Exposició monogràfica dedicada a l'escultor vallenc Anselm Nogués

Exposició monogràfica dedicada a l'escultor vallenc Anselm Nogués

> L’exposició tanca la tripleta expositiva de caràcter local, que van iniciar les mostres sobre Cendrós i Català-Roca

Aquest dijous 29 de novembre el Museu de Valls ha inaugurat l'exposició titulada Anselm Nogués. L'escultor oblidat de Valls. Aquesta mostra, comissariada per l'historiador de l'art Sebastià Sánchez Sauleda, és la primera retrospectiva monogràfica dedicada a l'artista vallenc i se celebra coincidint amb el setantè aniversari de la seva mort.

Nascut a Valls el 27 de març de 1864, Anselm Nogués es va formar a l'Escola de Llotja de Barcelona amb Agapit Vallmitjana i completà els seus estudis a París pensionat per la Diputació de Tarragona. El seu pas per la capital francesa li va permetre exposar les seves obres als Salons i a la Exposició Universal de 1889, on assolí cert reconeixement. Aquests primers èxits li valgueren ser contractat com a professor d'art a Cauterets, ciutat on residí fins 1891.

Novament a Barcelona obrí un taller dedicat a la fabricació d'escultures religioses, on tingué com a deixeble a l'arquitecte Cèsar Martinell amb qui des de llavors establí una bona amistat. També participà en la decoració de conjunts tan emblemàtics com la Biblioteca Nacional de Madrid, el Palau de Justícia de Barcelona, el Rosari Monumental de Montserrat i Lluc (Mallorca) o l'actual Parlament de Catalunya.

L'exposició s'articula en diversos àmbits que tenen com a objectiu presentar l'obra de Nogués. A través d'ells s'explica la relació de l'artista amb el seu taller, els encàrrecs civils que va fer per Valls i Barcelona o els conjunts religiosos de Montserrat, Lluc, Valls o Santa Maria del Pi (Barcelona). Finalment, també s'inclou una petita representació d'obres d'artistes coetanis com Bonaventura Casas, Francesc Guasch Homs i Francesc Galofre Oller, personatges amb els que conformaren una generació irrepetible d'artistes que sorgiren a Valls durant la segona meitat del segle XIX.

Per dur a terme aquesta mostra s'ha contat amb fons del propi Museu de Valls i amb el préstec de peces del Museu Nacional d'Art de Catalunya, els Museus de Sitges, el Museu de Granollers, l'Arxiu Nacional de Catalunya així com diversos col·leccionistes privats que han cedit obres per dur-la a terme.

Aquesta commemoració es veurà complementada el mes de gener amb la publicació de la biografia d'Anselm Nogués a càrrec de Sebastià Sánchez Sauleda. El treball, que va més enllà dels articles biogràfics que li dedicà a mitjans del segle XX Cèsar Martinell, serà editat per l’Institut d’Estudis Vallencs.

>> Galeria d'imatges (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

VALLS · 30 DE NOVEMBRE DE 2018