Josep Maria Pou porta la tripulació del vaixell Pequod a Valls

Josep Maria Pou porta la tripulació del vaixell Pequod a Valls

> Dissabte el Centre Cultural acull la versió teatral de Moby Dick

> El veterà actor compleix 50 anys del seu debut en el teatre professional

> Jacob Torres i Òscar Kapoya acompanyen Pou en el muntatge

El veterà actor Josep Maria Pou protagonitza l’adaptació teatral de la novel·la Moby Dick de Herman Melville, dirigida per Andrés Lima, que puja a l’escenari del Centre Cultural aquest dissabte 19 de maig a les 9 del vespre. Pou assumeix el paper, reservat per a monstres de l’espectacle com el nordamericà Gregory Peck, qui encarnà el vell mariner Ahab obsessionat per una balena blanca en la mítica pel·lícula dirigida per John Huston el 1956, o com l’italià Vittorio Gassman en el macroespectacle estrenat al port de Nàpols i vist a l’Expo Universal de Sevilla el 1992.

La temporada d’espectacles d’hivern-primavera 2018 dedicada als adults en els Teatres de Valls arriba a la seva fi aquest dissabte amb l’obra Moby Dick, que el consagrat Josep Maria Pou, de 72 anys, protagonitzarà al Centre Cultual. L’adaptació de la ben coneguda novel·la ha estat realitzada per Juan Cavestany qui l’ha sintetitzada en 23 pàgines intenses per portar a escena gairebé 90 minuts de funció. Pou actua a les ordres del director Andrés Lima i amb Anna Maria Ricart d’ajudant de direcció.

L’energia envejable de Pou es trasllada a la intensitat de la representació que pujarà dissabte 19 al Centre Cultural, com a cloenda d’una temporada que ha viscut plens destacats com els de les T de Teatre, el Teatre Nacional de Catalunya i el violinista Ara Malikian. Pou farà embadalir l’audiència no només per la seva presència física d’home imponent, sinó també per la seva veu poderosa que domina a la perfecció i que s’apodera de l’atenció de tothom. Si, a més, hi afegim la personalitat del director, Andrés Lima, i la seva delicada manera de fer anar els actors on ha previst, la lliçó de com es dona dimensió física a un text escrit esdevindrà fascinant. L’experimentat director madrileny porta amb una delicadesa exquisida el timó de l’espectacle més arriscat que ha fet en els últims 10 anys.

Balena i capità

Josep Maria Pou es va submergir en el personatge a través de l’estudi i la lectura de prop de 50 llibres sobre Moby Dick, començant per l’edició sintètica, amb cobertes de color blau, que li van regalar els seus pares quan era un nen. Fa 13 anys que Pou, estimulat per la productora barcelonina Focus, havia donat voltes a la possibilitat d’interpretar el capità Ahab, el veterà mariner obsessionat per una balena blanca i protagonista d’una de les obres més importants de la literatura universal. Al Centre Cultural de Valls Ahab conduirà les veles del Pequod, el mític vaixell literari, i tota la seva tripulació camí d’un destí terrible.

Pou s’hauria pogut recrear en el lluïment absolut amb un monòleg. De fet, així és com l’hi van proposar els productors de l’espectacle. Però ell s’hi va negar, no volia que el viatge del capità fos només una narració. Volia sentir l’aventura. Així que es van incorporar al muntatge dos actors més, Jacob Torres i Òscar Kapoya, que representen la tripulació del vaixell, els diferents homes que la componen i, en especial, tres mariners de més rellevància per a la història: Starbuck, Ismael i Pip. Proposen a l’espectador que viatgi a través dels ulls i de la ment d’Ahab en la seva obsessió per perseguir aquesta balena albina i matar-la.

Beatriz San Juan s’ha ocupat de dissenyar el vestuari i l’escenografia, un espai molt sintètic i bastant opressiu: dues passarel·les inclinades que simulen la proa i la popa del vaixell, i un entramat de cordes i gronxadors per on els mariners es van enfilant. El mar, el cel, tots els elements necessaris per retratar la petitesa de l’home davant la immensitat i la potència de l’univers seran evocats mitjançant una projecció videogràfica encarregada a un mestre en la matèria com és Miquel Àngel Raió. La música és de Jaume Manresa, ex Antònia Font, un geni a l’hora de crear atmosferes amb el so.

La importància d’una cama de fusta

L’altre element essencial i imprescindible, en aquesta funció és la cama de fusta. És tan important que se n’han encarregat Montse Ribé i David Martí, de l’estudi DDT SFX, guanyadors de l’Òscar pel maquillatge d’ El laberinto del fauno. La pròtesi ajuda Pou a fer el caminar insegur i sorollós que demana el personatge, i a convertir-se en l’ésser inquietant i terrible amb traces mefistofèliques que pren plena corporeïtat en algunes de les escenes.

Malgrat la incomoditat per la pròtesi a la cama i l’exigència de no relaxar-se durant tota la funció, Pou se sent a gust interpretant Ahab, un més de la llarga llista de perdedors de la seva carrera. L’actor és ben capaç d’entendre l’obsessió del mariner per la balena. Ahab no hi vol renunciar perquè és el que ha donat sentit a la seva vida. També Pou ha sentit un cert embogiment per la seva feina, fins al punt de fer-ne la seva vida. Però l’actor assegura que comença a veure-ho d’una altra manera. Ha fet repàs de tasques i anhels pendents i creu que li comença a correspondre una mica més de temps per a ell mateix.

De moment, però, els seus desitjos hauran d’esperar un moment més oportú. Aquest any se’n compleixen 50 del seu debut en el teatre professional. Del seu primer contracte i sou, en el mític Marat/Sade estrenat per Adolfo Marsillach al Teatro Español de Madrid. A Moby Dick hi fa una referència mig secreta. Quan el capità diu que va començar a caçar balenes fa 40 anys, ell diu que en fa 50. I ho celebra navegant, embogit, a bord d’una aventura majúscula.

Localitats i promocions

Les localitats per a Moby Dick es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com , al telefon 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal els dimecres a la tarda i els divendres al matí, així com al Centre Cultural també una hora abans de la representació, programada a les 21 h. Aquest espectacle compta amb les promocions 3 x 30 x 30 per als menors de 30 anys amb entrades a 3 euros els darrers 30 minuts abans de l’inici de la funció; la Promo3 per a persones en situació d’atur amb entrades també a 3 euros en qualsevol moment, i la Promo Apropa Cultura per a col·lectius amb risc d’exclusió social. Quinze minuts abans de la funció el Centre Cultural comptarà amb el Preludi musical a càrrec del centre de formació musical vallenc Espai Trad.

VALLS · 16 DE MAIG DE 2018

 

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat