El violoncel de Pau Casals i els valsos de Strauss fan Nadal junt amb els Pastorets

El violoncel de Pau Casals i els valsos de Strauss fan Nadal junt amb els Pastorets

> El concert Strauss passa de dijous 27 a dissabte 29 de desembre

> Els Teatres de Valls se sumen al programa del Nadal a Valls

El Nadal a Valls viurà espectacles empeltats del segell de grans mestres de la música, que s’enceten aquest dijous 20 i es perllonguen fins a la diada de Reis, amb la tradicional cloenda dels Pastorets Principals. Totes les localitats estan disponibles a través dels canals on line 24 hores ticketea.com , telefònic 902 044 226 i taquilles del Principal. Aquestes realitzen un horari ampliat de matí i tarda, excepte els dies festius, i també s’hi poden trobar els abonaments per a la nova temporada 2019 que han esdevingut un obsequi ben estès per a les celebracions del Tió i dels Reis d’Orient.

L'Orquestra Camera Musicae amb el violoncel de Mariona Camats, construït el 1921 per al mestre Pau Casals, omplirà de sonoritat el Teatre Principal aquest dijous 20 de desembre. Els compositors Haydn i Mozart, principals protagonistes de la cita convocada pels Amics de la Música i els Teatres de Valls, mantingueren una excel·lent relació al llarg de les seves vides. Es felicitaven i s’alegraven dels mèrits de l’altre i van reconèixer l’autoritat de Bach en considerar-lo com un dels compositors més grans de l’època del Barroc. Tenir la possibilitat d’escoltar en un mateix concert obres que resumeixen el que va ser la música al segle XVIII no és gens habitual i, tanmateix, permetrà als espectadors comprendre per què bona part de la inspiració musical occidental orbita a l’entorn d’aquestes estrelles.

De la mà de la jove Mariona Camats, qui a més d’haver guanyat el 2016 la beca Pau Casals toca un violoncel que va pertànyer a aquest mestre de la interpretació, els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar un concert que Haydn va escriure entre 1791 i 1795 però que romangué desaparegut durant gairebé 200 anys. Amb la simfonia núm. 29 de Mozart s’afrontarà una obra en la qual es mesclen de forma magistral les virtuts de la música de cambra i la simfònica: els elegants solos de trompa en el primer moviment i el so a mitja veu de les cordes en el segon contrasten amb l’energia del ritme en el tercer i quart.

Les melodies clàssiques de Strauss
El segon espectacle musical serà de gran format al Centre Cultural, protagonitzat per la Johann Strauss Orchestra & Strauss Festival Ballet Ensemble, la producció nadalenca més famosa d'Europa avalada per tres dècades d'experiència i 5 milions d'espectadors en tot el món. Inspirat en la tradicional cita de Viena, inclou els títols més coneguts del vals, les polques i marxes del compositor austríac Johann Strauss. Així interpretaran «Napoleó», «Festa de les flors», «Klipp Klapp», «El vals de l'emperador» o «Champagne». No faltaran el vals més cèlebre de tots, «El Bell Danubi blau», ni la marxa «Radetzky» que, compassada pels aplaudiments del públic, sol tancar la vetllada. L'orquestra interpreta les melodies acompanyada de preciosos números de ball que realcen el resultat artístic. El ballet, amb estilitzades coreografies i lluminosos vestuaris, restitueix un aspecte essencial a aquelles composicions musicals concebudes per a acompanyar la dansa.

Aquesta producció ha fet estada en teatres i auditoris tan emblemàtics com el Musikverein de Viena –Àustria–, el Concertgebouw d'Amsterdam –Holanda–, la Philarmonie de Berlín, el Musikhalle d'Hamburg –Alemanya–,  l'Auditorium Parco della Musica de Roma –Itàlia–, el Teatro Real i l'Auditorio Nacional de Música de Madrid, o en els escenaris catalans del Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Musica de Barcelona. En aquests dos espais durant els propers dies de Nadal s’han programat una dotzena d’actuacions. El concert constitueix un dels moments culminants de la temporada musical, no només per l'extraordinari clima festiu que envolta aquest espectacular programa sinó també per l'enorme participació d'un públic que, any rere any, acudeix entusiasta al concert per celebrar l'arribada del nou any.

Pastorets amb nous telons
Finalment, pastors, àngels i dimonis tornen a fer-ne de les seves als Pastorets Principals de Valls. Set funcions els dies 26, 29 i 30 de desembre i 1, 4 i 6 de gener. 18 h (4 de gener també a les 21 h). Als actius centrals de la llarga tradició dels Pastorets vallencs, així com de les cançons i de la música en directe d’una orquestrina sempre ben animada, enguany el Teatre Principal es vestirà amb tres nous telons que es sumen a l’ escenografia d’aquest clàssic del patrimoni immaterial nadalenc. Les tres espectaculars peces han estat configurades per Adrià Batet i Jordi Minguell, i contribuiran a arrodonir els Pastorets amb més representacions dels que es programen al Camp de Tarragona.

VALLS · 19 DE DESEMBRE DE 2018