifici de la Biblioteca Popular emmarcat entre les dues dates de la celebració, 1918 i 2018.

En els darrers mesos, l’edifici de la Popular s’ha posat al dia per celebrar el seu aniversari, amb diversos treballs de repintat i manteniment, tant en els seus interiors com exteriors, per tal que llueixi amb la seva màxima esplendor pels seus cent anys de vida.

Programa d’actes

Dijous 22 de març

20 h. Biblioteca Popular.
Inauguració de l’exposició «La Biblioteca Popular. Cent anys de lectura pública a Valls» L’exposició commemorativa mostra la història i els esdeveniments viscuts entorn de la Biblioteca Popular, des de la seva creació fins a l'actualitat, a través d'imatges, documents i objectes.
Prorrogada fins el 27 de maig. Dimarts de 17 a 20 h, de dimecres a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 h a 14 h. La Regidoria d’Ensenyament organitza visites comentades a l’exposició pels centres escolars, a càrrec de la historiadora Pilar Vives.

Dimecres 18 d’abril

19 h. Pati de Sant Roc.
Obertura de l’exposició «El Centenari de la Biblioteca Popular: Valls i el 1918»
Projecte dels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Jaume Huguet amb motiu de la Setmana Cultural.
Del 18 al 24 d’abril, de dimarts a dissabte de 19 a 21 h; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h.

Dijous 19 d’abril

18 h. Biblioteca Carles Cardó.
Contacontes familiar «Visca la meva biblioteca!» amb l’actriu Eugènia González
La biblioteca és un espai màgic on els nens i nenes descobreixen infinitat d’històries i aventures. En aquesta narració de contes també cantarem, ballarem i farem jocs i endevinalles.

Dissabte 21 d’abril

9.30 i 10.15 h. Espai Ca Creus.
Visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó
El nou equipament al cor del Barri Antic continua el llegat de la primera biblioteca popular. Aquesta visita comentada permet descobrir-ne el seu funcionament i serveis.
Places limitades. Reserva prèvia presencial, al telèfon 977 636 012 o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

12 h. Jardins de la Biblioteca Popular.
Acte d’entrega de premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi
Els compassos musicals acompanyen una de les cites tradicionals del Sant Jordi vallenc, l’entrega dels guardons literaris juvenils, que aquest any s’intercalen amb la interpretació de diversos fragments dels dietaris de les primeres bibliotecàries de Valls.
Col·laboren: Llibreries Adserà, Ditec, Roca i Tram, Escola Municipal de Música Robert Gerhard i JCA Cinemes Valls

Dimecres 2 de maig

19 h. Biblioteca Carles Cardó.
Presentació del vídeo reportatge "La Biblioteca Popular de Valls, un impuls a la cultura"
Projecte dels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Serra de Miramar. El treball realitzat pels estudiants aprofundeix en el valor de la Biblioteca Popular com a temple arquitectònic i de la cultura, tot recollint l’experiència d’antics treballadors, usuaris i altres testimonis.

Dissabte 5 de maig

8.15 h, des de l’Estació d’Autobusos.
Visita a la Biblioteca Popular de Sallent
Una de les quatre primeres biblioteques construïdes per la Mancomunitat de Catalunya i seu actual del Centre de Cultura Joan Puig Elias. La visita també inclourà el centre històric de Sallent i la casa-museu Torres Amat. Durant la tarda resseguirem l’empremta de Fra Josep de la Concepció a la ciutat de Vic, amb una visita a l’arquitectura barroca d’aquest tracista vallenc conservada a la capital d’Osona.
Inscripció prèvia fins el 20 d’abril al telèfon 977 600 660 o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte 19 de maig

22.30 h. Biblioteca Popular.
La Nit dels Museus: “La Biblioteca Popular. Cent anys enrere!”
El Museu de Valls dedica enguany aquesta cita cultural, lúdica i nocturna a recrear un viatge en el temps fins la Biblioteca Popular de 1918. L’edifici, banyat amb llums de colors especialment per l’ocasió, s’omplirà de vida amb l’animació de personatges d’època, música dixieland dels anys 20 i un tast de vins, que completaran la visita nocturna a l’exposició commemorativa del centenari.

Dimecres 23 de maig

19.30 h. Institut d’Estudis Vallencs.
Conferència “El començ d’una vida nova: el projecte de biblioteques populars de la Mancomunitat de Catalunya” a càrrec de Teresa Mañà, bibliotecària i professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona
El juny de 1918 s’inaugurava a Valls la primera de les biblioteques populars creades per la Mancomunitat de Catalunya amb l’objectiu d’estendre la cultura i la lectura a la població, fruit de l’impuls renovador de Prat de la Riba i del projecte d’Eugeni d’Ors aprovat tres anys abans. La conferència tractarà sobre la creació i implantació de la biblioteca a la ciutat de Valls.

Dijous 7 de juny

19.30 h. Institut d’Estudis Vallencs.
Presentació del llibre “Biblioteca Popular de Valls. Cent anys, 1918 – 2018” de Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jep Martí i Núria Ventura
Publicació commemorativa que repassa diversos moments dels cent anys de vida de la Biblioteca Popular: un recorregut històric per la seva primera etapa d’implantació i arrelament al territori; un recull de les anotacions diàries de les seves directores i la darrera època de l’edifici com a biblioteca, passant pel seu tancament, la unificació amb la Biblioteca Carles Cardó i la vida bibliotecària a les noves instal·lacions al cor del barri antic de Valls.

Dissabte 23 de juny

12 h. Biblioteca Popular.
Acte institucional del Centenari de la Biblioteca Popular (1918-2018)
El dia en què just es compleixen els cent anys de vida de la primera biblioteca de la Mancomunitat de Catalunya té lloc l’acte de commemoració d’aquesta important efemèride per al patrimoni i la cultura vallencs.

> Galeria d'imatges històriques de la Popular (Arxiu Municipal de Valls · Pere Català Pic)

 

NOTÍCIES RELACIONADES

>> Centenars de Lletres ompliran l'espai central de la Popular en l'exposició commemorativa del seu centenari

>> Arrenca la commemoració del centenari amb l'exposició a la Popular (22-3-2018)

VALLS · 13 DE MARÇ DE 2018