El festival Nits de Clàssics dedicarà la nova temporada a la memòria de Robert Gerhard

El festival Nits de Clàssics dedicarà la nova temporada a la memòria de Robert Gerhard

El festival Nits de Clàssics dedicarà la nova temporada a la memòria de Robert Gerhard

> El director d’orquestra Edmon Colomer avala la cartellera que es complementa amb monogràfics dedicats a Schubert, Brahms i Mozart, la participació de tres orquestres i la presència de nous valors

El festival Nits de Clàssics rep aquest any l’aval del director d’orquestra Edmon Colomer, tot un especialista i estudiós de l’obra del compositor Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970), i a qui els Amics de la Música de Valls dediquen una part de la cartellera d’espectacles musicals que organitzen des de fa ja tretze anys. Aquest només és un petit tast del que vindrà a partir d’ara pensant en el 50è aniversari de la mort de Gerhard, introductor del dodecatonisme a l’Estat espanyol i precursor de la música electrònica, que es commemorarà l’any 2020.

Dues de les tres propostes dedicades a Robert Gerhard se situen just en l’inici de la temporada 2018/2019, els dies 20 i 27 de setembre, al Teatre Principal de Valls. El primer, és un concert per a trio de violoncel, violí i piano (Gabrielle Deakin, Pol Berlinches i Anna Crexells) i una sonata per a violoncel i piano. El segon, vol ser una picada d’ullet als neòfits de l’obra de Gerhard, però també un reclam als seus seguidors: el Concert per a piano i orquestra de cordes. Interpretat per la Camerata Eduard Toldrà i amb la participació de Laura Farré, considerada per la crítica la pianista del segle XXI, el director Edmon Colomer ha fet recentment un primer tempteig del rendiment d’aquesta partitura a l’auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú amb un resultat excel·lent i amb aplaudiments que es van allargar durant gairebé deu minuts.

La complexitat del concert requereix una introducció prèvia i per a aquesta raó el 26 de setembre, un dia abans de l’espectacle, es farà una sessió pedagògica. Edmon Colomer considera que “és necessari escoltar en viu aquesta obra per poder apreciar-la en tota la seva magnitud, amb els matisos de temes populars i les seves variacions que s’incardinen dins de la partitura”. Per al director d’orquestra existeixen dos grans innovadors musicals de la història de la música: Beethoven, del qual l’any 2020 es commemoraran els 250 anys del seu naixement, i Gerhard que el mateix any farà 50 anys de la seva mort. “És inevitable relacionar tots dos personatges perquè es complementen i se superposen”, afirma Edmon Colomer, que ja està pensant en portar a la pràctica aquesta teoria amb un concert dedicat als dos músics cèlebres.

Aquest homenatge a Robert Gerhard dins del festival Nits de Clàssics té com a objectiu reivindicar el compositor: “Hauria de deixar de ser un geni i un músic encara estrany a ulls de bona part de la nostra societat, de la seva ciutat i el seu país, i començar a esdevenir un veí genial de Valls, conegut arreu del món”, sentenciava Roman Galimany, president de l’associació Amics de la Música de Valls.

La cartellera de Nits de Clàssics: concerts monogràfics, noves promeses i jazz
El festival Nits de Clàssics, que ja s’ha convertit en tot un referent a Catalunya, presenta en la seva cartellera tres orquestres: Camera Musicae, l’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona i l’Orquestra Barroca Catalana. Alhora, dedica un espai a la música de cambra en diferents formats, i tres concerts monogràfics dedicats a Schubert, Brahms i Mozart.

Un altre apartat, que ja ha tingut molt bona acceptació en les darreres temporades, és el reservat a artistes guardonats amb premis i distincions que tenen el segell de garantia de certàmens i d’entitats com ara l’Intercentros Melómano que aquest any porta la violinista Maria del Mar Jurado, una jove promesa guanyadora del concurs estatal; el Concurs Internacional Paper de Música que presenta el Duo DeLis amb Irma Bau (violoncel) i Irina Veselova (piano), i el Concurs Francesc Viñas amb Serena Sáenz (soprano), guanyadora de l’edició del 2017.

La programació es completa amb concerts de jazz entre els que destaca el que oferirà el trio integrat per Lluís Capdevila (piano), Petros Klampanis (contrabaix) i Luca Santaniello (bateria), una formació que ha crescut musicalment a Manhattan i que arriba al Teatre Principal de Valls per presentar l’espectacle Diàspora.
Roman Galimany, president de l’associació Amics de la Música de Valls, se sent satisfet de la trajectòria del festival i destaca el “caràcter social dels concerts” amb descomptes importants i abonaments i entrades gratuïtes per als joves de fins a 18 anys, estudiants de música i treballadors en situació d’atur.

L’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) s’afegeix aquesta temporada a la programació de Nits de Clàssics amb la inauguració de l’Espai Gerhard a la seu d’aquesta entitat cultural. En aquesta sala es podrà consultar tot el fons bibliogràfic que els hereus de Robert Gerhard hi van dipositar. Amb aquest nou espai es vol fer més accessible la consulta de tota la documentació que custodia el fons.

> Descarregar programa (pdf)

VALLS · 3 de JULIOL DE 2018