La 13a Nit de Castells estrenarà guardons personalitzats

La 13a Nit de Castells estrenarà guardons personalitzats

> Han estat dissenyats i construïts per Violeta Bofarull

La 13a Nit de Castells que tindrà lloc aquest dissabte 15 de desembre al Centre Cultural de Valls a partir de les 21 h estrenarà un guardó personalitzat, dissenyat per l’artista canongina Violeta Bofarull. Es tracta d’un trofeu realitzat amb la forma d’un zoòtrop, un embrionari mecanisme de visió animada. En ell, l’ull podrà veure com es construeix un castell, una declaració d’intencions per expressar moviment, continuïtat i patrimoni.

El premi de la 13a Nit de Castells traslladarà els espectadors que la segueixin al Centre Cultural o bé per televisió al passat romàntic de les arquitectures humanes i a les primeres passes del món del precinema. El guardó que es lliurarà als diferents premiats serà un zoòtrop, mecanisme d’imatge en moviment esdevingut un objecte en forma de trofeu tradicional, amb una base i un tambor que li dóna una forma de copa, però alhora dinàmic, amb moviment i amb història.

Abans de l‘existència del cinema, i per tant de la imatge en moviment com coneixem avui, l’home es va inventar diversos mecanismes de visió per poder posar moviment a les imatges fixes. Entre ells, un dels invents més coneguts i que ens traslladen a la segona meitat del segle XIX és aquest zoòtrop. Ja que la Nit de Castells tindrà com a fil conductor la història, aquest missatge estarà reforçat per imatges d’arxiu i una d’aquestes estarà dotada de moviment dins el zoòtrop,

El zoòtrop està format per un tambor circular amb unes petites escletxes homogèniament distribuïdes a la seva part superior i una tira d’imatges, que descomponien un moviment cíclic, enganxada a la part interior del tambor, just per sota de les escletxes. Quan el tambor gira al mirar a través d'una de les escletxes, s'obté la il·lusió del moviment.

Els primers zoòtrops s’activaven manualment fent rodar el tambor, però a principis del XX, se’n van crear a corda, amb una maneta situada en un lateral que engegava un mecanisme per crear el moviment de la imatge de forma automàtica. Amb l’aparició del cinema, tots aquests mecanismes van quedar en l’oblit. Això no obstant, alguns artistes i publicistes han utilitzat les parets dels túnels del metro per crear l'efecte zoòtrop des dels convois en moviment.

El zoòtrop transmet a la vegada història i romanticisme, un joc màgic que meravellava els nostres avis. La seqüència d’imatges ens dóna continuïtat i moviment, valors també presents en els castells. Normalment en els zoòtrops es representaven acrobàcies, moviments del cos, salts… Tot allò que denotava moviment per part de l’home. En aquest cas, els castells es poden incloure en les imatges triades pels creadors d’aquest enginy per fer-los més atractius.

L’artista creadora
Violeta Bofarull, nascuda el 1987, ha estat en contacte amb el món de les arts i el disseny des de fa 15 anys. S'ha format en arts aplicades al Mur, Arquitectura Efímera, i s’ha graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb un projecte final, No Passa Res, valorat amb excel·lència. Els seus treballs van des del disseny, la construcció d'encarrecs efímers com platós de televisió, decoració i atrezzo per a espectacles, fins a l'obra pictòrica on desplega el món més personal i íntim.

En els últims anys ha investigat en l'objecte escultòric i les relacions d'aquest en l'espai, les seves aplicacions en el món dels mèdia i de les arts escèniques, treballant la materialitat del concepte d'idea per, a través de diversos camps formals, comunicar de la manera que el concepte ho requereixi. En aquest marc, s'identifica una idea que taca cadascuna de les seves creacions. La necessitat de depurar la idea i anar a l'arrel més essencial d'aquest l'ha preocupat, i així, s'ha mostrat en molts deis seus treballs, tot busant en tot moment la representació més idònia per a la idea que requereix l'encàrrec.

Entre els seus projectes, destaca "ARTDEBUTXACA", guardonat amb el Premi Taronja a millor Projecte Final del del CFGS Arts aplicades al Mur, així com la seva presentació al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. També sobresurt la Menció i exposició del projecte #intensitat@KITARHooo (vimeo) dins el concurs XXVI Premis Habitacola, vinculats amb els estudis del CFGS d'Arquitectura Efímera.

Des de la vessant més professional forma part de l'estudi de disseny TUMPAMBARO en el qual elaboren projectes d'arquitectura efímera i disseny d'interiors, destacant-ne el disseny, producció i muntatge dels platós de televisió per a Canal Reus TV entre 2014 i 2018), Qüestió de fans, Cercle Central, Actius, Etiqueta Negra, Avui cambrils, Notícies, Imprescindibles de l'any..., així com en el camp de l'interiorisme una clínica veterinària i una botiga de caviar a Viella. En la branca de d'arquitectura efímera, destaca l'any 2015 el muntatge d'un
display per a la marca OrganicFruit (oli ecològic), i l'estiu 2016 la construcció
i disseny de dos móduls polivalents i desmuntables que funcionen com a cuina ambulant La Toneta per a l'empresa Kul)e. També ha gestat escenografies per a festivals de música electrònica com Sebastival, o la teatral de “Coleta, la niña poeta”, entre d'altres. Finalment, inicia el 2016 la seva cooperació com a membre d’un equip de producció de curtmetratges, essent l’encarregada de la direcció d'art del curtmetratge Transito el 2017.

En la 13a Nit de Castells, coorganitzada per la Revista Castells, TAC12 i l’Ajuntament de Valls, Violeta Bofarull treballa dins l’equip de la directora artística de la cerimònia, Maria Roig.

 

VALLS · 11 DE DESEMBRE DE 2018