L'Ajuntament aprova el projecte de reforma de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat

L'Ajuntament aprova el projecte de reforma de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat

L'Ajuntament aprova el projecte de reforma de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat

> Es renova completament l’interior de l’immoble i, en els més de 2.000 m2 de superfície construïda, s’hi preveuen la sala de ball i la cafeteria a la planta baixa i, als pisos superiors, un gimnàs, la sala d’actes i diverses aules i despatxos

> Amb un pressupost de 2,4 milions d’euros, es contempla mantenir les façanes de l’històric edifici de la muralla de Sant Antoni i adaptar tot l’interior per guanyar en funcionalitat i accessibilitat

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat, de manera inicial, el projecte de reforma de Ca Xapes, l’històric edifici situat a la Muralla de Sant Antoni, per tal que torni a acollir la Llar del Jubilat i Pensionista de Valls. El projecte se sotmetrà ara a exposició pública abans no sigui definitiu i es vol presentar també als socis de la Llar, però com a pas previ, aquesta setmana l’Ajuntament ja ha informat a la junta de l’entitat amb l’objectiu de recollir les seves propostes.

Les obres, amb un pressupost de 2.420.000 euros IVA inclòs, comportaran la rehabilitació integral de Ca Xapes. L’edifici, testimoni de l’arquitectura industrial de mitjans del segle XIX, està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Per aquest motiu, el projecte contempla mantenir la volumetria i composició de les façanes protegides de Ca Xapes –tant la del carrer Muralla de Sant Antoni com la dels carrers Paborde i Pantà- que es rehabilitaran de manera completa. També es conservaran forges i sostres encavallats de l’edifici industrial original. L’interior es reformarà per fer-ho més accessible i funcional a les necessitats de l’equipament i activitats de la Llar, entitat que fins l’any 2009 va ocupar l’edifici i que, un cop es completin les obres, podrà tornar a la seva històrica seu.

D’aquesta manera, els 2.050 m2 de superfície construïda de les tres plantes interiors de l’edifici es distribuiran per acollir els diferents serveis de l’entitat. Així, donant prioritat a l’accessibilitat, a peu de carrer i amb accés directe des de l’exterior s’hi instal·laran les sales que acullen els serveis que apleguen més participants, en concret, la cafeteria amb prop de 100 m2 i un saló de ball de més de 220 m2 que podrà operar també com un espai polivalent per a diverses activitats. En aquestes dues sales s’hi sumen a la planta baixa la cuina i la recepció de l’equipament. La primera i segona planta acolliran el gruix de despatxos i sales per activitats, entre aquests un ampli gimnàs de més de 150 m2, l’aula d’informàtica, l’aula d’informàtica i un espai que s’ha denominat biblioteca però que tindrà funcions polivalents. També hi ha haurà un ampli saló d’actes que recuperarà l’encavallat original de fusta del sostre.
Una escala i l’ascensor, a la zona central de l’edifici, comunicaran les diverses plantes. A la tercera i última planta s’hi ubicaran els quadres tècnics i d’instal·lacions, mentre que la coberta s’impermeabilitzarà i, a la vegada, se’n reforçarà tota l’estructura.

El projecte, redactat per l’empresa Vectia Enginyeria i aprovat ara inicialment, és el resultat del treball previ per establir les funcionalitats i usos de Ca Xapes per adaptar-lo a les necessitats de l’entitat. En aquest sentit, durant la fase prèvia a la redacció del projecte s’han recollit propostes i, amb la participació dels socis de la Llar, s’han visitat altres equipaments de característiques similars per tal de determinar conjuntament el servei i funcionament de Ca Xapes.

Així, s’ha donat prioritat a la funcionalitat del futur equipament per garantir l’accessibilitat a tots els serveis adreçats a la gent gran, amb espais prou amplis perquè l’edifici històric de Ca Xapes pugui obrir les seves portes a altres associacions de la ciutat, on s’hi podien celebrar actes i activitats externes a l’entitat i convertir-lo així en un punt de trobada cívic i d’intercanvi intergeneracional. Ja s’ha informat de les característiques del projecte a la junta i en les properes setmanes està previst presentar-ho al conjunt de socis de l’entitat per tal d’incorporar les seves propostes abans de l’aprovació definitiva.

> Descarregar plànols projecte (pdf)

VALLS · 3 D’AGOST DE 2018

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat