El 8è Simposi Casteller de Catalunya definirà els valors dels castells

El 8è Simposi Casteller de Catalunya definirà els valors dels castells

El 8è Simposi Casteller de Catalunya definirà els valors dels castells

> L’anual cita vallenca també analitzarà el lideratge dels caps de colla

> En la darrera edició van participar 150 assistents

La ciutat de Valls celebrarà el seu 8è Simposi Casteller de Catalunya dissabte 20 d’octubre dins la Fira de Santa Úrsula, i definirà els valors dels castells així com debatrà sobre el lideratge que hi ha al darrera de la figura dels caps de colla d’aquestes agrupacions. L’anunci ha estat realitzat per part de la comissió dels Xiquets de Valls, grup de treball participatiu que integra les colles Joves i Vella i també l’Ajuntament de la localitat. En la darrera edició del Simposi van participar 151 persones.

Abans d’enfilar la recta dels moments àlgids de la temporada castellera 2018, Valls ja anuncia els dos eixos temàtics protagonistes del 8è Simposi Casteller, que cada any té lloc dins la Fira de Santa Úrsula al mes d’octubre. Els valors del fet casteller i el lideratge dels caps de colla centraran les mirades i les reflexions d’aquesta nova edició que tindrà lloc a les instal·lacions de l’antic convent del Carme de la capital de l’Alt Camp durant tot el matí del dissabte 20 d’octubre.

L’àmbit dels valors serà analitzat des de diferents perspectives, com la patrimonial, la social, la identitària, l’esportiva o l’empresarial. L’organització preveu que un especialista de cada temàtica contribueixi a gestar una definició plural i multidisciplinar del que són els valors del fet casteller, unes paraules que sovint s’usen tant pels castellers com per la societat en general, però que en canvi no es concreten amb més exactitud.

L’altra faceta del Simposi Casteller, la del lideratge exercit pels caps de colla en aquestes entitats, contrastarà les visions històrica i actual, així com les òptiques compartides o no amb altres organitzacions culturals i festives del país i d’altres procedències. Com és habitual, cada taula rodona comptarà amb la figura d’un moderador, qui conduirà no solament les intervencions dels ponents sinó també els participants en el debat final.

Actes compilatòries

El Simposi Casteller és recollit any rere any en les actes que són publicades per Cossetània Edicions, empresa amb seu a la mateixa ciutat de Valls i que atresora l’única col·lecció de llibres dedicats monogràficament al fet casteller, aplegats sota l’etiqueta de «L’aixecador». Aquestes actes són sovint citades en els treballs d’investigació que es realitzen al voltant dels castells. En les seves anteriors edicions, el Simposi ha abordat les temàtiques de la tradició i l’evolució del fenomen, la mirada dels mitjans de comunicació, la internacionalització, la balança entre esport i tradició, les noves construccions, les òptiques del món de l’art, el paper que la dona hi ha tingut, els nous reptes plantejats per al seu finançament, la canalla com a part essencial en les colles i com a usuària de projectes educatius, la relació de les entitats castelleres amb el sobiranisme i el procés que travessa Catalunya, l’existència d’una potencial bombolla castellera, el paper de la immigració en el desenvolupament del món casteller, el nou format del Concurs de castells de Tarragona, la durada de les actuacions i el nombre idoni de colles participants, l’impacte econòmic i social dels equipaments i programes culturals com és la construcció del nou Museu Casteller de Catalunya, la temàtica dels drets derivats de les actuacions castelleres, i finalment la incidència de les noves dinàmiques d’assaig en l’evolució d’aquest univers.

El 8è Simposi Casteller és una activitat integrada en l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i integrat per una àmplia xarxa d’antenes, de la qual Valls és l’Antena Castellera com a seu del Museu Casteller de Catalunya, que ha finalitzat la fase de construcció de l’immoble i encara la de l’adjudicació de la museografia interior. És organitzat per les colles Joves Xiquets de Valls, Vella dels Xiquets de Valls i l’Ajuntament de Valls, i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

VALLS · 16 DE MAIG DE 2018