Les Candeles de Valls ens recorden que som a dos anys de les Festes Decennals del 2021

Les Candeles de Valls ens recorden que som a dos anys de les Festes Decennals del 2021

Una cinquantena de vallenques que porten el nom de la patrona de Valls, la Mare de Déu de la Candela, van protagonitzar ahir una de les cites més tradicionals de la ciutat: la recepció de les Candeles. L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha rebut les Candeles, la més gran va néixer l’any 1929 i la més petita el 2016, a l'Ajuntament on ha tingut lloc l'acte d'homenatge. Prèviament, les homenatjades van ser les encarregades de recordar a la ciutadania que som a dos anys de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021 desplegant una banderola davant l'Ajuntament. Durant la vetllada, la música va ser present de la mà dels alumnes de l'escola de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard i les homenatjades van rebre un detall commemoratiu.

La diada festiva es celebrarà el proper dissabte 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta comptarà amb la representació de la moixiganga a l’interior de Sant Joan, la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser.

Des de 1348, la ciutat de Valls expressa aquesta devoció per la Mare de Déu de la Candela arran de la superació d’una epidèmia de pesta. Complint amb la tradició del país, la jornada també serveix per cloure el cicle nadalenc en ser el darrer dia per visitar el Pessebre Monumental, obra de Jordi Targa, ubicat a la històrica capella del Roser, del carrer de la Cort.

> Actes de la festa de la Candela a Valls

Dijous 31 de gener
- 17 h. Ajuntament de Valls. Constitució de la Taula de Coordinació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021
- 18.30 h. Església de Sant Joan. Acte de lliurament de diplomes als padrins de l'orgue de Valls.

Divendres 1 de febrer. Vigília de la Diada de la Mare de Déu de la Candela
- 11 h. Església Sant Joan. Trobada de les residències de gent gran. Hi participen els usuaris de la Residència Montserrat Cuadrada, Residència Alt Camp i del Centre de dia. Organitza: Parròquia de Sant Joan.
- 12 h. Campanar església de Sant Joan. Repic de campanes de vigília de festa gran.
- 19 h. Campanar església de Sant Joan. Toc de novena.
- 19 h. Pati Sant Roc. Inauguració de l'exposició Colors de l’Índia, de Josep Vall. Coorganitzen: Josep Vall i IEV.
- 19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia.

Dissabte 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela
- 11 h. Capella Roser. Pessebre monumental. Darrera jornada d’aquesta tradicional mostra d’art popular que compleix 30 edicions.
- 10 h. Barri de les Comarques. Esmorzar, calçotada popular i ball. Organitza: AV Barri de les Comarques.
- 10.30 h. Església Sant Joan. Representació de la moixiganga. Aquesta escenificació de teatre popular i religiós, que singularment es manté dins el temple, representa onze misteris: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la Creu, Quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera.
- 11.30 h. Església Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la benedicció de les candeles mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Surt per la porta de les campanes, recorre el barri antic i retorna al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i vallencs, la clou la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal, acompanyada del toc de processó amb les gralles i timbals d'Espai Trad. Durant l’Ofici es canten els Goigs i el Virolai de la Mare de Déu de la Candela.
Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i plaça del Blat.
- 19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena.
- 19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia.

Diumenge 3 de febrer
- 19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena
- 19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia, predicada pel pare Joan Font, missioner claretià i rector de la parròquia del Lledó.

VALLS · 31 DE GENER DE 2019