Macedònia festiva per al Sant Joan vallenc

Macedònia festiva per al Sant Joan vallenc

> El model festiu participatiu, gratuït i popular esclatarà entre el 15 i el 25 de juny

> Lloll Bertran, el Mag Lari, les Macedònia o Hotel Cochambre es sumen als grups La Raíz, Zoo, Buhos, Catarres, Zebda, Xavi Sarrià i Doctor Prats

El Sant Joan vallenc 2018 tornarà a ser un referent de model participatiu amb capacitat per convocar una festa major gratuïta i popular en què prenen part 65 entitats i agents culturals organitzadors d’activitats, 7 comissions de treball i 20 grups de patrimoni immaterial, entre el 15 i el 25 de juny. Les dues colles dels Xiquets de Valls en les actuacions de la Nit de Completes i del migdia de Sant Joan, el seguici cerimonial al qual es suma la nova bèstia del basilisc, i la presència com element convidat del Ball del degollament de Sant Joan del veí poble de Rodonyà, comparteixen cartell amb l’humor del Mag Lari i de Lloll Bertran, gènere que agafa més pes en aquesta edició, i amb propostes familiars liderades per les Macedònia completant així una programació adreçada a totes les edats.

> Descarrega el programa d'actes (pdf)

> Visualitza el programa d'actes (issuu)

La música més actual també tindrà un paper essencial amb la gira de comiat de La Raíz, els nous cds dels Buhos i Els Catarres, els valencians Zoo, els himnes de resistència dels occitans Zebda, la nova formació del valencià Xavi Sarrià, els vallesans Doctor Prats, el mestissatge d’Hora de Joglar i la banda vallenca Pop’N’Roll Cover Band, tots ells en l’escenari principal de l’aparcament del Barri Antic. Els altres dos espais en el nucli històric, la plaça de l’Oli i el Pati, oferiran l’homenatge a Peret ideat per l’Associació Gitana de Valls, les grans veus de la música d’arrel que són Miquel Gil i Pep Gimeno «Botifarra», el duet de l’excantant de Txarango Marcel Lázara i la brasilera Júlia Arrey, les Betzuca amb els cuplets centrifugats pels sons folk, les versions de la Mitjanit i d’Hotel Cochambre, el tribut a Obrint Pas amb els Seguirem, els combos de l’Escola Robert Gerhard, i els ballables més clàssics amb l’Orquestra La Principal de la Bisbal, que enguany també oferirà un concert de tarda.

Entre les efemèrides sobresurten els 150 anys del centenari del naixement del folklorista Aureli Capmany, un dels primers investigadors que destacà el pes dels Xiquets de Valls des de fora de la ciutat; el centenari de la botiga Casa Bonifàs, dedicada a les joguines familiars; i el 60è aniversari del Cau de Valls, implicat en el lleure infantil. Paral·lelament el primer diumenge la Mostra de Cultures ocuparà el Pati amb tastets gastronòmics, tallers, músiques, balls i sons, amb col·lectius locals del Marroc, Gàmbia, Senegal, Romania, República Dominica, Colòmbia, Xina, així com la comunitat gitana. Participaran, doncs, representants de nombrosos països americans,  africans i europeus, de manera que hi haurà presència de les cultures migrants de Valls, i dels seus orígens, identitats i costums.

Si la sortida de l’àliga al balcó de la Casa de la Ciutat serà el tret de sortida del pinyol patrimonial del Sant Joan vallenc, la cloenda la brodarà la guardonada Pirotècnia Ricardo Caballer, del País Valencià, amb un castell de focs piromusical i un disseny ovacionat a escala internacional.

Les localitats per als pocs espectacles de pagament ja són a la venda a través dels canals on line 24 hores www.ticketea.com, telefònic 902 044 226 i taquilla del Teatre Principal, que farà un horari especial durant els dies de la Festa Major de 18 a 21 h.

Concerts gratuïts molt plurals

La inclusió de l’òpera dins la iniciativa «Liceu a la fresca» amb el títol de Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, al claustre del convent del Carme, amb aquest primer gran triomf del compositor italià. Serà retransmesa en directe des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i maridada amb els vins de la D.O. Tarragona (dissabte 16).

Pel que fa a l’escenari principal de l’aparcament del Barri Antic, divendres 22, el cartell el configuren Zoo, Zebda i Pop’n’roll Cover Band. Els valencians Zoo batallen amb la síntesi de bases electròniques, herències mestisses i rap que senyoreja, sempre amb lletres reivindicatives i compromeses. La banda occitano-francesa Zebda està liderada pels germans Mouss & Hakim presentant el concert «Motivés!», reivindicant himnes de resistència de tot el món, i agregant als ritmes diaris una herència musical plena d’història social, compromís polític i propostes d’altres mons possibles. Els vallencs Pop’n’Roll són una banda de versions entre les cançons més actuals i els clàssics del pop i el rock internacional, amb un directe energètic i de qualitat.

Dissabte 23 comptarà amb els nous treballs discogràfics de Buhos i Els Catarres, així com amb l’actuació d’Hora de Joglar. Els Catarres arriben disposats perquè el públic s’empelti de cançons de somnis, passions i amors. Buhos, les aus nocturnes de Calafell, ha picat pedra i s’estrena al Sant Joan vallenc amb ritmes ballables, festius, radiables i estiuencs. Hora de Joglar ha esdevingut una nova realitat de la música nacional, marcant perfil propi dins de la nodrida escena del mestissatge amb la combinació única de sonoritats explosives d’arreu del món, des de les balcàniques a les llatines.

Diumenge 24, el cartell s’arrodoneix amb La Raíz, la nova banda de Xavi Sarrià i els Doctor Prats. La Raíz porta la seva gira de comiat per fer brollar la poesia i el compromís que els han convertit en un fenomen amb majúscules. Sarrià, el cantant, lletrista i alma mater d’Obrint Pas, junt amb la nova potent formació elèctrica que encapçala, El Cor de la Fera, esclata amb cançons d’amor i lluita, empeltades de bones melodies àvides de ser entonades per la multitud. La veu rebel del País Valencià es completarà amb Doctor Prats. Els vallesans són present i futur de l’escena mestissa amb el seu «festribal», tota una fusió de pop, rock, reggae, ska i electroswing,  amb una enèrgica sonoritat.

La plaça de l’Oli veurà com s’alternen concerts amb públic de peu i assegut. L’homenatge a Peret, amb músics que van conèixer o treballar amb el creador i rei de la rumba, qui va realitzar a Valls el seu darrer concert el 21 de juny de 2014, comptarà amb Emilio Calabuig, Els Trianpa, Leo y sus gitanos, Vergüenza Ajena, El Ritmo de rumba, José de Son Calo i Sarapatel (dimarts 19).  Les versions de Mitjanit (dimecres 20), el tribut a Obrint Pas amb el nervi dels Seguirem (dijous 21), els combos de modern de l’Escola de Música Robert Gerhard (divendres 22), les sempre sorprenents veus de Miquel Gil i Pep Gimeno «Botifarra» portant el bo i millor de la música valenciana,  el duet de l’excantant de Txarango Marcel Lázara i de la brasilera Júlia Arrey després del pas pel Festival de Guitarra de Barcelona al Sant Jordi Club, o els cracks de les versions que són Hotel Cochambre (diumenge 24), i les veus, l’acordió i el violí de les Betzuca en el vermut de cloenda (dilluns 25), completen un cartell divers en el cor del Barri Antic.

Patrimoni immaterial

L'Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2018 serà Cossetània Edicions, amb seu a Valls creada el 1996, que compta des del 1997 amb l’única col·lecció monogràfica dedica al món casteller, “L’aixecador”. Actualment desenvolupa el projecte de l’Enciclopèdia Castellera (dissabte 16).

Pel que fa als Santjoaners d’enguany ho seran la vintena d’entitats i col·lectius que han mantingut la tradició de bastir i cremar fogueres a la nostra ciutat durant la Nit de Sant Joan, un dels elements claus de la festa i imatge gràfica de la Festa Major 2018: les associacions Alt Camp, Barri Antic, Barri La Candela, El Fornàs, Fonts del Lledoner de Fontscaldes, Fonts de Santa Magdalena, Francesc Clols, Grup Albada, Habitatges Colla Vella, La Fraternal, La Xamora, Les Comarques, Mas Clariana, Miramar, Sant Josep Obrer, Santa Gemma, Santa Úrsula i Vallvera, així com les entitats AMPA Escola Rocabruna de Picamoixons, CP La Turba i  La Central Cultural (dimecres 20) tindran l’honor de dur la senyera de Valls en l’Anada i Tornada de la Tronada, així com en el Tomb.

El vessant del patrimoni immaterial estrenarà l’avançament horari en l’anada a Completes de la nit del 23 de juny. El seguici sortirà des de la plaça del Blat a les 21.15 h, deu minuts abans que en l’edició anterior. D’aquesta manera, es vol donar aire a una nit cada cop més multitudinària.

La mateixa tarda el foc del Canigó canvia la ubicació d’arribada, posant èmfasi en l’espai de la plaça del Carme i en l’eix que connecta l’antic convent amb la plaça del Blat, per refermar el valor intrínsec del Barri Antic més històric.

El final del Tomb del vespre del 24 de juny comptarà amb la sortida al llindar de l’església de Sant Joan de les relíquies del patró de Valls, per la qual cosa el seguici i les colles dels Xiquets de Valls realitzaran l’esclat final de festa en el format patrimonial de l’Entrada, en una disposició similar a l’usada en l’anada a Completes de la vigília.

El basilisc, sense antecedents històrics locals, serà la nova entitat que s’incorpora al seguici 2018, i va a càrrec de la colla Pessigolla. Segons la veu popular, el basilisc neix a partir d’un ou deforme posat per un gall, fecundat per una serp i incubat per un gripau. Per això, quan neix té totes les característiques dels seus progenitors: cap de gall, cua de serp i cos de gripau. El constructor de la figura ha estat el vallenc Sergi Iglesias.

El ball de vells realitzarà actuacions del seu ball parlat també durant el dia 24, jornada en què fins ara es limitava a desfilar en el Tomb.

El ball del degollament de Sant Joan Baptista del veí poble de Rodonyà seran els convidats d’excepció d’aquest Sant Joan per retrobar el costum de gaudir de balls parlats de poblacions veïnes o llunyanes (dimarts 19). Amb la recuperació el 2013 d’aquesta peça de teatre popular de mitjan segle XIX, bona part dels veïns i amics d’aquest petit poble de l’Alt Camp amb qui compartim el patró, s’involucren activament per tenir-ho tot a punt per a la posada en escena de l’obra.

L’exposició d’aquarel·les «El Seguici Cerimonial i els Xiquets de Valls», de Josep M. Sánchez Maza, recollirà tots els elements festius a la capella del Roser del carrer de la Cort del 15 al 25 de juny.

Sant Joan en família

El Sant Joan 2018 arriba carregat d’activitats infantils per gaudir de la Festa Major en família, que lidera un dels grups més conegut pels menuts: les Macedònia, estrenant el seu nou disc l’any en què han obtingut el premi per votació popular organitzat per la revista Enderrock (dijous 21).

La botiga Casa Bonifàs, dedicada als jocs per als més petits i al marxandatge festamajorenc, compleix el centenari, i ho celebra amb l’estrena de la joguina del drac de goma i un espectacle familiar amb Albert Vinyes (dilluns 18). Aquesta mateixa peça del bestiari també serà la protagonista del conte anual editat per Cossetània (dissabte 16).

L’entitat El Cau de Valls compleix el 60è aniversari dedicat al món del lleure dels més petits, per la qual cosa tindrà una presència destacada en la celebració, i elaborarà un mural plàstic al carrer Sant Oleguer (dissabte 16).

Les propostes de Kids&Us amb teatre en anglès (divendres 15), La Turbina amb el contacontes de Factoria Bram, la Colla Joves amb el super tobogan d’aigua, la 20a trobada gegantera preparada per la colla El Calçot-AAEET (totes tres dissabte 16), les activitats de la Joves del diumenge 17, i l’espectacle dels grups vinculats a la Circoteca de Passabarret (dimarts 19), són algunes altres que emergeixen en el programa.

L’Escola Dancing Time de Florència (Itàlia) ha programat «Hood, il musical» al Teatre Principal (diumenge 24). Inspirat en la famosa història de Robin Hood, l’alumnat d’aquesta escola italiana amb vincles amb Valls conduirà el públic a través d’intrigues, amors, rialles i melodies conegudes.

Campanya de civisme
El consistori i les comissions vallenques tornen a incidir en la campanya de civisme durant la Festa Major. Així es fa especial incidència en el missatge contra les agressions sexistes, vessant que comptarà amb un punt d’informació a peu de carrer durant els concerts a l’aparcament del Barri Antic. Els professionals destinats oferiran assessorament davant les preguntes que plantegin les persones que s'acostin i lliuraran material informatiu sobre com identificar i respondre davant les potencials agressions sexistes.

Reconeixement als mecenes de l’orgue
La campanya de mecenatge del recuperat nou orgue de la ciutat que s’instal·larà a l’església de Sant Joan per les Festes Decennals 2021 serà novament al carrer per captar més donatius. Així mateix, hi haurà el reconeixement públic als mecenes dels 100 primers tubs en un acte institucional dilluns 18 a la capella de la Mare de Déu dels Dolors.

 

MÉS NOTÍCIES RELACIONADES AMB LA FESTA MAJOR

· Dia 24 de juny: el Tomb del Poble en imatges

· Dia 24 de juny: reviu la diada castellera de Sant Joan

· Dia 23 de juny, imatges de Sant Joan: màgiques Completes

· Dies 21 i 22 de juny, imatges de Sant Joan: els balls parlats, la Lloll i els concerts

· Dia 20 de juny, imatges de Sant Joan: la sortida de l'àliga i la tronada per convidar a festa

· Dia 19 de juny, imatges de Sant Joan: del ball de Rodonyà a l'homenatge al rei de la rumba Peret

· Dia 18 de juny, imatges de Sant Joan: els padrins de l'orgue i la joguina del drac

· Sant Joan participatiu en el primer cap de setmana de festa

· La Casa de la Festa obre portes a la Popular amb l'exposició del seguici cerimonial

· El Mag Lari porta la seva Dolce Vita per Sant Joan

· Òmnium Alt Camp convoca un concurs de fogueres renovat per la Festa Major de Sant Joan de Valls

· Les fogueres, focus de la imatge de la Festa Major de Sant Joan de Valls 2018

· El Piromusical de Ricardo Caballer clourà el Sant Joan vallenc

· La Raíz, Buhos, Catarres, Zoo i Xavi Sarrià al Sant Joan de Valls

VALLS · 30 DE MAIG DE 2018